Jump to content
FurtaqPL

ZAKUPY POMOC W DOBORZE

Recommended Posts

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Zakupy zakupy już w połowie za mną :)

Kupiłem zestaw PuchMistrzPro który zawiera chyba wszystko co potrzebne :)

Jest nawet puszka piwa jasnego 1.7kg

 

Chce zrobić piwo jak najlepsze a słyszałem że wiele ludzi czuje posmak bimbrowy inni nie czują nie widzą problemu w sypaniu cukru.

 

Ja chcę zrobić coś dobrego wiec pytania :

1 co dać cukier czy zamiennik jak ten drugi to co kupić.

2 ile wychodzi z puszki 1.7 kg litrów piwa

3 jakie akcesoria dokupić jeszcze

(zaworek grawitacyjny, klamra na wężyk, reduktor osadow jak i termometr na przyszłość zamówiłem)

Co jeszcze. Się przyda

4 czy pokojowe 22°C starcza

Propozycje dotyczące zakupów i inne rady bardzo miłe widziane

Jeżeli sobie cos przypomnę napisze tutaj

Bardzo chaotycznie pisane na śnie :)

Tap Tap LG 4x HD

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie dodawaj ani cukru ani glukozy. Ja dodawałe 50 % słodu i 50% glukozy i wyszla tragedia ( posmaki jabłkowe dyskfalifikuja zrobione piwo) chciaz niektórym to smakuje. Dodaj 1 kg słodu sypkiego lub w syropie. z puchy spokojnie zrobisz 22l piwa tzn dajesz 20 l wody + pucha + słód. Rurka z zaworkiem grawitacyjnym jest wg mnie niezbędna do rozlewu, klamra na wężyk tez się przydaje, termometr do sprawdzania temp brzeczki przed zadaniem drożdży, Kup od razu pirosiarczan do dezyfekcji butelek, fermentatora itp. Reduktor osadu możesz pominąć. Temp pokojowa 18-25 stopni jest ok. ps. robilem trzy warki z brewkitów, ostatnia nawet dolnej fermentacji w temp 10 stopni z samym słodem bez dodatku cukru czy glukozy i żadna z nich nie ma najmniejszego porównania z piwem zacieranym. Dlatego jeżeli jesteś smakoszem piwa to kompletuj zestaw który w przyszłości pozwoli na zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Zakupy zakupy już w połowie za mną :)

Kupiłem zestaw PuchMistrzPro który zawiera chyba wszystko co potrzebne :)

Jest nawet puszka piwa jasnego 1.7kg

 

Chce zrobić piwo jak najlepsze a słyszałem że wiele ludzi czuje posmak bimbrowy inni nie czują nie widzą problemu w sypaniu cukru.

 

Ja chcę zrobić coś dobrego wiec pytania :

1 co dać cukier czy zamiennik jak ten drugi to co kupić.

2 ile wychodzi z puszki 1.7 kg litrów piwa

3 jakie akcesoria dokupić jeszcze

(zaworek grawitacyjny, klamra na wężyk, reduktor osadow jak i termometr na przyszłość zamówiłem)

Co jeszcze. Się przyda

4 czy pokojowe 22°C starcza

Propozycje dotyczące zakupów i inne rady bardzo miłe widziane

Jeżeli sobie cos przypomnę napisze tutaj

Bardzo chaotycznie pisane na śnie :)

Tap Tap LG 4x HD

 

Odnośnie cukru czy zamiennika, to zależy, czy to Twój początek przygody z piwem domowym, czy już je piłeś/pijesz i w końcu się zdecydowałeś robić. Jeśli to pierwsze kontakty to daj cukier, bo jeszcze nie odczujesz różnicy i posmaków bimbrowych, na dodatki w postaci ekstraktu słodowego przyjdzie czas o ile do tej pory nie przejdziesz na zacieranie.

 

Pokojowe 22°C to temperatura na pograniczu, lepiej fermentować w przedziale 18-20°C. Wielu piwowarów organizuje sobie chłodnie do fermentacji, bądź w postaci lodówki z termostatem, bądź skrzyni ze styropianu chłodzonej zamarzniętymi PETami.

