Skocz do zawartości

Manufaktura Piwnice Redutowe


manowar

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, manowar napisał:

raczej nie chciałem zakwaszać starym chmielem - myślałem, że dam stary tak jak się daje przy

No, zakwaszać chmielem to byłby wyczyn ;),

chodzi mi o to,ze nie robisz lambika tylko kwaśne piwo i chmiel jest tu zupełnie zbędny i w takiej ilości uniemożliwi najprawdopodobniej zakwaszanie, bakterie nie podejmą pracy.

No i smak, weź sobie sok z porzeczek (a lepiej z cytryny) i połącz z chmielem (możesz nawet pogryźć na szybko) i zobacz jak to smakuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zatarte, gotuje się i pewnie rano zaszczepię zawartością 10 kapsułek SANPROBI IBS - lactobacillus plantarum. 

Wyszło 15l ekstrakt 10,5 blg.

W niedzielę druga część procesu. 

Chcę dodać mrożonych porzeczek i teraz dwa pytania:

- kiedy najlepiej dodać? - myślałem żeby po 1 tygodniu burzliwej wrzucić do fermentatora i zostawić na 2 tygodnie (nie przelewam na cichą), żeby przejadło cukier z owoców

- jaką ilość dać? myślałem ok 1,5 kg nie za mało?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po nieco ponad dwóch dniach zakwaszania blg spadło z 10,5 do 9. Smak i zapach słodko - kwaśny, miodowy. PH na poziomie 4,2.

Zaczynam więc II etap - gotuję i zaszczepiam USWC od Gozdawy. Gapa ze mnie bo miałem zrobić wcześniej starter, ale zapomniałem... będzie musiało wystartować z paczki uwodnionej.

Efekt końcowy 11,5l - blg 11 - wyraźnie kwaśne. 

Lekko chmieliłem zleżałym chmielem

60 min - 7g Topaz

30 min - 7g Chinook

0 min - 7 g Topaz

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Plan na najbliższy wtorek - coś w stylu Bittera:

 

- pale ale 2,0 kg

- pszeniczny karmelowy - 0,25 kg

- tostowy - 0,25 kg (pale ale 30min w 180C)

- Viking Honey - 0,25 kg

 

Do tego drożdże - Danstar London ESB

Chmielenie - może klasycznie po polsku Marynka + Lubelski?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i wyszło - 13l blg 12... mimo małych przygód poszło sprawnie. Różnica między świeżym a zleżałym chmielem - KOLOSALNA.

Ostatecznie chmielenie wyglądało tak:
7,5g Marynka FWH
7,5g Marynka 30 min
10g Lubelski na rozpoczęcie chłodzenia

 

Brzeczka ma piękny miedziany kolor - znowu wyszedł ESB

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

- pale ale - 1,5kg
- płatki owsiane górskie 0,5kg
- melaniodowy - 0,25kg
- colorado honey - 0,25

 

do tego:
Iunga - 7,5g - 60min
Iunga - 7,5g - 30 min
Puławski - 5g - 15min + 2,5g mchu
Puławski - 10g - 0 min

drożdże II pokolenie Danstar Londyn ESB
12 litrów - 10,5 blg

Prawdziwy ekspres - 4.15h i już było zadane drożdżami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Takie coś na szybko - trochę by przetestować komorę fermentacyjną, której się dorobiłem:

 

pale ale 2,5kg

płatki owsiane 0,5kg

jęczmień palony 0,05 kg??? - nie pamietam

 

do chmielenia - marynka FWH 15g

mech irlandzki 2g - 15min

 

Trochę utknęła mi filtracja efektem za dużo wysłodziłem...

do fermentacji poszło 14l o blg 12 - zadane PAY7

 

taka tam sesyjna wariacja na temat szkockiego piwa...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

American Pale Ale też bez kombinacji

2,5 kg pale ale

0,25 kg colorado honing,

0,25 kg pszeniczny.

 

15g Iungi na FWH

30g Cascade PL po wyłączeniu palnika

 

drożdże Gozdawa Old German Altbier. 

Warzenie w plenerze bardzo mi się spodobało - następnym razem wyposażę się jednak lepiej czyli grill + piwko i chłodnica - bo wstawienie gara do balii z wodą to słabo wyszło.

