Jump to content
Sign in to follow this  
Maser

Kilka niejasności.

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie! Od jakiegoś czasu zagłębiam się w sztukę piwowarstwa domowego. Niestety natłok informacji jest tak duży, że chcąc przeczytać wszystko nigdy nie zabrałbym się za sam etap produkcji.

 

Na początek planuje zrobić piwo z brew kitu. Tu pojawia się pierwsza niejasność:

1. Do brew kitu należy dodać cukier/ekstrakt słodowy coby ruszyć fermentację. Na BA piszą, że wystarczy dodać 1kg mieszanki. Z kolei oglądając filmy na yt spotkałem się z dodawaniem nawet 2kg.

 

Kolejną niejasnością jest kupno fermentorów. Dlaczego większość zestawów oferuje jeden fermentator bez kranika, a drugi z kranikiem?

2. Nie lepiej zakupić 2 fermentory z kranikami? Dzięki temu przelewanie np. na cichą, a następnie do butelek będzie znacznie łatwiejsze. Nie będę musiał ustami dotykać węża dla poruszenia przelewu co ograniczy możliwość zakażenia, itp.

 

Oglądając vlog pana Kopyry oraz pana Andrzeja(scalak68) napotkałem się na różnice w butelkowaniu. Pierwszy z panów miesza cukier z wodą w dość sporych ilościach(czy nie rozwodni to końcowo piwa?), a następnie wlewa do brzeczki i miesza. Drugi natomiast dodaję cukier sypki bezpośrednio do butelek.

3. Która z metod waszym zdaniem jest skuteczniejsza?

 

4. Ostatnie pytanie bardziej kontrolne. Po szopach mam mnóstwo rozrzuconych butelek. Większość zakurzonych, leżących sporą ilość czasu. Czy jestem w stanie je doczyścić? Leżakowanie w gorącej wodzie z płynem, mycie wodą z płynem, dezynfekcja (pirosiarczynem, oxi, itp.), a następnie dezynfekcja tuż przed rozlewem. Czy to wystarczy?

 

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad1. Proponował bym od razu zacieranie ale wiem, z doświadczenia :) że na początku to i brak sprzętu i trochę obaw. .. Polecam jednak jeśli myślisz o piwie poważnie- ZACIERAJ :)

Ad2. Każdego indywidualna decyzja. Ja używam wszystkich z kranikiem i nie potrafiłbym wrócić do rurki... (używana na początku kilka razy)

Ad.3 Indywidualne podejście. Każdy sposób dobry a myślę, że robienie syropu z cukru i wody to sposób prostszy.

Ad.4 Powinno wystarczyć możesz na początek użyć roztworu wody z domestosem. Dobrze likwiduje przywartą pleśń i inne syfy.

 

POWODZENIA w warzeniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcę powolutku wdrażać się w proces warzenia :) Pierw brewkit, później ekstrakty z nachmielaniem, a następnie zacieranie. Dziękuje za odpowiedź!

Share this post


Link to post
Share on other sites

2. Kranik oprócz zalet ma też pewne wady. Trudniej zachować sterylność i może się czasem niedokręcić i narobić bałaganu. U mnie dochodzi 3 prozaiczny powód: fermentatorów z kranikami nie mogę przechowywać wkładając jeden w drugi (no chyba że demontując kraniki).

Rurki nie musisz wkładać do ust - napełniasz ją przegotowaną wodą, a grawitacja załatwia resztę.

 

3. Moim zdaniem lepsza woda z cukrem. Możesz znacznie lepiej sterować stopniem nagazowania piwa. Miarką nie zrobisz "10% mniej cukru niż ostatnio".

Share this post


Link to post
Share on other sites

3. Moim zdaniem lepsza woda z cukrem. Możesz znacznie lepiej sterować stopniem nagazowania piwa. Miarką nie zrobisz "10% mniej cukru niż ostatnio".

 

O właśnie... syropem precyzyjniej dobierzesz nagazowanie. Na wszystkie moje warki ani razu kranik się nie odkręcił a utrzymanie go w czystości nie jest takie straszne jak je malują... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kraniki to zdecydowanie jeden z tych tematów gdzie nie ma jedynie słusznej odpowiedzi. :D

 

Co do "rozwodnienia" piwa dolewając wodę z cukrem to oczywiście nie ma się co martwić. Litr w tą czy w tamtą stronę nie robi różnicy przy standardowej warce 20 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuje zakupić Muntonsa IPA 1.8kg. 1kg brew-kitu PLUS z BA wystarczy? Bo nadal nie wiem, która wersja ilościowa jest słuszna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1kg brew-kitu PLUS z BA wystarczy?

wg mnie mało i raczej dałbym ekstrakt jakiś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz polecić jakiś ekstrakt? Niekoniecznie z BA. IPA jest piwem dość bursztynowym z tego co widzę więc jasne ekstrakty nie będą pasować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do mycia "starych" butelek nadaje się też Kret, a właściwie jego główny składnik, ale trzeba nieco uważać bo jest żrący.

 

We Wrocławiu ze sklepów piwowarskich działa twójbrowar zawsze możesz wziąć odbiór osobisty to trochę zaoszczędzisz na kurierze :)

 

I nie ma co się bawić tylko od razu zacierać :)

Edited by nikiboom

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kraniki to zdecydowanie jeden z tych tematów gdzie nie ma jedynie słusznej odpowiedzi. :D

 

Co do "rozwodnienia" piwa dolewając wodę z cukrem to oczywiście nie ma się co martwić. Litr w tą czy w tamtą stronę nie robi różnicy przy standardowej warce 20 litrów.

 

Ja z syropem zawsze celuję mniej więcej w balling piwa, 130g cukru w litrze wody to będzie coś w okolicach 12blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz polecić jakiś ekstrakt?

Brewkity są tak przygotowane żeby dodawać do nich"coś" bez kolory (cukier, glukoza, ekstrakt), więc jeśli ekstrakt to jasny.

Sam na początku używałem jasne WES'a i nie narzekałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.