Jump to content
reizer

PIPA

Recommended Posts

Witam. Planuję sobie uwarzyć taką oto polską ipę z tegorocznych zbiorów chmielu:

 

5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC)

1,00 kg Monachijski typ II (16,0 EBC)

0,50 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC)

razem 6,5kg

 

20,00 g Marynka [10,50 %] - Boil 90,0 min

20,00 g Marynka [10,50 %] - Boil 60,0 min

15,00 g Lublin [5,00 %] - Boil 30,0 min

10,00 g Lublin [5,00 %] - Boil 10,0 min

10,00 g Lublin [5,00 %] - Boil 5,0 min

10,00 g Sybilla [6,50 %] - Boil 5,0 min

10,00 g Sybilla [6,50 %] - Boil 0,0 min

razem 95g

 

zacieranie: 68*- 60 min

 

wg BeerSmitha:

15 EBC

14,261 Plato

53,3 IBU

 

Zastanawiam się nad tym czy dawać jeszcze marynkę (z 20g) na zimno (ktoś wspominał że efekty są niezgorsze) czy może dać jej jeszcze trochę na aromat (jest w ogóle sens dawać marynkę na aromat, czy może ten chmiel się do tego nie nadaje?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na sybilli mam ściągającą goryczkę - jak się tego pozbyć? Dłuższe gotowanie na goryczkę? Ogólnie nie wiem jak osiągnąć taką goryczkę w stylu uderzenie goryczą i koniec jak np. w rowing jacku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie gotowanie wystarczy 60 min. i Marynkę całą na start. Ja dałbym Lubelski w dwóch partiach na 30 i na 5 - żeby nie było za trawiaste w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat, zamierzam uwarzyć PIPA single hop Sybilla, a ponieważ nie mam doświadczenia z tym chmielem chciałem podpytać jak jest rzeczywiście z tą goryczką na Sybilli, tzn warto jej używać w tym stylu, czy lepiej użyć np. Marynki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też w przyszłości planuję uwarzyć PIPĘ. Ja dodałbym jeszcze chmiel Lomik. Chmielił ktoś Lomikiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem to ślepy zaułek, ale to jest wasze piwo i wy je potem będziecie pić.

 

Jak dla mnie polskie chmiele nie nadają się do intensywnego chmielenia na smak i aromat, jak w IPA. Z goryczką powyżej 35-38 IBU też bym nie szalał, one nie do tego zostały wyhodowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za sugestie :)

 

@bambo-5 gdzieś czytałem, że lubelski przy chmieleniu na zimno daje niezbyt przyjemne, trawiaste posmaki.

 

Ponawiam pytanie: ktoś stosował marynkę na aromat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem to ślepy zaułek, ale to jest wasze piwo i wy je potem będziecie pić.

 

Jak dla mnie polskie chmiele nie nadają się do intensywnego chmielenia na smak i aromat, jak w IPA. Z goryczką powyżej 35-38 IBU też bym nie szalał, one nie do tego zostały wyhodowane.

 

 

Nie mam doświadczenia w używaniu polskich chmieli, stosowanych w dużych ilościach, ale miałem okazję spróbować Misia i oczywiście nie było tam efektu jak w wersjach amerykańskich, ale było to całkiem przyzwoite piwo. Dlatego też nie oczekuję spektakularnych wyników, ale czy naprawdę nie warto próbować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, ale co 95 g chmielu to jest dużo? Ja robiąc Polskie Ale o ekstrakcie 12°Blg sypałem 30 gr Marynki na goryczkę, 35 g lubelskiego na 30 minut, 15 na 5 i 20 po wyłączeniu palnika i 10 g jeszcze dosypałem jak brzeczkę do 79°C schodziłem i zostawiłem na 30 minut (nie wiem czy to coś dało, brak doświadczenia i punktu odniesienia, ale podjarałem się artykułem przetłumaczonym przez crosisa :P).