Efekt 12l blg 12

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nowa kadź zacierna z lodówki 30l no i pierwszy test - eksperyment RAW ALE:

 

- pale ale - 2,5kg

- karmelowy czerwony - 0,15kg

- Sybilla - 30g

- Lubelski - 15g

 

drożdże WLP590 - French Saison - dzięki uprzejmości @Daniel()

 

Zacieranie słód + chmiel:

60 minut 65 -> 63 - 9l wody + łyżeczka kwasu cytrynowego

15 minut 75 - 7,5l wody + łyżeczka kwasku cytrynowego

 

Zacieranie tak wytrawne ponieważ z opisów w internecie wynika, że piwa mają dużo ciała.

Efekt - 13l, blg 10,2 - cóż pewnie poskąpiłem i było jeszcze trochę słodu sypnąć.

Brzeczka jasna, w smaku mocno zbożowa, trochę smaku chmielu. 

 

IMG_20180623_181150.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

AFRYKAŃSKI POMÓR ŚWIŃ (ASF)

Zasyp

pale ale - 2,0kg

płatki jaglane (proso) - 0,6kg

sorgo - 0,4kg

 

Płatki i sorgo skleikowana - zacieranie:

62 - 1h

72 - 15min

76 - 15 min

 

Chmielenie:

- 15g Magnat FWH

- 15g Puławski - 5 min

 

Zadane starterem FM600 African Pombe

Fermentacja z grzałką ustawioną na 26C

 

Do fermentatora poszło 14l blg 11 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Browar uzyskał lodówkę na potrzeby fermentacji - więc na próbę:

 

Pale ale - 2,25kg

Monachijski - 0,25kg

Pszeniczny - 0,25kg

Colorado Honing - 0,25kg

 

Znowu za drobno ześrutowałem - muszę w końcu uruchomić przerobioną makaroniarkę.

 

Chmielenie:

ChinookPL 15g - FWH

mech irlandzik 2g + 10g trawy cytrynowej - 15min

CascadePL 20g - 5 min

 

Wyszło 13l - blg 11,5

Chłodnicą schłodzone ile można - drożdże - Gozdawa Hybrid Ale "Notty" dodane w temp brzeczki 25C - w lodówce o 7 brzeczka ma temp. 15,5 - a drożdżaki jeszcze nie zaczęły pracy.

 

Do poprawy w browarze - śrutowanie, pompka żeby wykorzystać sposób @Daniel() na chłodzenie brzeczki latem i poszukanie odpowiednich pojemników żeby do lodówki weszły 2 szt.

 

A no i niestety piwo na African Pombe szlag chyba trafił - na wierzchu jest dziwna piana... poczekam jeszcze tydzień czy coś się rozwinie - jednak grzałka do fermentatora nie byłą najlepszym pomysłem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmiana maszyny do śrutowania z przystawki zelmera na przerobioną makaroniarkę - gdybym wiedział, że jest taka różnica zrobiłbym to rok temu - nie dość, że ze 3-4 razy szybciej to łuska w świetnym stanie.

W jutrzejszym porannym planie lekkie piwo na Hotheadach:

Zasyp:

pale ale - 2kg

monachijski - 0,25 kg

pszeniczny karmelowy - 0,25 kg

 

IMG_20180815_221221.thumb.jpg.8235785e106a070e1823e84763f9f472.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem w zeszłym roku od forumowego kolegi - ma podłączony silnik wycieraczek jako napęd - wałki są nacięte - ja głowiłem się nad tym jak zrobić jakiś pojemnik na zasyp + jakaś rynienka na śrutę. Rozwiązaniem były elementy z kanałów wentylacyjnych + tył z drzwi zamrażalnika + trochę kleju na ciepło. Przy kolejnym śrutowaniu cyknę fotkę. 

A przeróbka pewnie taka jak tu pokazana 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wreszcie wszystko poszło idealnie i bezbłędnie - efekt od wrzucenia słodu do zadania drożdży i sprzątnięcia 3,5h - chyba najbardziej bezproblemowa warka ever.

