Jump to content
Sign in to follow this  
przemski

stary słody (ześrutowane) - tylko kosz?

Recommended Posts

słody naprawdę stare... ponad rok... ześrutowane... pilzneński i różne słody specjalne... trzymane w suchym miejscu

 

czy można je jakoś wykorzystać czy tylko do kosza się nadają?

 

- zrobić z nich piwko nie licząc na jakiś porażający smakowo efekt?

- a może dodawać po 0,5-1kg do warzenia z normalnych czyli świeżych słodów?

- czy lepiej da sobie spokój bo szkoda czasu?

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja wyrzuciłem stare ześrutowane słody. Uwarzyłem jedną warkę - sandałem jechała brzeczka.

A przy okazji

siema zgoda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli były dobrze przechowywane to śmiało warz piwo. Możesz się ewentualnie spodziewać trochę dłuższego scukrzania, ale roczny ześrutowany słód to naprawdę jeszcze nie tragedia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I co z tego Ci wyszło? Bo kupiłem sobie zapas i nie wiem czy zostawiać(Brak butelek) czy warzyc....

Share this post


Link to post
Share on other sites

piwko zrobione

zacierałem na 68st ale miałem problem ze scukrzeniem więc przeciągnąłem zacieranie do 1,5h

może za mało enzymów w starym słodzie ale z drugiej strony to była premiera kociołka Lidla i miałem problemy z temperaturą więc może zabiłem trochę enzymów przez ten kociołek

brzeczka słodka (12Blg) tylko strasznie mętna - niestety nie miałem mchu a dodatkowo chcmielenie odbywało się lekko poniżej granicy wrzenia (kociołek nie pracował pełną parą i przy 97-98st sterownik wyłączął moc grzałki co opisałem w innym poście) więc może to dlatego a może to skrobia... nie wiem

 

w każdym razie fermentacja przebiega obecnie całkiem burzliwie, brzeczka po nachmieleniu smakuje tak jak powinna i nie zalatuje starą ścierką :)

 

cudów się nie spodziewam ale mam nadzieję że piwo będzie pijalne; no i że się wyklaruje

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydaje mi się że stare ześrutowane słody spowodują co najwyżej mniejsza wydajność oraz wydłużony proces scukrzania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli były w mało wilgotnym pomieszczeniu przetrzymywane i nie zatęchły lekko to nie powinno być większych powodów do obaw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydaje mi się że stare ześrutowane słody spowodują co najwyżej mniejsza wydajność oraz wydłużony proces scukrzania

Często na forum ludzie straszą mniejszą wydajnością w przypadku starego, ześrutowanego słodu, ale nie bardzo wiem, co miałoby tą mniejszą wydajność spowodować. Skrobi w słodzie nie ubyło, a zacieramy tak samo do negatywnej próby jodowej, choć faktycznie może to trwać dlużej. Ja w każdym bądz razie mniejszej wydajności nie zaobserwowałem, natomiast czas scukrzania czasami mogł być dłuższy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakiś czas temu zadałem to pytanie bezpośrednio w słodowni Strzegom - poniżej odpowiedź:

 

Witam, Okres przydatności to 1 rok, w suchych warunkach magazynowych, szczególnie bez dostępu wilgoci. Słód ześrutowany będzie na pewno bardziej higroskopijny. Pozdrawiam / Best regards, Marta Pająk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.