Jump to content
andrzejf

Jaki to chmiel ?

Recommended Posts

Witam. Wiosną dostałem od znajomego sadzonkę chmielu- tu dodam ,że nie ma on z piwowarstwem nic wspólnego.Posadziłem to u siebie ,wspięło mi sie na gruszkę i mam teraz setki szyszek. Kiedy zbierać i co z nimi dalej robić to wyczytałem,może nie wszystko.Ale jak poznać czy to jest chmiel aromatyczny,czy może goryczkowy, a może to jakaś dzika odmiana i nie ma sensu się nim zajmowac. Poradzicie cos??

Edited by andrzejf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję Koledze zamieścić zdjęcie liści i szyszek, może znajdzie się osoba która rozpozna odmianę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to Polski chmiel zwyczajny sądząc po wyglądzie

jest bardziej goryczkowy, uwarzyłem na tym chmielu piwo- w smaku wyczuwalna mocna głeboka i długa goryczka, aromat już słabszy- wniosek- na goryczkę mniej a na koniec dużo aby wyciągnąc aromat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za informację. Tylko nie wiem czy on się będzie nadawał do użytku jeszcze, bo wydaje mi sie, że zebrałem go trochę za późno i do tego jeszcze po wysuszeniu- a suszyłem w piekarniku, zrobił się jakby bardziej żółto brązowy niż zielony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cze!

Podczas dzisiejszego spaceru wpadła mi w oko roślinka, która mi trochę przypomina chmiel. Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby potwierdzić;p ?

sd6Yimu.jpg?1

 

Gdyby to faktycznie była roślina chmielu, to za jakiś czas postarałbym się zebrać cokolwiek z tego i uwarzyć jakąś malutką warkę dla testu:)

 

Pozdrawiam

Edited by Morten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem to nie chmiel. Już teraz byłyby widoczne szyszki, tak mnie się wydaje, że moje chmiele już miały szyszki pod koniec lipca. Nie pamiętam dokładnie bo już dawno zlikwidowałem chmielnik. Poza tym jeśli to chmiel to muszę Cię zmartwić, prawdopodobnie to dzikus i nie nadaje się do piwowarstwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście szkoda, ale to nic :)

Po prostu byłem ciekaw, czy czasem jakiś dzikus tam nie wyrósł. Pojawię się tam za jakieś 2 tygodnie, może się coś zmieni. 

 

Btw. dlaczego dziki chmiel się nie nadaje? Może to akurat jakaś polska citra    :lol:

Edited by Morten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat już był przerabiany kilka lat temu. Nie pamiętam dlaczego się nie nadaje. Sam chmiel nie jest drogi w zakupie, lepiej kupić szlachetny niż spaprać piwo dzikusem. Załóż własny chmielnik jak chcesz zrywać szyszki z krzaka ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest akurat roślina męska. Szyszek niet... a w całej okolicy wszystkie żeńskie rośliny będą miały szyszki zaziarnione, a więc z jakością słabo!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miało nic z tego nie wyrosnąć, a tu proszę:)

Zaparzyłem sobie kilka szyszek chmielu i niestety goryczka była, ale strasznie nieprzyjemna. Nie byla ściągająca, jednakże przypominała taki charakterystyczny aromat spalenizny, swąd etc.

 

http://imgur.com/D7DeFgu,ywScgBk#0

http://imgur.com/D7DeFgu,ywScgBk#1

 

Mimo wszystko, nazbieram trochu tego. Może trafi się coś lepszego i zrobie wartkę testową :]

 

PS. Spałem jak zabity po tym naparze, już o 23 nie potrafiłem się utrzymać na nogach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

PS. Spałem jak zabity po tym naparze, już o 23 nie potrafiłem się utrzymać na nogach.

:D może spróbuj tym napalić w piecu ? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tamtym roku w październiku podczas spaceru natrafiłem na krzaczki z chmielem, był już suchy i żółty. W tym roku wpatrywałem szyszek od lipca i dziś zastałem piękny widok jak na zdjęciu. Czy to jakiś zwyczajny chmiel czy może coś z tego być?

post-7559-1441450878,5726_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dostałem od kumpla prawie 400g chmielu, najpewniej to dzikus.

Kumpel coś tam na nim warzy i mu smakuje, ale nie najlepiej się zgrywamy jeśli chodzi o gust piwny.

Zastanawiam się co można na tym chmielu zrobić aby jednak go nie wyrzucać. Chodzi mi o coś takiego, bym poczuł trochę ten chmiel, ale żeby nie popsuł piwa.

Wstępnie myślałem o stoucie, w którym ewentualne ziemiste smaki i aromaty będą mniej przeszkadzały, ale boję się, że wcale nie poczuję chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dostałem od kumpla prawie 400g chmielu, najpewniej to dzikus.

