Jump to content
Sign in to follow this  
pralat

English Brown Ale - prośba o pomoc w doprecyzowaniu składników

Recommended Posts

Cześć, przymierzam się do uwarzenia angielskiego brown ale. To moje pierwsze piwo, w którym nie będzie chodziło tak na prawdę jedynie o chmiel i to amerykański (wcześniej jedynie wariacje na temat AIPA, APA), dlatego proszę Was o pomoc w doprecyzowaniu przepisu. Na razie wymyśliłem coś takiego:

 

zakładam docelową objętość 25l.

 

Słody:

Pale Ale (Strzegom) 3,3kg (56% zasypu)

Monachijski 15EBC (CastleMalting) 1kg (17%)

Karmelowy bursztynowy 70EBC (Strzegom) 0,2kg (3%)

Karmelowy 150EBC (Strzegom) 0,5kg (8%)

Biscuit (CastleMalting) 0.5kg (8%)

Czekoladowy 400EBC (Strzegom) 0,3kg (5%)

 

Chmiele:

30g East Kent Goldings 6,4%

50g Fuggles 4,9%

 

Drożdże:

S-04

 

Zacieranie:

60min - 68°C

30min - 72°C

10min - 76°C (mash out)

 

Gotowanie:

60min - 30g EKG

20min - 30g Fuggles

15min - 5g mchu irlandzkiego

5min - 20g Fuggles

 

Na podstawie takiego przepisu Brewtoad wyliczył:

OG 1.049

FG 1.015

4.5% alk.

30IBU

39EBC

 

Moje dwa podstawowe pytania:

1. Czy chmielu nie jest za dużo?

2. Na ile minut przed końcem zacierania wrzucić słód czekoladowy?

 

Czekam na konstruktywną krytykę :).

Edited by pralat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do IBU przy zacieraniu na słodko, to jest w porządku. Nie dodawałbym tylko EKG na aromat, bo moim zdaniem to strata kasy w tym przypadku, ale zrobisz jak uważasz. Czekoladowy masz ten jaśniejszy (400 EBC), więc rzucałbym od początku zacierania. Trochę za dużo biscuit... Brown Ale ma być lekko karmelowy, a tutaj mogą Ci wyjść ciasteczka jak w intensywnym belgu. Ja bym zmniejszył do 0,5 kg i najlepiej zastąpił jakimś karmelowym 50 EBC. Wydłużyłbym też zacieranie do 90 min., albo dodał 30 min. przerwy w 72 C - Leszcz ostatnio zwrócił uwagę na to, że do 90 minut zacierania ciągle zachodzi sensowna ekstrakcja słodów i muszę przyznać, że po zastosowaniu się do jego rady zauważyłem u siebie wzrost wydajności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może w takim razie zmniejszyć ilość Biscuit do 0,5kg i zamiast 0,5kg Crystal 150 dać 1kg bursztynowego ze Strzegomia (70EBC)? Myślałem o rzuceniu tego czekoladowego po jakimś czasie nie tyle ze względu na kolor, co w obawie, żeby mi nie wprowadził za dużej paloności. Co do chmielu, nie mam pojęcia o angielskich odmianach :P. EKG jest za mało aromatyczny, żeby dawać go też pod koniec? A może w ogóle zmienić chmiele na inne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fuggles jest w porządku i moim zdaniem wystarczy, z EKG nie wyciągniesz niczego ciekawego. Jak chcesz mieć silnie aromatyczne, to dorzuć więcej Fuggles :) Co Ty tak szalejesz z tym karmelowym? Chcesz mieć Brown Ale czy Czarną Fortunę? :P Jak koniecznie chcesz mieć ciasteczkowy Brown Ale, to już zostaw ten biscuit, ale w dalszym ciągu uważam, że mógłbyś go zamienić na karmelowy. Ja bym dał 0,5 kg tego bursztynowego (albo 0,25 kg bursztynowego i 0,25 kg caramunich I) i 0,5 kg karmelowego 150 - w zupełności wystarczy. I jeszcze, żeby miało trochę ciała, zamiast Maris Otter 1 kg monachijskiego I lub II. Ostatnio używałem czekoladowego ciemnego (1200 EBC) i zauważyłem, że nie wnosi paloności, tylko deserową czekoladę, więc nie lękaj się jego jasnej wersji, bo żadnego palenia tam nie będzie. Przewiduję, że uzyskasz jedynie mleczną czekoladę po nim.

