Jump to content
Sign in to follow this  
zibi666

AIPA zeus amarillo mosaic. Prośba o ocenę

Recommended Posts

Tym razem chcę uwarzyć coś nie z gotowego zestawu, zasyp raczej pozostanie bez zmian (bo takie mam słody).

Proszę o ocenę receptury, szczególnie chmielenia.

 

zasyp na 20L:

słód pale ale - 5kg

słód pilzneński - 1kg

słód karmelowy ciemny - 0,2kg 0,1kg (200-400 strzegom dla poprawienia koloru wyliczone w brew target)

 

zacieranie:

66°C 60 min

76°C 5 min

 

chmielenie:

zeus 20g 60m

zeus 10g 40m

zeus 10g 20m

amarillo 15g 20m

amarillo 10g 15g 1m

mosaic 10g 1m

mosaic 10g 15g na 7 dni cichej

amarillo 10g 20g na 7 dni cichej

 

drożdże z poprzedniej warki S-05

 

brew target pokazuje coś takiego:

20u8ns1.png

Edited by zibi666

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMHO karmelowy ciemny, to niezbyt dobry pomysł do AIPA. Zamiast pilzneńskiego daj monacha, a do tego karmelowy do maksymalnie 150 EBC. Chmielu to bym dorzucił szczególnie na koniec gotowania, tak naprawdę na aromat to masz 20g chmielu plus to co na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamieniłbym Pale Ale na Pilzneński. No i oczywiście 50 - 60g chmielu na cichą. 76C wystarczy 1 min.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie mówiąc poniżej 100g chmielu na 20 litrów AIPA to mało. Goryczka będzie ok, ale żeby mieć intensywny aromat to pasuje sypnąć trochę więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pilzneński na monacha, karmel ciemny zamieniłbym na czerwony jak masz. Ja na cichą użyłem 20g mosaic do swojej aipy + 10g na herbatkę (za słodka wyszła wareczka). Aipa ma już 3 miechy, nadal pachnie i świetnie smakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słodów niestety już nie pozmieniam bo takie mam już w domu. Mogę jedynie zmniejszyć ilośći, ale zależy mi na wyższym BLG.

Zwiększyłem lekko ilości chmielu na aromat i nie wiem dlaczego brew target wyliczył teraz IBU 65.

Czy czas chmielenia na zimno robi jakąś różnice? tzn lepiej dać na tydzień czy na 2 dni.

Aha i jeszcze jedno, piwo chciałbym sklarowac żelatyną, nie kłuci się to z chmieleniem na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie potrzebujesz więcej chmieli na aromat I na zimno. Karamelowy przydał by się jaśniejszy, ale jak nie masz to nie masz. Monachijskiego nie używaj bo to ma być IPA I on tu po prostu nie pasuje.

Żelatyną możesz spokojnie klarować po chmieleniu.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zeus to ZUOOO, daje paskudną goryczkę, użyj go lepiej na aromat

Jaki w takiem razie amerykański chmiel polecacie na solidną goryczkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki w takiem razie amerykański chmiel polecacie na solidną goryczkę?

 

Chinook

Share this post


Link to post
Share on other sites

W/g mnie Zeus jest b. dobry na goryczkę do IPA, jest to to samo co Columbus I Tomahawk (inne nazwy tego samego chmielu) I bardzo zbliżony do innych goryczkowych tj. Chinook czy Centennial.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat- mam zamiar uwarzyć swoją pierwszą AIPA. Mam do dyspozycji chmiele Cascade 100g (7.5% ak) i Willamette 30g (5.6%ak).

Myślę o pozostawieniu 50g Cascade na chmielenie na zimno. Zastanawiam się jak rozdysponować pozostałą część chmielu na warzenie. Celuję coś w 40-45 IBU, zależy mi na ciekawym aromacie chmielowym piwa. Słód to Pale Ale pluc część karmelowego- muszę sprawdzić co mi pozostało. Bedę wdzięczny za sugestię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zeus to ZUOOO, daje paskudną goryczkę, użyj go lepiej na aromat

 

Wlasnie czasami lubie jak zaatakuje moje kubki smakowe wlasnie takie ZUOOO ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.