Jump to content
Sign in to follow this  
Sizla

moje nowe piwo --> troche niezgodnie z kanonami sztuki - co z tego będzie ? :]

Recommended Posts

witam

 

to moje drugiepiwko i jednocześnie piewsze z zacieraniem ,,,, zrobiłem je nie tak jak należy ale licze ze coś z tego bedzi e, dlatego rady jak je " uratować " mile widziane : P

 

Skład zestawu

 

 

słód pilzneński Strzegom-4kg

słód monachijski Strzegom-2kg

słód pszeniczny -2kg

 

płatki ryżowe-0,2kg

trawa cytrynowa 20 g

 

chmiel: Northem Brewer -25g + 50g lubelski

 

 

Safale s33

 

 

jak zrobiłem :

 

zacierałem na 2 razy

 

najpierw ~5 kg mieszanki 2 pierwszych słodów 63-67* 45 minut potem 72* ~30 minut potem chwila w 78*

potem pozostały słód w 50% czystej wody i 50% brzeczki z poprzedniego zacierania 63* 20minut potem koło 50 minut 72*

 

---> jako ze 72* daje bardziej tresciwą brzeczke chciałem uzyskać bardziej pszeniczny smak w ten sposób to rozdzielajac ---> ma to jakiś sens ?

 

chmielowanie przeprowadziłem w osobnym garku ,

 

dodałem chmiele do wody około 50* wraz z trawą cytrynową i zagotowalem , po ~10 minutach gotowania zlalem wode do fermentatora a pozostały chmiel i przyprawy zalałem woda 50* i zostawiłem na 12 godzin po czym ponownie zlałem do fermentatora

 

 

 

Filtrowanie - tutaj słabo , przefiltrowałem przez sito wyłożone gazą - brzeczka jest mętna

 

 

po filtrowaniu zmiesząłem brzeczkę z nachmieloną woda i zagotowwałem , utrzymujac gotowanie 1,5 godziny aby odparowac niechciane syfy

 

 

 

przelałem do fermentatora , i postawiłem w zimym miejscu do ostudzenia

 

 

 

drożdze najpierw rozmieszalem z ostudzona brzeczką -- ładnie i szybko ruszyły , jak ostygl baniak to dodałem drożdze i już ( po 4 godzinach od dodania drozdzy ) ładnie bąbelkuje

 

 

 

 

uzyskałem BLG około 15

 

 

zastanawiam się nad dochmieleniem piwka

 

 

 

co o tym myślicie ? co z tego wyjdzie ? czy cos jeszcze moge zlrobić by wysżlo lepsze ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niezła kombinatoryka i utrudnianie sobie życia.

Co to znaczy pszeniczny smak?

Dlaczego nie chcesz robić tak jak pan Bóg przykazał?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm co to znaczy smak przeniczny .... nie wiem , w sesie zeby bardziej smakowało jak piwo przeniczne niz jak powiedzmy żywiec :P

 

czytałem ze w przerwie 72* uzyskuje się cukry nie fermentowalne tzn te które odpowiadają za smak piwa a nie wytrawnośc/ alkochol wiec uznałem ze jak słod pszeniczny zatrę dłuzej w 72* a wiekszośc słodów " podstawowych " zatrę w 62* to uzyskam piwo bardziej prszeniczne bo wiecej (procentowo ) będzie nie fermentowalnych cukrów z pszenicy niz jak bym całośc zatarł powiedzmy w 68*

 

myliłem się ?

 

 

 

chcę robić jak bóg przykazał ale pogóbiłem się trochę logistycznie - jak pisałem moje pierwsz epiwo z zacieraniem ,

 

na następne kupie sobie fermentatoro filtrator i już powinno być mi łatwiej :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce wyjść na ignoranta. Totalny chaos xD, na sam początek, to wydaję mi się, że powinieneś zrobić herbatkę chmielowa i dodac na cicha fermentację, bo gorycz z powyższego wyjdzie chyba zerowa - jaką ilość, którego chmielu gotowałeś? 10min to niewiele gotowania dla chmielu. To co wykonałeś można nazwać maceracją chmielu i trawy, nie jestem pewien, jaka jest wydajnośc tego typu ekstrakcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

S 33 chyba ujdą ? pisało ze stosuje je się do piw pszenicznych ?

