Skocz do zawartości

Manufaktura Piwnice Redutowe


manowar

Rekomendowane odpowiedzi

Manufaktura mieści się w Warszawie na Woli. Na wyposażeniu sekcji browarnej znajdują się:

  • garnek 18l
  • worek filtracyjny
  • śrutownik - nakładka na maszynki zelmera
  • chłodnica miedziana
  • mieszadło magnetyczne
  • 2 fermentatory :(

Spis treści:

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 7 - Belgian Pale Ale - wzorowane na recepturze Undeatha

 

Zasyp:

  • Strzegom Pilzneński - 2,8 kg
  • Strzegom Pale Ale - 2 kg
  • Strzegom karmelowy jasny 30 - 0,250 kg
  • Caraamber - 0,250 kg
  • Sybilla - 40g
  • Stary zleżały chmiel Marynka albo Lubelski) - 30g
  • Drożdże Belgian Ardennes V pokolenie (po Witku)

Zacieranie:

  • 62 - 30 min
  • 72 - 60 min
  • 79 - 5 min

Wysładzanie: młóto zalane 15l wody - wymieszane spuszczone

 

Chmielenie:

  • 60 min - 20g Sybilla
  • 30 min - 30g chmielu
  • 10 min - 20g Sybilla + mech

Warka zrobiona jeszcze przed urlopem - jeszcze w tym tygodniu zrobię próbę organoleptyczną.

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 8 - Dunkelwaizen - prawie

 

Zasyp:

  • Strzegom Pszeniczny - 2,25 kg
  • Strzegom Pilzneński - 1,0 kg
  • Strzegom Monachijski II - 1,0 kg
  • Strzegom karmelowy 150 - 0,140 kg
  • Strzegom Czekoladowy jasny - 0,100 kg
  • Sybilla - 25g
  • Drożdże Wyeast 3068 - dzięki Tibek

Zacieranie:

  • 42 - 15 min
  • 52 - 15 min
  • 62 - 30 min
  • 72 - 30 min
  • 79 - 10 min

Wysładzanie: młóto zalane 15l wody - wymieszane spuszczone

 

Chmielenie:

  • 60 min - 25g Sybilla

W sumie zadowolony jestem - mimo, że Dunkel powinien być nieco ciemniejszy. Filtracja poszła całkiem sprawnie - podobnie jak całe zacieranie. Wyszło pewnie ok 20-21l blg 12 do tego z chmielin ok 1l na rezerwę.

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już jakiś czas temu doszły fałszywe dna w ilości 2 sztuki do mojej kopii Speidla. Wykonał je nasz forumowy kolega Kamilo. Mam nadzieję, że będą dobrze służyć. Szczelina ma 1x 30mm. Jakbym się sprężył to w tym miesiącu może udałoby się kupić pozostałe części. Chłodnicę będzie robił również kolega z forum - Wajcha. Zostanie kupić kosz, pompki (chyba zdecyduje się na początek na pompki od pralki), grzałkę (napiszę do Eliko a jak mi wyskoczą z kosmiczną ceną to zamontuje dwie i podłącze razem). Okazało się, że chyba znalazł się również elektronik hobbysta, który mógłby mi wykonać sterownik. Jakby dobrze poszło to może na gwiazdkę wszystko byłoby gotowe.

 

Sita

post-4860-0-94720000-1383333607_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Krew i pot - łzy prawie - ale dunkelwaizen został zabutelkowany wraz z 1,3l rezerwy. Nie obliczałem czy starczy cukru, ale mam nadzieję, że tak. Zabutelkowałem 20,5 l. Będzie akurat na Beaujolais Nouveau - taka ekstrawagancja. Oczywiście wino też będzie :D.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Doszła rura - wkład kominowy fi 30 cm i pompki do pralki. Rura jest trochę zbyt elastyczna - no i jednak mogłem prosić Kamilo żeby było dokładnie fi 30 a nie kombinować. Mam nadzieję, że spawacz da sobie radę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Małe podsumowanie warek 7 i 8.

Warka 7 - Belgian Pale Ale ma piękny bursztynowy kolor - wyszedł moim zdaniem ciut za gorzki (prawdopodobnie zleżałym chmielem była jednak Marynka). Jest to moje najbardziej klarowne piwo jak do tej pory - mech zrobił swoje i będę go używał.

Warka 8 - Dunkelwaizen - tu klops. Część butelek ma jakąś drobną infekcję - da się je wypić, ale smakują kwaskowato - trochę jak kwas chlebowy. Kolor zbyt jasny (tego mogłem się spodziewać). Butelki, które są dobre - nieco zbyt karmelowe w smaku jak dla mnie.

