Jump to content
Sign in to follow this  
tibek

Wspólny zakup - łuska gryczana (Warszawa)

Recommended Posts

Poszukuję chętnych do wspólnego zakupu łuski gryczanej (Warszawa - do odbioru byłaby na Pradze lub w Centrum).

Łuska z ogłoszenia na Tablica.pl, więc w ciemno.

Cena +/- 2pln / kg (koszt wysyłki jest stały do 30kg).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie załatwiłem Wam ok 100L łuski mogę to wysłać do jednego z was a wy się podzielicie. Koszt transportu 18 zł kurier DPD

Edited by tomasznet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, paczka przyjdzie do mnie, dalsza dystrybucja na mojej głowie - wpisywać się kto chce i ile. Cena: partycypacja w kosztach wysyłki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jaka jest waga tej łuski, ona jest lekka, mam 2 worki po 60L, po otrzymaniu Tibek zajmie się dystrybucją ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

szkoda że nie wiedziałem sobota niedziela byłem w Chełmie ,a w sobotę z Chełma znajomy jedzie do minie to by zabrał :)

z 10L też chętnie przytulę bo dyniowe w planie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też się podłączę - nie wiem tylko ile. Odbiór najchętniej Wawa - Centrum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli jeszcze można to zapisał bym się na 10l :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Łuska od tomasznet dotarła.

Proponuję następujący podział łupów (łuski jest ok 120l - spakowane ok 12kg, czyli 10l to trochę poniżej 1kg):

guma77: 10l

gawon: 10l

vald: 10l

mimazy: 10l

bwie: 15l

reszta po równo: Michal_W i ja (po 30l, chyba ze ktos jeszcze sie zdeklaruje)

 

Mieszkam na Kamionku, pracuję w okolicach Politechniki - pisać PW gdzie i jak odbierzecie.

 

edit: po ustaleniach z bwie

Edited by tibek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie nie wiecie, że standardem przy uprawi gryki jest randapowanie (desykacja) przed zbiorem.

 

a niedawne badania nad zawartością glifostatu w piwie to robili bo tam gryki pełno w niemieckich lagerach? wydaje mi się że za dużo tam niedobrego ponad to co już jest to ta gryka nie wniesie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzepak też się desykuje, a mimo to i rzepak i gryka kiełkują, jak to możliwe? :D

Piszesz o roundupie nie mając o nim zielonego pojęcia.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie,że się nie znam ale jest net przecież, też czytałem, że kiełkuje, ale kto da gwarancje ile tego chłop zużył,a "chamy z miasta i tak wszystko zeźro"

 

Na forum ogrodniczym kolo sobie obsypał pomidory eko słomą od znajomego chłopa i mu szlak je trafił, to wyobraź sobie jakie tam musiało być stężenie .

 

Podczas dosuszania zboża, zastosowanie tej substancji czynnej powoduje bardzo szybkie i nienaturalne wysuszanie kiełków. W związku z tym zabieg ten nie jest zalecany na plantacjach nasiennych oraz w uprawie jęczmienia browarnianego i wówczas gdy zboże chcemy używać jako materiał siewny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Eko" produkty to dla mnie ściema i naciąganie...Z ekologią to nie ma nic wspólnego.

Może słoma miała jakiegoś grzyba i dlatego  mu  padły te pomidory.

 

Widziałem pola na których nie stosowano oprysków, i takiego syfu to nigdzie indziej nie widziałem. Chwast na chwascie, i genaralnie na ogól koleś zbiera niewiele więcej niż zasiał.

 

Opryski kosztują sporo hajsu - i nie znam rolników którzy stosują je w nadmiarowych ilościach.

Pryska się tylko na to co się trzeba i tyle ile trzeba, a nie   leje co popadnie "na wszelki wypadek"...

Edited by maro86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomidory padły od góry (zrobiły się białe jak przy chlorozie) ,grzyby kasują pomidory zupełnie inaczej, więc albo żelazo (być może zasolenie gleby) albo herbicyd jakiś- tak zresztą orzekli specjaliści forumowi, ja to się nie znam na tym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.