 

Zacieranie:

69 -> ... 60 min

78 mashout i ułożenie złoża 15 minut

 

Filtracja bajkowa - w zasadzie od samego początku klarowna brzeczka, zero mąki, nic się nie zbiło - po prostu rewelacja

 

Chmielenie:

11g Magnat - FWH

7,5g CascadePL + 7,5g Sybila - 30 minut

2,5g Mech irlandzki - 15 min

7,5g CascadePL + 7,5g Sybila - 5 minut

 

Do wiaderka poszło równo 12l - blg 10 zadane Omega HotHead

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Na gęstwie po Nottach od Gozdawy postanowiłem zrobić American Wheat - 2 podejście bo pierwsze wyszło jakieś mega siarkowe - coś złapało najwyraźniej.

Zasyp:

1,5 kg pale ale

1,5 kg pszeniczny

no i pierwsze schody przy śrutowaniu. Jęczmień szedł bardzo ładnie, ale pszenica to porażka. Za słaby silnik w efekcie czego co chwilę się zacinał. Zanim wpadłem jak to ześrutować - na dwa razy - najpierw na maksymalnej szczelinie, żeby tylko musnąć i drugi raz już drobniej - ale nadal na większym rozstawie niż jęczmień - minęło sporo czasu.

Na szczęście samo zacieranie poszło gładko - z filtracją żadnych problemów.

Zacieranie:

68 -> ....  1h (3kg słodu + 9l wody)

78 ->... 15 minut (7,5l wrzątku)

po rozpoczęciu filtracji + 3l w temp. ok 45-50C

 

Odebrałem 15,5l brzeczki - gotowanie 60 min. chmielenie:

20g Sybilla - FWH

15g CascadePL - 0

 

Po chłodzeniu zlałem 12,5l o blg... 10 (WTF)... albo mój refraktometr robi sobie ze mnie jaja...

Zadane 100ml rzadkiej gęstwy.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 8.08.2018 o 10:55, manowar napisał:

 

A no i niestety piwo na African Pombe szlag chyba trafił - na wierzchu jest dziwna piana... poczekam jeszcze tydzień czy coś się rozwinie - jednak grzałka do fermentatora nie byłą najlepszym pomysłem

Miałem podobnie. Również uznałem, że to infekcja i zabutelkowałem tylko 5 litrów, resztę wylałem bo trochę przy rozlewie czułem aptekę. Dałem to piwo do spróbowania chłopakom na spotkaniu w Craftownii i również potwierdzili lekką aptekę. Dzisiaj trochę żałuję, że zabutelkowałem tylko 5 litrów bo jeśli to rzeczywiście infekcja a nie posmak od drożdży to zupełnie się ona nie rozwija a piwo w butelkach jest już ok. 2 miesiące. Albo się przyzwyczaiłem, ale jeśli u Ciebie również pojawiła się dziwna piana to może jednak to nie infekcja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W tak zwanym międzyczasie zrobiłem Pumkin Ale 14blg, oraz Christmas Ale 15blg - oba na drożdżach WLP590.

Pumpkin z dodatkiem przyprawy do szarlotki - czeka w butelce.

Christmas z dodatkiem przyprawy do piernika - zaraz będę zlewał.

 

Mogę powiedzieć, że inauguruję nowy sezon:

 

- pilzneński 2,3 kg

- monachijski 0,25 kg

- carapils - 0,25 kg

 

Zacieranie tradycyjnie na lenia 66 -> 1h potem mashout -> 15minut

 

Chmielenie:

10g Iungi + 10g Oktawii - FWH

25g Saaz + 2g mchu - 15 minut

25g Saaz - 2 minuty

 

Efekt 12l  SG:1,044 czyli typowa 11 - mniej więcej to miało wyjść.

Drożdże Mangrove Jack M84 Bohemian Lager - przygotowany wcześniej 36h starter + cold crush by zadać tylko gęstwę

 

Fermentację chcę prowadzić w lodówce - temperatura 12,5C - według schematy na szybką fermentację lagerową - zobaczymy co z tego będzie.

W każdym razie - brzeczka smakowała po prostu cudownie - dawno takiej dobrej nie piłem, więc mam nadzieję, że piwo też będzie OK.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Na raty wariacja na temat Marcowego - przepis z wiki

- pilzneński - 1kg

- monachijski - 1kg

- wiedeński - 1kg

- caraamber - 350g

 

Zacieranie 68 -> 1h 50 mashout 20 minut

 

Jutro gotowanie - dylemat jak chmielić?? Na stanie Iunga, Oktawia, ChinookPL Cascade PL.