Edited by Mesive

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam wrażenie, czy używałeś tego czekoladowego do piwa, które stoi u mnie w lodówce i czeka na swoją kolej? :P

 

Zacząłem się teraz zastanawiać, czy to czego oczekuję od Biscuita nie jest właśnie cechą bardziej Bursztynowego, bo tak na prawdę nie zależy mi na takim słodkim ciastku, ale bardziej na toffi. Zamiana Maris Otter na Monachijski mi się podoba, zastanawiam się w sumie czy zauważyłbym w ogóle różnicę między nadmuchanym Maris Otter a zwykłym Pale Ale.

 

Zamieniłem kilogram karmelowego 70, na po pół kilograma 70 i 150. Biscuit zostawię, najwyżej będę musiał pić z gorzką czekoladą.

 

 

Chyba wymienię cały chmiel na 50g Challengera 8,4%. Brewtoad wylicza 33IBU przy połowie wrzuconej na 60min. i drugiej połowie na 20min.

Edited by pralat

Share this post


Link to post
Share on other sites

zastanawiam się w sumie czy zauważyłbym w ogóle różnicę między nadmuchanym Maris Otter a zwykłym Pale Ale.

Przy takiej ilości karmelowego? Nie sądzę :P Z zapisek anglojęzycznych jakie znalazłem wynika, że toffi można uzyskać stosując słód karmelowy o EBC ok. 40, więc karmelowy ze Strzegomia 30-40 EBC powinien pasować, ale ja przynajmniej nie zauważyłem, żeby dawał taki aromat. Myślę, że najbliżej trafisz używając Carabelge z Weyermanna.

Mam wrażenie, czy używałeś tego czekoladowego do piwa, które stoi u mnie w lodówce i czeka na swoją kolej? :P

Pobrałeś mój deserowy stout i się nie chwalisz? ;) Widzisz, ja właśnie myślałem, że ten czekoladowy da mi paloność - a tu kiszka :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pochwalę się jak go wypiję :D. Ale spokojnie kolejka jest dość długa, zaś pierwszy w niej jest Barley Wine z Flying Doga!

 

Myślisz, że to 50g Challengera wystarczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślisz, że to 50g Challengera wystarczy?

Jak na Challengera, to aż za dużo ;) Jeśli natomiast chodzi Ci o Fuggles, to wystarczy.

Im dłużej czekasz, tym więcej smoły z whisky ucieka :P Poza tym jest lekko mętne, więc nie polecam leżakowania ;) Myślę, że możesz spokojnie walnąć moje, a zaraz potem barley wine :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówisz serio? Fuggles ma tylko 4,9% - z kalkulatora wychodzi mizerne 19IBU :D. Za to z Challengera 31.

 

Przekonałeś mnie, wypiję niebawem Twój stout.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurczę, chodziło mi o to, że w Twojej recepturze nie masz Challengera, więc chyba wkradł Ci się jakiś kruczek w dyskusji ;) Na goryczkę EKG, na aromat - Fuggles :P I tyle.

 

EDIT: Aha, już wiem skąd Challenger - zedytowałeś posta i nie zauważyłem. Możesz zrobić single hop Challenger albo dać go na goryczkę zamiast EKG.

 

EDIT 2: Zrezygnuj z któregoś karmelowego albo z biscuita, bo Ci wyjdzie Karmi :P

Edited by Mesive

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba wymienię cały chmiel na 50g Challengera 8,4%. Brewtoad wylicza 33IBU przy połowie wrzuconej na 60min. i drugiej połowie na 20min.

 

Takie cuś tam wyżej naskrobałem :). O co mi dokładnie chodzi - będę kupował surowce na to warzenie z twójbrowar.pl, który pakuje po 50g najmniej. Rzucając EKG i Fuggles musiałbym kupić 100 i wrzucić po 25, a resztę do zamrażarki na nie wiadomo ile czasu. Dlatego myślę, żeby po prostu kupić 50g Challengera, który z tego co mi się wydaje jest bardziej uniwersalny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież wykorzystasz ten EKG do czegoś - bez obaw. Nawet jak pół roku postoi, to mu się nic nie stanie, a jako chmiel goryczkowy możesz wrzucić do czegokolwiek ;)

Edited by Mesive

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkopuł w tym, że nie mam w tym momencie zapasów i muszę kupić. I tak mam dwie opcje:

 

1. Kupuję po 50g EKG i Fuggles, wrzucam po dajmy na to po 30g odpowiednio na goryczkę i aromat, a reszta do zamrażarki - 26IBU.