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 9 - Blond Ale - chyba :D

 

Zasyp:

  • Strzegom Pilzneński - 3,00 kg
  • Strzegom Pszeniczny- 1,50 kg
  • Wayerman Carapils - 0,25 kg
  • Lubelski - 100g - dzięki Stasiek
  • Drożdże Wyeast 3522 - dzięki Lukaszr

Zacieranie:

  • 52 - 15 min
  • 62 - 30 min
  • 72 - 30 min
  • 78 - 10 min

Wysładzanie: młóto zalane 15l wody - wymieszane spuszczone

 

Chmielenie:

  • 60 min - 50g Lubelski
  • 30 min - 25g Lubelski
  • 15 min - 5g mchu
  • 5 min - 25g Lubelski

Wszystko poszło ekspresowo i bez najmniejszych problemów. O 8 rano rozpocząłem o 14.30 miałem już wszystko posprzątane. W sumie do gotowania poszło 26,5l. Myślę, że do fermentatora trafiło ok 21l + 2l odzyskane z chmielin - litr na rezerwę, litr doleję. Blg 11, piwo jasne - dość mętne, ale w próbce dużo się wytrąciło w ciągu pierwszych 24h. Długa goryczka, miły aromat. Robiłem starterek i fermentacja pięknie ruszyła - może jest trochę ekstremalna jak na te drożdże - 19C, ale myślę, że piwko będzie lekkie, łatwe i przyjemne.

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W sumie warka wyszła na 23l. Zabutelkowałem 44 butelki (litr rezerwy na refermentację).

Piwo bardzo jasne i bardzo klarowne - podoba mi się.

Wydajność wyszła na poziomie 55%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka nr 10 - Pale Ale - polskie chmiele :D

 

Zasyp:

  • Strzegom Pale Ale - 8,00 kg
  • Strzegom Karmelowy 30 - 0,75 kg
  • Marynka 60g - granulat
  • Sybilla 30g szyszka
  • Lubelski - 60g
  • Drożdże Danstar Nottingham

Zacieranie:

  • 68 - 60 min
  • 78 - 10 min

Chmielenie:

  • 60 min - 60g Marynki
  • 30 min - 30g Sybilla
  • 15 min - 10g mchu
  • 15 min - 30g Lubelski
  • 0 min - 30g Lubelski

Pierwsze warzenie na nowej kadzi kupionej od kolegi Lewatywa. Poszło nieźle - trochę problemów z ustawieniem sterownika, ale jak na pierwszy raz na nowym sprzęcie i wybicie podwójne było było nieźle.

Warka 12 blg - już w butelkach po pierwszej degustacji - proste piwo dla prostych ludzi - naprawdę smaczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 11 - Mild - piwo na lato :D

Zasyp:

  • Strzegom Pale Ale - 6,00 kg
  • Strzegom Karmelowy 150 - 0,5 kg
  • Strzegom Czekoladowy jasny - 0,4 kg
  • English Golding 100g - granulat - jakaś podróba EKG??
  • Drożdże Danstar Nottingham

Zacieranie:

  • 68 - 150 min (na lenia wyszedłem z domu)
  • 78 - 10 min

Chmielenie:

  • 60 min - 40g EG
  • 30 min - 20g EG
  • 15 min - 20g EG
  • 10 min - 5g mech
  • 0 min - 20g EG

Drugie warzenie i znowu problemy. Znowu przypala - muszę obniżyć max moc grzania chyba, bo mieszadło pracowało prawie na max obrotach. Trochę poskąpiłem słodu i wyszło 46l 7/8 blg :(. Muszę w końcu wyregulować temperaturę na sondzie bo przekłamuje. No i jakoś opanować sterownik bo mi dziwni zlicza czas. Mam nadzieję, że piwo będzie pijalne - chyba użyję je go testowania pompek do wyszynku - beer engine oraz biermaxx

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 12 - IPA

Zasyp:

  • Strzegom Pale Ale - 9,1 kg
  • Strzegom Monachijski - 1,0 kg
  • Strzegom Karmelowy 150 - 0,9 kg
  • Strzegom pszeniczny - 0,5 kg
  • Target 70g - granulat
  • East Kent Gold 50g - granulat
  • Styrian Golding 50g - granulat
  • Drożdże Danstar Nottingham

Zacieranie:

  • 67 - 90 min
  • 78 - 15 min

Chmielenie:

  • FWH - 70g Target
  • 30 min - 25g EKG
  • 10 min - 25g EKG + 25g Styrian + mech
  • 0 min - 20g Styrian