 

Co do dodatkowych akcesoriów, które chciałbyś zakupić to praca w browarze i obserwacja innych koleżanek i kolegów podsunie pomysły.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie cukru czy zamiennika, to zależy, czy to Twój początek przygody z piwem domowym, czy już je piłeś/pijesz i w końcu się zdecydowałeś robić. Jeśli to pierwsze kontakty to daj cukier, bo jeszcze nie odczujesz różnicy i posmaków bimbrowych, na dodatki w postaci ekstraktu słodowego przyjdzie czas o ile do tej pory nie przejdziesz na zacieranie.

 

 

Kiedyś tak właśnie namawiał mnie sprzedawca brewkitów, "rób z cukrem nie odczujesz różnicy". Zrobiłem pól na pół z ekstraktem słodowym i tak jak pisałem piwa są jak dla mnie niepijalne (posmaki jabłkowe)

Share this post


Link to post
Share on other sites

(posmaki jabłkowe)

 

 

 

Posmaki jabłkowe nie koniecznie pochodzą od mieszaniny cukru i ekstraktu.

Posmaki i zapach jabłkowy moze być efektem niedofermentowania piwa ( aldehyd octowy - czy jakoś tak :)

Kolego ile zrobiłeś kitów że masz porównanie miedzy cukrem a ekstraktem ?

Dla mnie rozważanie miedzy cukrem a ekstraktem i opisy wielkich różnic to takie "urban legend " ;)

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Jabłko" też może być z za wysokiej temperatury fermentacji puchy. Cukier daje posmaki bimbrowe, chociaż ja takich w swojej jedynej warce z brew-kitu nie wyczuwam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem trzy warki z kitów, w dwóch dawałem glukozę z ekstraktem słodowym, w trzecim sam ekstrakt. W dwóch pierwszych miałem posmaki jabłkowe, w trzecim nie. Fermentacja w temp. około 24 - 25 stopni.(tak zalecała instrukcja dołąłczona do puchy) Puchy coopersa- lager, IPA, oraz european lager. Przestrzegałem dokładnie tego co było zapisane w instrukcji. I tak jak pisałem piwa te pije bez przyjemności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz gdybyś zrobił 3 takie same puszki np coopers IPA w opcji :

- glukoza + ekstrakt,

-glukoza.

- Ekstrakt.

Zachowując te same temperatury to wtedy bym uwierzył że glukoza daje jabłkowe posmaki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz gdybyś zrobił 3 takie same puszki np coopers IPA w opcji :

- glukoza + ekstrakt,

-glukoza.

- Ekstrakt.

Zachowując te same temperatury to wtedy bym uwierzył że glukoza daje jabłkowe posmaki.

Czyli sobie wymyśliłem posmaki jabłkowe. Nieważne. FuraqPL zrób jak uważasz i opisz własne doswiadzczenia smakowe piwa z brewkita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy fermentacji w temperaturze 24-25°C (jeśli to temperatura otoczenia, to fermentacji była jeszcze wyższa) nie ma się co dziwić, że estry dominują. Jeśli dobrze zrozumiałem to trzecią puchę fermentowałeś w temperaturze około 10°C, więc i estrów nie powinno tyle być.

 

Swoją drogą to świetnie pokazuje skąd taka zła sława brewkitów. Najczęściej są to pierwsze warki, przy których nie zwraca się uwagi (lub zwraca, ale się jeszcze nad tym nie panuje) na podstawowe sprawy - odpowiednie zadanie drożdży i przebieg fermentacji. W dodatku najczęściej pierwsze piwa rozlewane są zbyt szybko. I nie ma siły - efektem będzie najwyżej poprawne piwo (w sensie bez wad).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi :)

Chodź dyskusja wprowadziła troszkę zamętu na temat posmaków daje to dużo dla mnie jako '' nowego ''

Postaram się dziś zamówić kilka rzeczy może zamówię od razu drugi kit lub zastanowię się nad zacieraniem.

Napisze tutaj co zamówiłem.