Kumpel coś tam na nim warzy i mu smakuje, ale nie najlepiej się zgrywamy jeśli chodzi o gust piwny.

Zastanawiam się co można na tym chmielu zrobić aby jednak go nie wyrzucać. Chodzi mi o coś takiego, bym poczuł trochę ten chmiel, ale żeby nie popsuł piwa.

Wstępnie myślałem o stoucie, w którym ewentualne ziemiste smaki i aromaty będą mniej przeszkadzały, ale boję się, że wcale nie poczuję chmielu.

Jeśli ma paskudny aromat to po co go używać?

Jaki masz cel w użyciu tego chmielu? chces wiedzieć co on da to zrób hop tea bardzo krótko parzone, albo wyciąg alkohlowy.

Jeśli wiesz, że chmiel ci nie odpowiada to rzuć go na kompost, na goryczkę szkoda, bo i tak nie wiesz ile ma AA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam podepnę się pod temat i chciałem się zapytać czy ktoś może mi powiedzieć jaki to chmiel? dostaLem go od znajomego szwagra i rośnie u niego na działce co kupił trzy lata temu i zanim spróbuję się dowiedzieć czy ma jakiś kontakt z poprzednim właścicielem , może on wie co to za odmiana ( dziki, szlachetny?) ale do tej pory może ktoś mi da odpowiedź co to jest i drugie pytanie bo szyszki były zebrane pod koniec września, czy to nie za późno, bo po wysuszeniu widzę tam jak by nasionka, więc nie wiem czy się da z niego coś uwarzyć?

Edited by MaxiKing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam podepnę się pod temat i chciałem się zapytaćczy ktoś może mi powiedzieć jaki to chmiel? dostalem go od znajomego szwagra i rośnie u niego na działce co kupił trzy lata temu

Raczej nikt nie rozpozna Twojego chmielu na podstawie informacji że rośnie u znajomego Twojego szwagra.

Lepiej wrzuć zdjęcie.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Witam podepnę się pod temat i chciałem się zapytaćczy ktoś może mi powiedzieć jaki to chmiel? dostalem go od znajomego szwagra i rośnie u niego na działce co kupił trzy lata temu

Raczej nikt nie rozpozna Twojego chmielu na podstawie informacji że rośnie u znajomego Twojego szwagra.

Lepiej wrzuć zdjęcie.

 

No faktycznie bez zdjęć nic nie możecie powiedzieć , ale pisałem z tel. i nie wiedziałem jak tam mam wysłać mam nadzieję że teraz się uda wysłać

post-13420-0-14650100-1444322101_thumb.jpg

post-13420-0-80912500-1444322171_thumb.jpg

post-13420-0-15328400-1444322231_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o szyszki to co ja mam... To raczej dzikus lub ozdobny... U mnie aromat jest świeżo ściętej trawy, ale o dziwo bez żadnej łodygowości, innego zielska czy ziemi. Przynajmniej tak wypadł test, który polecił mi @@kordas. Piwo na nim zrobione dopiero fermentuje.

 

Zastanawiam się jak dodać coś takiego do piwa na cichą by nie doprowadzić do zakażenia... Choć na whirpool poszło tyle, ze może już na cichą nie trzeba.

 

Polecam sprawdzić efekty z kilku szyszek i raczej nastawić się, że nadaje się tylko na aromat, bo nie masz jak sprawdzić zawartości A-A, więc i w IBU nie możesz celować, chyba że jesteś w pełni gotowy na zupełną przypadkowość przy pierwszym użyciu.

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o szyszki to co ja mam... To raczej dzikus lub ozdobny... U mnie aromat jest świeżo ściętej trawy, ale o dziwo bez żadnej łodygowości, innego zielska czy ziemi. Przynajmniej tak wypadł test, który polecił mi @@kordas. Piwo na nim zrobione dopiero fermentuje.

 

Zastanawiam się jak dodać coś takiego do piwa na cichą by nie doprowadzić do zakażenia... Choć na whirpool poszło tyle, ze może już na cichą nie trzeba.

 

Polecam sprawdzić efekty z kilku szyszek i raczej nastawić się, że nadaje się tylko na aromat, bo nie masz jak sprawdzić zawartości A-A, więc i w IBU nie możesz celować, chyba że jesteś w pełni gotowy na zupełną przypadkowość przy pierwszym użyciu.

a o jaki test chodzi ? możesz mi go podać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę, kilka postów wcześniej było... sam dopytywałem tuż przed Tobą.

 

 

chces wiedzieć co on da to zrób hop tea bardzo krótko parzone, albo wyciąg alkohlowy.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

chces wiedzieć co on da to zrób hop tea bardzo krótko parzone, albo wyciąg alkohlowy.
 

 

 

Haha, i tym sposobem natchnęliście mnie ;-) Nalewka chmielowa to może być niezła ciekawostka O!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.