Jump to content
Sign in to follow this  
Volo

Browar Wilczy Pasterz

Recommended Posts

Witam po moich 3 piwach z Kit'ów przyszedł czas na pierwsze warzenie :)

Z racji osobistych upodobań wybór padł na nieco zmienioną recepturę z BA, piwo Czarnobrody 16°Blg (Stout Foreign Extra);

 

Składnniki:

- słód pale ale - 3,6 kg,

- słód karmelowy ciemny - 0,2 kg,

- słód monachijski - 0,3 kg,

- słód barwiący - 0,2 kg,

- palony jęczmień - 0,25 kg,

- płatki owsiane - 0,6 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka granulat - 35 g,

- drożdże suche Safale S-04.

Zacieranie:

- słody jasne + płatki w 66-68°C - 45 minut,

- wsypanie słodów ciemnych, po negatywnej próbie jodowej i przerwa w temp. 72°C - 10 minut.

Chmielenie:

- gotowanie 60 minut.

- 35g Marynki od początku (bez siateczek, granulat bezpośrednio do brzeczki).

 

Nie dodałem tylko palonego jęczmienia, płatków dodałem tylko 0,4kg i chmielu dałem 45g w porcjach 25 i 20.

Zobaczymy co z tego wyjdzie i jak będzie smakowało.

 

Oczywiście kierowany brakiem doświadczenia słód zadałem zbyt małą ilością wody (ok 12l) i filtrowanie z wysładzaniem zajęło mi trochę więcej czasu, na przyszłość zrobię rzadszy zacier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.