2. Kupuję 50g Challengera i wrzucam w proporcji 20g/30g - 31IBU.

 

Pytanie, który zestaw smakowo/aromatycznie bardziej pasuje do tego stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale może warto podzielić brzeczkę na pół i nachmielić tak i siak, a z resztek za tydzień znów coś uwarzysz.

 

Nie mam tylu wiader :P. Miło Cię tu widzieć, do jutra!

 

Mesive, mówisz, żebym zrezygnował z któregoś karmelowego bądź Biscuit, bo wyjdzie Karmi - myślę, że Karmi nie ma 30IBU :P. A tak na poważnie - wśród receptur na Brown Ale, które przeglądałem jest jedna autorstwa Scooby'ego (link), a co jak co, ale w jego doświadczenie wierzę mocno :). Zauważyłem, że proporcje są bardzo zbliżone do tych, które uzyskałem po dzisiejszym dialogu, więc pewnie już tak zostawię. Zwróć też uwagę jak dużo on tam wrzuca Victory, co jest moim zdaniem odpowiednikiem Biscuita. Jedyne czego nie rozumiem, to ile chmielu dał i jak mało IBU z tego dostał.

 

EDIT: Już rozumiem, są tam źle przeliczone jednostki - 1oz. to 28g.

Edited by pralat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwracam, nie wiem tylko jak bardzo jest to odpowiednik biscuita. Poza tym jak sobie przeliczysz, to scooby ma jednak w swojej recepturze mniej słodów karmelowych i czekoladowego. Karmi może i nie ma 30 IBU, ale jak dasz za dużo karmelowych, to przykryjesz każdą goryczkę :)

 

EDIT: Bądź, co bądź - warz waść, a ja chętnie zdegustuję co wyszło :D

Edited by Mesive

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwracam, nie wiem tylko jak bardzo jest to odpowiednik biscuita. Poza tym jak sobie przeliczysz, to scooby ma jednak w swojej recepturze mniej słodów karmelowych i czekoladowego. Karmi może i nie ma 30 IBU, ale jak dasz za dużo karmelowych, to przykryjesz każdą goryczkę :)

 

EDIT: Bądź, co bądź - warz waść, a ja chętnie zdegustuję co wyszło :D

Polecam tak na marginesie tą tabelkę zamiany słodów, którą ktoś kiedyś wrzucił, a ja zapisałem w zakładkach i korzystam ;)http://www.kotmf.com...s/maltnames.php

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Ci za tę tabelkę!

 

Proporcje Scooby'ego:

podstawowe: 72%

victory: 18%

karmelowe: 4.5%

czekoladowy: 4.5%

 

Moje proporcje:

podstawowe: 69%

biscuit: 9%

karmelowe: 18%

czekoladowy: 5%

 

Faktycznie u mnie karmelowych jest 4 razy więcej niż u Scooby'ego, z kolei u niego dwa razy więcej ciasteczkowego (podlinkowana przez Rafek00 tabelka potwierdza, że Victory to odpowiednik Biscuita). Jaka jest więc Twoja propozycja Mesive? Wyrzucić jeden karmelowy i zamienić na łagodniejszy jak caramunich?

 

Dodam jeszcze, że w poprzednim piwie robiłem taki zasyp:

Słód Pale Ale Strzegom - 4kg

Słód Caramel Pils Bestmalz - 0,5kg

Słód Carahell Weyermann - 0,5kg

 

A więc słody karmelowe stanowią 20% i goryczka absolutnie nie jest przykryta.

Edited by pralat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz Prałat... Nie ma co porównywać możliwości Carapilsa do karmelowego 150 EBC. Ja już przestaje proponować. Musisz się zastanowić jakie piwo chcesz. Z tymi proporcjami może Ci wyjść bardziej kobiece - Karmi z większą goryczką. Jak chcesz piwo bardziej zrównoważone, to zmniejsz karmelowy 70 EBC do 0,2 kg.

 

EDIT: A ta tabelka w ogóle mi nie leży - porównanie biscuita do melanoidynowego?

Edited by Mesive

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja widzę pewne podobieństwo. Melanoidyny wprowadzają posmak przypieczonej skórki pieczywa, takiego maślanego pieczywa, posmak kojarzący się chlebowo-słodko. Biscuit smak ciastkowy, herbatnikowy, bułeczek maślanych. Oba smaki pochodzą z piekarni :P.

 

Wymieniłem część karmelowego 70EBC na dodatkowy Pale Ale, żeby utrzymać 12Blg. Po prostu to uwarzę, a jak już będzie gotowe to Cię zaproszę na degustację :).

Edited by pralat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.