Jump to content
Krzyko

Weizenbock

Recommended Posts

Mam taki zestaw:

 

Słody:

pszeniczny (3,0 kg),

pilzneński (1,2 kg),

monachijski (1,2),

karmelowy jasny (0,5 kg),

karmelowy ciemny (0,2 kg).

Chmiel - Lubelski (25 g).

Drożdże Safbrew WB-06.

 

Skleciłem do tego taki schemat:

40-42°C - 30',

50-53°C - 10',

62-63°C - 45',

72°C - 45',

76°C – 5'mash out.

 

O ile ze słodami nie pokombinuję (zestaw gotowy), to proszę o Wasze uwagi co do zacierania. Będzie ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites
przy weizenbocku warto zastanowić się nad dekokcją. Sporo dodaje

Nie gryzie ta dekokcja zupełnie, uprzedzony i ostrzeżony o potencjalnych problemach z filtracją po podchodziłem do niej jak do jeża a wyszło bez najmniejszego problemu zarówno w zagotowywaniu jak i filtracji. W przyszły weekend będę powtarzał. Efekt poznam za jakieś półtora miesiąca.

 

Więcej w wątku: http://www.piwo.org/topic/8629-weizenbock-ocena-receptury/

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Półtora miesiąca w butelkach może być za mało. Proponuję nie pić wszystkiego na raz, :P tylko sobie dawkować po jednym, dwa na tydzień. Zobaczysz zmianę, ułożenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Półtora miesiąca w butelkach może być za mało.

Wiadomo - po circa półtora planuję testowo odbić pierwszą butelkę. Według tego co wiem, powinien do optimum leżeć około pięciu miesięcy.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za wpisy. Ferulikową skrócę, a gotowe piwo przetrzymam dłużej niż zwykle.

Przy okazji: co sądzicie o pomijaniu w pszenicy przerwy białkowej, bo "i tak może być mętne"?

Co do dekokcji, to muszę spróbować jak będę robił następną pszenicę (ale to już chyba w przyszłym roku...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja się spotkałem gdzieś na internecie żę weiss'y nie musza tak długo leżakować. To jak to w końcu powinno być?

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdzieś na internecie

Wchodziłeś na internet?

Przepraszam, ale mam uczulenie na tę frazę.

 

Wracając do meritum - tutaj znajduje się plik i dyskusja na temat.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.