Prawdopodobnie będzie to jeszcze druga pucha ponieważ chciałbym zrobić dwa takie i zobaczyć różnice między pierwszym a drugim (uczenie na błędach)

 

Tap Tap LG 4x HD

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda na to, że cornelius nie chińszczyzna ;) W bardzo dobrej cenie są te reduktory jak ktoś poszukuje to polecam kupić! Co do butli używam 1,5 kg i spokojnie mi starcza na długo prawie rok i na kilkanaście kegów ;) Im większa butla tym rzadsze ładowanie jej, ale 3 kg ciężej nosić na imprezy, do użytku domowego ci spokojnie starczy ;) W sumie jak już masz zamiar 3 kg kupić to lepiej 6 kg, a cena ta sama praktycznie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda na to, że cornelius nie chińszczyzna ;) W bardzo dobrej cenie są te reduktory jak ktoś poszukuje to polecam kupić! Co do butli używam 1,5 kg i spokojnie mi starcza na długo prawie rok i na kilkanaście kegów ;) Im większa butla tym rzadsze ładowanie jej, ale 3 kg ciężej nosić na imprezy, do użytku domowego ci spokojnie starczy ;) W sumie jak już masz zamiar 3 kg kupić to lepiej 6 kg, a cena ta sama praktycznie ;)

 

Dzięki za odpowiedz, jeżeli starczy 1,5kg to tym lepiej właśnie mi o wielkość chodzi mam dwa kegi i nie planuje na razie więcej z warkami też nie szaleje. Dzięki za podpowiedz kupuję 1,5kg

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 co dać cukier czy zamiennik jak ten drugi to co kupić.

 

2 ile wychodzi z puszki 1.7 kg litrów piwa

 

3 jakie akcesoria dokupić jeszcze

 

(zaworek grawitacyjny, klamra na wężyk, reduktor osadow jak i termometr na przyszłość zamówiłem)

 

Co jeszcze. Się przyda

 

4 czy pokojowe 22°C starcza

 

1. możesz cukier, ale jak się rozkręcisz to lepiej glukozę krystaliczną, nie jest droga

2. Powinieneś mieć w recepturze - różnie to bywa z brewkitami

3. Narazie się nie rozpędzaj ze sprzętem, sam później zobaczysz co jeszcze jest najbardziej potrzebne. Łatwo nakupić nieprzydatnych rzeczy.

4. będzie dobra

 

Porada: dużo czytaj, m.in. to forum jest bardzo przydatne, znajdziesz odpowiedzi na większość pytań, sprzętowych też. Łącznie z tym gdzie najlepiej kupić.

 

Dla mnie ostatnio nabyty garnek elektryczny do zacierania to strzał w 10, najprzydatniejszy sprzęt, jeśli się nie ma kuchenki gazowej. Ale to jeśli się rozkręcisz.

Powodzenia! i uważaj, bo wciąga

Edited by ponury fermentaThor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Mam pytanko kupiłem taki reduktor http://allegro.pl/reduktor-co2-argon-do-spawarki-migomat-spozywczy-i3612558288.html czy to oryginalny cornelius czy cos Chińskiego? Planuje dokupić butlę co2 czy do gazowania i wyszynku 3kg wystarczy?

 

Pozdrawiam

 

Mam ten reduktor z poprzednich aukcji, Porządny sprzęt w dodatku nowy, Porównywalny z corneliusem (używam obu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam ten reduktor z poprzednich aukcji, Porządny sprzęt w dodatku nowy, Porównywalny z corneliusem (używam obu)

 

Dzięki właśnie coś mi nie pasowało niby podobny do corneliusa, ale nie do końca no, ale jak się sprawdza to ok i tak już kupiłem :) Jak wiesz napisz jeszcze, jakiej jest produkcji ChRL?

Share this post


Link to post
Share on other sites

głowy sobie nie dam uciąć, ale chyba sprawdzałem w necie sygnaturki z manometrów - i jak się nie mylę jakiś europejski Węgry albo Słowacja, coś takiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

głowy sobie nie dam uciąć, ale chyba sprawdzałem w necie sygnaturki z manometrów - i jak się nie mylę jakiś europejski Węgry albo Słowacja, coś takiego.

 

Ok, dzięki i pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.