Jump to content
przemski

bitter z resztek

Recommended Posts

chcę wykorzystać resztki słodów (trochę przestarzałałych ale ryzyk-fizyk) i zrobić jakiegoś bittera czy coś innego brytyjskiego-bitteropodobnego, sesyjnego i niezbyt ciemnego

 

słodu pale ale mam w sumie 8,5 kg więc obleci na 2 różne warki natomiast z dodatków mam do dyspozycji:

 

- cara crystal 120 - 1000g

- cara gold 120 - 500g

- castle crystal 150 - 200g

- aroma 100 - 500g

 

i inne które pewnie mi się nie przydadzą ale wymienię:

 

- biscuit 50 - 250g

- caramunich II 120 - 500g

- melanoidynowy 80 - 500g

- czekoladowy 900 - 120g

 

z chmieli mam natomiast:

 

Challenger 6,6ak - 100g

Brewers Gold 5ak - 50g

Fuggles ?ak - 50g

 

powyższe chmiele choć starawe są próżniowo zapakowane więc je chciałbym zużyć w pierwszej kolejności

 

natomiast w rozpakowanych paczkach mam jeszcze:

Target 11ak - 30g

EKG 6ak - 110g

 

mam też mech i gips - pytanie czy potrzebne...

 

będę jechać na S04 które choć przestarzałe wystartowały mi w kolbie jak szalone :)

 

 

Będę wdzięczny za sugestie a najlepiej konkretne proporcje czego ile sypać żeby wyszło coś fajnego (zakładając że nie rozłożę się na przeterminowanych składnikach) - będzie to pierwszy test warzenia w kociołku z Lidla v.2 więc to eksperyment ale w sumie jak już warzę to wolę zrobić coś z szansami na przyzwoite piwo, a właściwie 2 różne piwa

 

przem

 

PS. z piwkiem startuję jutro z rana (niedziela)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zajrzyj do mojego receptuaru, jest tam parę bitterów, coś z tego złożysz.

 

Generalnie 3.4kg pale + 0.4kg karmelowego, 30g Challenger na 60' + 20g Goldings na 10', do zacieru łyżeczka gipsu i masz 21 litrów premium bittera 11.5°Blg. Czy coś koło tego.

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

"+ 0.4kg karmelowego" - a który konkretnie z tych moich? Chyba że wsio ryba

 

Dzięks. Przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.