 

Razem 110 g na 22 litry brzeczki nastawnej. Na zimno nic nie sypałem, bo na czacie większość opowiadała się, że to nic nie zmienia, więc po co utrudniać sobie klarowanie. Aromat i smak są naprawdę dobre, ale ja akurat bardzo lubię te nienowofalowe, nudne, europejskie odmiany chmielu więc nie jestem obiektywny. Goryczka oczywiście delikatna.

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

30 IBU to nie 50+. Tyle to normalne i nie ma problemu. Pisałem wcześniej o niecałych 40 i więcej.

 

Zgoda.

 

Chcecie zrobić PIPA to sypnijcie na goryczkę innego chmielu, a aromat i smak polskimi i będzie OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam bardzo malućki przy was jestem w doświadczeniu przy warzeniu piwa, ale postanowiłem zrobić PIPE tylko na naszych chmielach marynka z sybillą- goryczka, lubelski i lomik- aromat, zobaczymy co wyjdzie. Moje wybicie to raptem 20 litrów, więc problemu z wypiciem też nie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytanko, przy jakich wartościach IBU pojawia się już ściągająca goryczka przy użyciu Marynki na goryczkę, czy tak jak sugerował Zgoda nie warto przy polskich chmielach przekraczać wartości 35 IBU. Miałem w planach 60 IBU, ale nie wiem czy ryzykować, czy odpuścić PIPA i zrobić lekko wędzony Polish Pale Ale z Sybilla na aromat do kotła i na zimno :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W warkach około 25l przy dodawaniu około 50g marynki na goryczkę i 50 , 70 g innych chmieli na smak i aromat , ja nie zauważyłem żeby ta goryczka była nieprzyjemna w smaku. Jest mocna , czasami leciutko ściągająca , ale nie jest to nieprzyjemne. Wszystko kwestia gustu. W IBU Ci nie podam , bo nie liczę tego nigdy.

Edited by pepek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Troszkę pobawiłem się w programie Brewtarget i ułożyłem sobie schemat chmielenia:

 

50g Marynka - 60 min

20g Marynka - 30 min

20g Sybilla - 20 min

20g Sybilla - 10 min

20g Sybilla - 0 min

 

i jeszcze 40g Sybilli do chmielenia na zimno

 

Program wyliczył IBU na poziomie 64

 

Co myślicie o takim chmieleniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja myślę, że jak zrobisz, to będziesz wiedział co o tym myśleć.

 

 

Właśnie zrobiłem, więc zobaczymy co z tego będzie, wyrzuciłem tylko Marynkę w 30 minucie gotowania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja myślę, że jak zrobisz, to będziesz wiedział co o tym myśleć.

 

 

Właśnie zrobiłem, więc zobaczymy co z tego będzie, wyrzuciłem tylko Marynkę w 30 minucie gotowania :)

Wydaje mi się że ostro pojechałeś z tym 64 IBU. Sam póki co nie robiłem PIPY ale celuje maks w 45 IBU. Z drugiej jednak strony " nie zrobisz nie przekonasz się".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się że ostro pojechałeś z tym 64 IBU. Sam póki co nie robiłem PIPY ale celuje maks w 45 IBU. Z drugiej jednak strony " nie zrobisz nie przekonasz się".

 

Co masz na myśli pisząc, że pojechałem z IBU, że generalnie za wysoko, czy że przy tej wartości 60 będę miał nieprzyjemną ściągającą goryczkę na polskich chmielach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie. Przynajmniej z takimi opiniami się spotykałem.

 

Czemu nie zastosować na goryczkę innego chmielu, który nadaje się do sypania w takich ilościach? Przecież chodzi o smak i aromat polskich chmieli, a nie trawiastość (tak mi się wydaje).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu masz moje PIPA na ok. 68IBU 12,5Blg. Faktycznie goryczka mogłaby być przyjemniejsza. Ale przy takim ciele (12,5blg) to było do przewidzenia. Mimo wszystko piwo zniknęło zaskakująco szybko.

http://www.piwo.org/...se/#entry205795

 

Gąska, a jak z aromatem? bo widzę, że sporo lubelskiego użyłeś, a przypadkiem mam ok 100g wolnego ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.