Jump to content
Sign in to follow this  
tzi

Mały arkusz kalkulacyjny do obliczeń ogólnopiwnych

Recommended Posts

Witam,

po obdukcji QBrewa i zniesmaczeniem używania w nim innych jednostek niż jestem przyzwyczajony, stworzyłem mały arkusz kalkulacyjny do obliczeń przydatnych przy warzeniu.

Forma jest jeszcze toporna, brakuje mu jeszcze obliczania koloru docelowego, ale i w tej formie jest chyba przydatny.

W skrócie:

 

podajemy:

-ilości słodów

-końcową ilość brzeczki

-ilości chmielu

-sprawność ( tą w odniesieniu do wagi słodów a nie ich ekstraktywności )

-gęstość po fermentacji

-trochę informacji porządkowych ( do etykiety )

 

otrzymujemy:

-goryczkę (Tinseth)

-ekstrakt brzeczki

-procentowe udziały słodów

-etykietę :-) w dolnej części arkusza - przygotowany obszar wydruku

-zaw. alkoholu

 

Wszelkie znaki na niebie i w pracy mówią że do końca tygodnia mam szansę opracować:

-kolor docelowy piwa

-poprawkę odczytu aerometru od temperatury

 

W arkuszu obok obliczenia do zacierania infuzyjnego przez dolewanie wody.

 

Całość tutaj: (55kB)

 

http://tomasz_zieba.republika.pl/piwo/piwo_obliczenia.xls

 

Może się komuś przydać, wszelakie uwagi mile widziane.

 

T.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie z obietnicą - jest już obliczanie koloru w EBC i SRM. Jedna komórka zabarwia się na kolor piwa, ale to raczej duże przybliżenie, bardziej jako ciekawostka.

Adres bez zmian.

Share this post


Link to post
Share on other sites
w której komórce zmienia się kolor ?

D34, ale nie sprawdzałem tego z OpenOffice, pod wrednym Excelem 2007 działa.

 

--------

 

Sprawdziłem, działa tylko z office 2007 :-(. Tak czy inaczej - większość wzorów mam zebranych i opracowanych. Może uda mi się je przerzucić do HTMLa

Edited by tzi

Share this post


Link to post
Share on other sites
w której komórce zmienia się kolor ?

D34' date=' ale nie sprawdzałem tego z OpenOffice, pod wrednym Excelem 2007 działa.[/quote']

W excelu 2003 w komórce D34 jest wartość z E32 ale nie zaokrąglona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tu jest arkusz, ktory oblicza dobrze poprawkę na zmianę temperatury przy pomiarze ballingometrem, moze sie przyda:

 

http://dl.getdropbox.com/u/889761/ABVCalculator.xls

 

a tutaj cały wątek na ten temat:

 

http://www.jimsbeerkit.co.uk/forum/viewtopic.php?f=6&t=9794&start=15

 

wzory z tego wątku prawie na 100% zgadzają się z tym co podaje beersmith (przy wysokich temperaturach pomiaru jest roznica rzedu 1/4 plato). arkusik wrzucam bo ciezko bylo mi znalezc wlasciwy wzor jak pisalem sobie prosty pythonowy skrypcik liczący mi poprawkę odczytu ballingometru ze wzgledu na temperaturę brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...