Jump to content
Sign in to follow this  
lodzia_gacon

Pszenica 30 ibu

Recommended Posts

Witam serdecznie

 

Planuje uwarzyć piwo pszeniczne. Nie będzie to jednak klasyczna pszenica ponieważ zamierzam chmielić Galaxy 14.8% AA.

Proszę więc o pomoc dotyczącą chmielenia,

 

1. Ile użyć chmielu żeby uzyskać koło 30 IBU mając 5,200 kg słodu ( pszenica 4 kg, wiedeński 1 kg, carawheat 0,2 kg)

2. W jakim czasie gotowania dodawać ten chmiel.

 

Myślę też o chmieleniu na zimno, jednak nie wiem jakie ilość używać i jak wzrasta IBU w czasie chmielenia na zimno.

 

Dziękuję za pomoc

 

Michał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ściągnij sobie beersmitha wersje trialową, policzy Ci IBU , barwe i będziesz mógł zaplanować całą warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. W jakim czasie gotowania dodawać ten chmiel.

 

 

Jeśli na goryczkę to wrzuć odpowiednią ilość na początku gotowania i utrzymuj brzeczkę w fazie wrzenia przez 60 minut. Jeśli chcesz dodać na smak i aromat to odpowiednio w połowie i pod koniec gotowania.

 

Myślę też o chmieleniu na zimno, jednak nie wiem jakie ilość używać i jak wzrasta IBU w czasie chmielenia na zimno.

 

Jeśli myślisz o chmieleniu na zimno, to nie będzie to typowa pszenica, a raczej american wheat, w stylu piwa Hey Now z Pracowni Piwa. W typowej pszenicy główne aromaty to goździk i banan, a jeśli dodasz amerykańskich chmieli to one z pewnością przykryją te aromaty.

Natomiast co do IBU to jest to jednostka określająca goryczkę, którą uzyskuje się tylko podczas gotowania brzeczki z chmielem przez odpowiedni czas, zwykle 60 minut wystarczy na izomeryzację zawartych w chmielu alfa kwasów, które to właśnie nadają goryczkę w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na zimno uzyskasz aromat... tylko ten jeśli mocny to do pszenicy nie bardzo pasuje...

 

Zależy czy robi hefeweizena czy american wheat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwne, ja jak daje chmiel na zimno to goryczka się zwiększa więc IBU rośnie, ale moźe się nie znam, stary już jestem....

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W typowej pszenicy główne aromaty to goździk i banan, a jeśli dodasz amerykańskich chmieli to one z pewnością przykryją te aromaty.

 

Niekoniecznie. Przy chmieleniu citrą klasycznego weizena na aromat i goryczkę (tak do 20-30 IBU) aromaty cytrusowe fajnie współgrają z aromatami bananowymi, powiedziałbym nawet że je podkreślają. W ten sposób wyjdzie mix american wheat i weizena, taki american weizen :) Piwo całkiem przyjemne, polecam.

Edited by playand1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.