Myślałem Iunga + Oktawia na goryczkę i Oktawia + Cascade na aromat - co myślicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a'la Marcowe uwarzone - wyszło 12l  SG:1052 

chmieliłem tak jak pisałem

FWH - 7,5g Oktawii + 7,5g Iungi

15 minut - 2g mech irlandzki

3 minuty - 15g Oktawii + 15g Cascade 

 

zadane 300 ml gęstwy M84  - temperatura 12C

 

"11" zeszła do 1.012 mi tak pokazało - ale chyba próbka była chłodniejsza niż 20C więc zróbmy korektę i będzie 1,01 czyli odfermentowanie jakieś 76%, Klarowałem żelatyną potem 3 dni w temperaturze 2,5C. Piwo bardzo klarowne, młode bardzo ładnie smakuje - pełne, miła gorycz. Schemat fermentacji "na szybko", ale moje upośledzone kubki smakowe nie stwierdzają nic niepokojącego w smaku czy zapachu. 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prośba o rady. Zakupiłem dość okazyjnie (175 z przesyłką) taki kociołek elektryczny:

 

81MPt2g55gL._SL1500_.thumb.jpg.c0713281f0f3704f6f9f53ae240ed5cd.jpg

 

Jak widać typowy nierdzewny gar elektryczny o pojemności 30l i mocy grzewczej 1800W. Chciałbym, żeby stał się on podstawią mojej nowej warzelni - poważnie myślę o zrobieniu w nim klona COOBRY (może bardziej manualnej) i w związku z tym kilka wątpliwości w którą stronę iść. Moje pomysły co należy zrobić:

  1. dziura na nypel i montaż kranika nierdzewnego 1/2 cala - rzecz niezbędna absolutnie
  2. wytrawienie skali wewnątrz / montaż płynowskazu
  3. wmontowanie na stałe małej grzałki od czajnika 800W w celu trzymania temperatury i szybszego grzania 
  4. drugi nypel 1/2 cala na port whirpool / wykonanie samodzielnie ramienia whirpool
  5. kosz na słód - myślę na początek o przeróbce taniego nierdzewnego garnka - nawiercenie dna (ewentualnie pocięcie diaxem) dokręcenie nóżek + kątowniki nierdzewne na dwóch poziomach jako podparcie przy wyciąganiu kosza - oczywiście stosowne wsporniki przytwierdzone do garnka
  6. przewiercenie pokrywy i zrobienie deszczownicy (pex / miedź) ewentualnie jakaś forma ramienia do wysładzania
  7. montaż w garze sondy termometru - drugi w koszu
  8. boczna zgięta rurka do zlewania z brzegu garnka do whirpoolu / miedziany filtrator nacięty diaxem i owinięty druciakami
  9. na początek całość napędzana pompką do pralki
  10. zacieranie "ręczne" - jedynie termostat do odpalania małej grzałki
  11. przeróbka oryginalnego starowania garem by się nie wyłączał

No i prośba o weryfikację pomysłów - dodanie czegoś / ujęcie - a może sugestia zrobienia czegoś zupełnie innego?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Chyba ostatni, "śmieciowy" dolniak na M84... znak, że nie ma rady i trzeba uzupełnić zapasy w magazynie... Ma być ciemno, raczej słodko, delikatnie... 

 

- pilzneński 1,55 kg

- wiedeński - 0,55 kg

- płatki owsiane - 0,5 kg

- monachijski I - 0,35 kg

- pszeniczny - 0,3 kg

- pale ale tostowany - 0,3 kg

- karmel czerwony - 0,25kg

- czekoladowy jasne, ciemny, jęczmień palony - 0,125kg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z podanego zasypu wyszło 12,5l SG 1.056

 

Chmielenie:

10g Cascade PL + 10g Oktawia - FWH

10g Cascade PL + 10g Oktawia + 10g Iunga - 5minut

 

Marcowe rozlane... słodowe, wręcz słodkie... spławik pokazał 1.016 sporo - odfermentowanie jakieś 68% ... 

 

 

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.