Sterownik wyregulowany - działa prawie bajkowo - jeszcze tylko niewielkie korekty i będzie bezobsługowy. Warka cała sprawnie poszła. Dziękuję za pomoc merytoryczną kolegom Wajcha i Bogi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 13 - Dunkel

Zasyp:

  • Pszeniczny - 5 kg
  • Monachijski II - 4 kg
  • Pszeniczny karmelowy 150 - 1 kg
  • Czekoladowy ciemny - 0,3kg
  • Lubelski 80g - szyszka
  • Spalt Select 20g - granulat
  • Drożdże Gozdawa BW11

Zacieranie:

  • 42 - 30 min
  • 52 - 15 min
  • 62 - 60 min
  • 72 - 15 min
  • 78 - 15 min

Chmielenie:

  • 60 - 80g Lubelski
  • 0 min - 20g Spalt

Poszło źle. Za drobno, za dużo pszenicy - strasznie długo filtrowałem, bardzo dużo osadu - musiałem gmerać w garze więc pewnie będzie infekcja - do tego grzałki przypalone masakrycznie. Ale zobaczymy a nóż widelec się uda?.

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam kilka minikegów i się nimi bawię. W tym było Pale Ale - wlanych do kega 4,5l piwa wsypane 20g cukru - połowa tego co poszła do butelek. Efekty na załączonych obrazkach :D

post-4860-0-51405000-1408133442_thumb.jpg

post-4860-0-67983500-1408133446_thumb.jpg

post-4860-0-70825700-1408133452_thumb.jpg

post-4860-0-96712800-1408133456_thumb.jpg

post-4860-0-29994800-1408133462_thumb.jpg

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 14 - Weizen

Zasyp:

  • Pszeniczny - 5 kg
  • Pilzneński - 5 kg
  • Carahell - 0,25 kg
  • Carapils - 0,25kg
  • Tettnager 80g - granulat
  • Drożdże Gozdawa BW11

Zacieranie:

  • 42 - 30 min
  • 52 - 15 min
  • 62 - 60 min
  • 72 - 15 min
  • 78 - 15 min

Chmielenie:

  • 60 - 40g Tettnager
  • 30 - 40g Tettnager

Nie było tragedii. Śrutowanie na 3 nie 2 i filtracja choć dość długa to jednak bez przygód. Wyszło znacznie więcej niż myślałem - 50l blg 12.5. Największy sukces to to, że nie spaliłem grzałek. Przydałaby się większa kadź filtracyjna przy stosunku 3:1 nie mieści mi się na jeden raz do fermentatora.

 

PS.

Dunkel mimo przygód wypity. Za dużo czekolady i piana jakaś słaba.

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weizen rozlany. W 12 dni zszedł z 12.5blg do 3blg - odczyty z refraktometru wrzucone w kalkulator wskazań. Piękny pszeniczny drożdżowo - bananowo - goździkowy zapach. Dobrze zbalansowany. Z uwagi na wcześniejsze problemy z przegazowaniem cukru dałem 2,5g na butelkę - może będzie trochę niedogazowany, ale lepsze to niż granaty. Ogólnie mówiąc grzybki dobrze się spisały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 15 - Mild

Zasyp:

  • Pale Ale - 5 kg
  • Monachijski - 1,6 kg
  • Caraamber - 0,5 kg
  • Carapils - 0,25kg
  • Czekoladowy Jasny - 0,2kg
  • Jęczmień Prażony - 0,1kg
  • Target 30g - granulat
  • EKG 35g - granulat
  • Styrian Goldings 40g - granulat
  • Drożdże Mangrow Jack British Ale

Zacieranie:

  • 68 - 75 min
  • 78 - 10 min

Chmielenie:

  • FWH - 30g Target
  • 30 - 35g EKG
  • 0 - 40g Styrian Goldings

 

Bardzo sprawnie. Zmiana podłączenia wody do chłodnicy znacznie podniosła efektywność chłodzenia. Do fermentatorów poszło 42l o gęstości 10,5 blg - wiem, że ciut więcej niż dla stylu, ale nie będę chyba robił korekty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mild wyszedł przedni. Mocno słodowy i pełny w smaku z delikatną goryczką i dość wytrawnym finiszem. Mimo niskiego ekstraktu spory udział słodu monachijskiego sprawił, że piwo jest całkiem treściwe. Prezentuje się też nieźle - drożdże ładnie opadły i piwo jest bardzo klarowne.

post-4860-0-05691700-1423776975_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakupiona nowa partia drożdży - starczy do wakacji:

  • Gozdawa PAY7 - Pure Ale Yeast x 4
  • Gozdawa U.S WC - U.S West Coast x 4
  • Gozdawa BFSAY - Belgian Fruit & Spicy Ale Yeast x 4

Najpierw jeszcze piwko na S-04 dla oczyszczenia magazynu - jak dobrze pójdzie to w najbliższy weekend.