 

 

piwo bulga co 3 sekundy :P wiec przynajmniej drozdzy nie zabiłem :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilus online.png 25 g granulatu Northem Brewer i 50 gram szyszek lubelskiego + 20 g trawy cytrynowej na 5 litrów

 

 

od 50 * do 100°C chmiel był w wodzie około 30 minut potem 10 minut wrzenia potem jakies 30 minut stygnięcia przed zlaniem wody

 

i potem kolejne 5 litrów + stary chmiel z trawą na ~12 godzin , ostygło pewnie w jakies 2 godziny do 25* potem 10 godzin stalo w temperaturze pokojowej

 

 

woda pachniała ladnie po jednym jak i po drugim zabiegu , brzeczka smakuje nawet ok , ale goryczki hyba zeczywiście może okazac się za malo

Edited by Sizla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic dziwnego. Izomeryzacja alfa-kw. zachodzi >90C. Izoalfa-kw. są odpowiedzialne za goryczkę. przez 10min gotowania wiele tego nie otrzymaleś :P.

 

"Coś" z tego wyjdzie :beer: , następnym razem zacieraj normalnie ;D, poczytaj, skompletuj sprzęt. Jeżeli trzeba wybierz się na warzenie do jakiegoś najbliższego piwowara, by zobaczyc jak to sie odbywa. Ułatwisz sobie życia, sprawisz, że będzie mozliwa powtarzalność cyklu, jezeli wyjdzie Ci coś dobrego.

 

Czekamy na wrazenia po zabutelkowaniu i uleżeniu ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

napewno się podziele co wysżło : ]

 

 

czyli tak , piwo dochmiele :] przy przelewaniu na cichą jak uznam ze potrzeba

 

 

co do zakupów sprzetu , najwiekszy problem miałem z filtrowaniem tego zacieru paskudnego : P

co byście radzili kupić ? takie coś styknie ?

http://www.browamato...6&przedm=887545

 

a moze takie coś ?

 

http://allegro.pl/worek-filtracyjny-na-moszcz-wino-zacier-owoce-20l-i3552017899.html

Edited by Sizla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest to najlepsze rozwiązanie - zbyt mała liczba otworów . Dla ciebie na początek najlepszym rozwiązaniem jest filtrator wykonany z oplotu . Można go zrobić samemu lub kupić w sklepie internetowym. Kup z wyjściem 3/4 pasuje do kranu który zamontujesz w wiadrze filtracyjnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogubiłem się.... ale mam wrażenie że gotowałeś zupę a nie warzyłeś piwo.... ale daj znać co z tego wyjdzie... aż jestem ciekaw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zapah jest mocno słodowy ale smak jest ok ,

 

zastanawia mnie tylko to ze wydaje sie w smaku slabe jeśli mowa o alko , a spadło z 15 blg do 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

blg 3 , już nie pachnie tak słodowo i w smaku bardziej wytrawne ale ciągle mam wrazenie ze słabo jesli chodzi o alko

 

piwo ma barwę bardzo ladną i poziom mętności jest ok - jedyny minus jaki widze tego niedofiltrowania to to ze zmarnowałem sporo piwa ( osad jaki wylałem to ze 3 litry )

 

 

co polecacie teraz ? zabutelkowac jak bLG nie bedzie dalej spadać ? czy może coś jeszcze z nim pokombinowac ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj piwu spokój, nie zaglądaj tyle bo jeszcze się zainfekuje, poczekaj cierpliwie i nie kombinuj. Jakie wyjdzie, takie wyjdzie - będziesz miał doświadczenie na przyszłość :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra , dziś rozlewam do butelek :]

 

piwo wyszło ,

 

jedyne co mnie dziwi to wrazenie niskiej zawartości alkoholu - a zeszlo do niecalych 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

wrazenie niskiej zawartości alkoholu

nie bój się, % zapewne ma :) tylko dobrze ukryte pod resztą ekstraktu. Wypijesz butelkę to wtedy ocenisz.

No chyba, że Tobie na smaku alkoholu zależy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiesz co , wsumie lubie ale oczywiście w rozsądnych normach

 

moze to słabe porównanie ale jeśli chodzi o koncernowe sikacze najbardziej lobię te z alko 6-6,5 % , jak piwo ma 4 % to przeważnie jest dla mnie nie do picia a jak ma 7+ to mi spirytusem wali w smaku i też nie jest fajnie .

 

 

ale co do tej " butelki " to masz rację , alko musi być - zrobiłem sobie grańca z dennej zlewki i nie dość ze bardzo dobry - tręsciwy smak wyszedł ( a dodałem tylko standard - pomarańcze , goździk i odrobina malinowego soku ) to po podgrzaniu już czuć ze coś w nim % jest : ]

 

 

 

teraz tylko musze kupić filtr z oplotu i bior się za następną warkę :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.