Skocz do zawartości

Weizenbock


Krzyko

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki zestaw:

 

Słody:

pszeniczny (3,0 kg),

pilzneński (1,2 kg),

monachijski (1,2),

karmelowy jasny (0,5 kg),

karmelowy ciemny (0,2 kg).

Chmiel - Lubelski (25 g).

Drożdże Safbrew WB-06.

 

Skleciłem do tego taki schemat:

40-42°C - 30',

50-53°C - 10',

62-63°C - 45',

72°C - 45',

76°C – 5'mash out.

 

O ile ze słodami nie pokombinuję (zestaw gotowy), to proszę o Wasze uwagi co do zacierania. Będzie ok?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przy weizenbocku warto zastanowić się nad dekokcją. Sporo dodaje

Nie gryzie ta dekokcja zupełnie, uprzedzony i ostrzeżony o potencjalnych problemach z filtracją po podchodziłem do niej jak do jeża a wyszło bez najmniejszego problemu zarówno w zagotowywaniu jak i filtracji. W przyszły weekend będę powtarzał. Efekt poznam za jakieś półtora miesiąca.

 

Więcej w wątku: http://www.piwo.org/topic/8629-weizenbock-ocena-receptury/

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Półtora miesiąca w butelkach może być za mało. Proponuję nie pić wszystkiego na raz, :P tylko sobie dawkować po jednym, dwa na tydzień. Zobaczysz zmianę, ułożenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Półtora miesiąca w butelkach może być za mało.

Wiadomo - po circa półtora planuję testowo odbić pierwszą butelkę. Według tego co wiem, powinien do optimum leżeć około pięciu miesięcy.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wpisy. Ferulikową skrócę, a gotowe piwo przetrzymam dłużej niż zwykle.

Przy okazji: co sądzicie o pomijaniu w pszenicy przerwy białkowej, bo "i tak może być mętne"?

Co do dekokcji, to muszę spróbować jak będę robił następną pszenicę (ale to już chyba w przyszłym roku...)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gdzieś na internecie

Wchodziłeś na internet?

Przepraszam, ale mam uczulenie na tę frazę.

 

Wracając do meritum - tutaj znajduje się plik i dyskusja na temat.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.