Następnie zakupy słodu i chmieli i plan, żeby za jednym warzeniem robić z jednego zasypu dwa różne rodzaje piwa - inne drożdże i chmielenie - tak żeby wyszło 2 x 25l.

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jutro po raz pierwszy spróbuję zrobić za jednym razem dwa różne piwka. Zasyp ten sam - inne drożdże i chmielenie.

 

Zasyp:

  • Pale Ale - 7,0 kg
  • Wiedeński - 3,0 kg
  • Caraamber - 0,5 kg
  • Pszeniczny - 0,35kg
  • Carapils - 0,25kg
Zacieranie:
  • 68 - 75 min
  • 78 - 10 min
Warka nr 16 - American Pale Ale

 

Chmielenie:

  • FWH - 10g Chinook + 10g Galaxy
  • 30 - 10g Chinook + 10g Galaxy
  • 0 - 10g Chinook + 10g Galaxy
Drożdże - Gozdawa US.West Coast

 

Warka nr 17 - Polskie Ale

 

Chmielenie:

  • FWH - 20g Marynka (stara) + 10g Iunga
  • 30 - 10g Sybilla + 10g Iunga
  • 0 - 20g Lubelski (stary) + 10g Sybilla
Drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast

 

Oczywiście wszelkie uwagi mile widziane

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę oszczędnie chmielu jak na dwie warki 20-25l. Proponowałbym nieco więcej chmielu na aromat w przypadku Polskiego Ale, szczególnie że masz zleżały Lubelski i może nie wyjść to co chcesz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło tak:

 

Warka nr 16 - American Pale Ale

 

Chmielenie:

  • FWH - 10g Chinook + 10g Galaxy
  • 30 - 10g Chinook + 10g Galaxy
  • 15 - mech
  • 0 - 15g Chinook + 15g Galaxy
Drożdże - Gozdawa US.West Coast

Ostatecznie ok 25l - Blg 12

 

Warka nr 17 - Polskie Ale

 

Chmielenie:

  • FWH - 20g Marynka (stara) + 15g Iunga
  • 30 - 10g Sybilla + 10g Iunga
  • 15 - mech
  • 0 - 20g Lubelski (stary) + 15g Sybilla
Drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast

Ostatecznie ok 25l - Blg 13

 

Idea partial gayl jest w sumie fajna - 13l brzeczki przedniej rozcieńczyłem 17l wody i do gara - następnie wysładzanie i 25l brzeczki + 5l wody jako druga warka. Niestety tak jak to bywa gdy się coś robi po raz pierwszy nie obyło się bez błędów.

Po pierwsze młynek zelmera się chyba przestawił i śrutowanie było zbyt drobne - przez to słaba filtracja i lekko przypalone grzałki. Po drugie rozcieńczać powinienem ciepłą wodą żeby nie tracić niepotrzebnie czasu na ponowne grzanie.

W sumie cały proces trwał znacznie dłużej niż warzenie jednej 50l warki - choć trochę krócej niż robienie dwóch normalnych.

Myślę, że jeszcze powtórzę całą zabawę bo lepiej mieć 2 rodzaje piwa niż jeden. Zastanawiam się czy rozwiązaniem nie byłoby przynajmniej częściowe chłodzenie w fermentatorze - zawsze to pewna oszczędność czasu - schłodzić w garze powiedzmy do 70C - przelać warkę do fermentatora i wychłodzić do odpowiedniej temperatury a w tym czasie już mogłoby się grzać drugie piwo.

Edytowane przez manowar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dokupiłem sobie garnek 17l do gotowania wody do wysładzania oraz robienia małych testowych warek. Chciałbym jako pierwszą uwarzyć bragotta - tak żeby w grudniu mieć co dać jako prezent. Chciałbym, żeby miał ładny ciemno bursztynowy / czerwony kolor stąd też chciałbym użyć zasypu jak na IRA ewentualnie szkockie. Myślałem o belgijskich drożdżach od Gozdawy - ewentualnie po weekendzie będę miał gęstwę po poprzednich piwach i mogę PAY7 użyć - podobno w wyższych temperaturach też dają posmaki belgijskie.

 

Myślę nad takim przepisem:

pale ale 1,5kg

monachijski II - 0,5kg

bursztynowy - 0,2 kg

czerwony - 0,2 kg

jęczmień palony - 0,1 kg

miód - 2,5 kg

 

Do tego Norhern Brewern na goryczkę - FWH celowane w 25 IBU

Dobrze kombinuję?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.