Jump to content

winno?


ambus
 Share

Recommended Posts

Zrobiłem kolejne piwo z gotowca od Wes'a (domowe jasne), mija 3 dzień od zadania drożdży.

I tu teraz pojawiają się problemy :

1. Piwo ma zapach wina.

2. Nie czuć goryczki.

Piwo miało początkowe Blg 11, od wczoraj nie ma piany informującej o fermentacji. Obecnie fermentuje w temp 16C. Co może być przyczyna tego dziwnego zapachu i totalny brak goryczki? Czyżby to była infekcja?

Zaznaczę że piwo pobrałem z góry fermentatora.

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem kolejne piwo z gotowca od Wes'a (domowe jasne), mija 3 dzień od zadania drożdży.

I tu teraz pojawiają się problemy :

1. Piwo ma zapach wina.

2. Nie czuć goryczki.

Piwo miało początkowe Blg 11, od wczoraj nie ma piany informującej o fermentacji. Obecnie fermentuje w temp 16C. Co może być przyczyna tego dziwnego zapachu i totalny brak goryczki? Czyżby to była infekcja?

Zaznaczę że piwo pobrałem z góry fermentatora.

Jakie Blg ma aktualnie ?

Spróbuj piwa,czy w smaku jest kwaśne, czy raczej normalne.

Link to comment
Share on other sites

Jakie Blg ma aktualnie ?

Spróbuj piwa' date='czy w smaku jest kwaśne, czy raczej normalne.[/quote']

Aktualnie ma 6 Blg

 

Smakuje jak piwo wymieszane z wodą a następnie dodane do niego tanie wino. Tak ogólnie to nie za ładnie smakuje.

Spokojnie :)

młode piwo czasami smakuje i pachnie nieszczególnie, a po miesiącu leżakowania w butelkach robi się z tego super piwko :). Więc cierpliwości :)

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem kolejne piwo z gotowca od Wes'a (domowe jasne), mija 3 dzień od zadania drożdży.

I tu teraz pojawiają się problemy :

1. Piwo ma zapach wina.

2. Nie czuć goryczki.

Piwo miało początkowe Blg 11, od wczoraj nie ma piany informującej o fermentacji. Obecnie fermentuje w temp 16C. Co może być przyczyna tego dziwnego zapachu i totalny brak goryczki? Czyżby to była infekcja?

Zaznaczę że piwo pobrałem z góry fermentatora.

moje robione kilka dni temu " ciemne mocne" z WESa odfermentowało do 5 blg ,na jakich drożdżach je robiłeś ?

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem skąd to wasze gmeranie przy fermentującym piwie. Ja piwo oglądam tylko przy przelewaniu na fermentacje cichą. Takie zaglądanie nic nie poprawi ( bo jak coś nie wyszło to i tak już jest po fakcie ) a może całkiem realnie zagrozić młodemu piwu.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem skąd to wasze gmeranie przy fermentującym piwie. Ja piwo oglądam tylko przy przelewaniu na fermentacje cichą. Takie zaglądanie nic nie poprawi ( bo jak coś nie wyszło to i tak już jest po fakcie ) a może całkiem realnie zagrozić młodemu piwu.

Zaglądałem ponieważ fermentacja sie już skończyła i chciałem zbadać poziom cukru.

 

Rozumiem że młode piwo może mieć dziwny zapach i smak ale żeby nie było czuć chmielu?

Link to comment
Share on other sites

Mnie moje pierwsze piwo zrobione na surowcach od WES smakowało dopiero po tygodniu po zabutelkowaniu (w tym sensie, że smakowało jak piwo), a zatem bez paniki - spokojnie zabutelkować w odpowiednim czasie i odczekać te dwa tygodnie.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Też miałem podobny problem poradzili mi wylać do kanału, ale podczas egzekucji pomyślałem co mi tam i częć wsadziłem w butelki ,pozostawiłem w piwniczce , przyszły inne warki i zapomniałem , aż pewnego dnia robiłem porządki i natknołem się na to cudo otwożyłe i do dziś nie mogę przeży że reszte poszło w kanał .

Morał-cierpliwoś popłaca -czasami :):beer:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.