Jump to content
waz

Chmielenie mocnego piwa

Recommended Posts

Czy jest sens chmielić mocne piwo amerykańcami skoro będziemy je pić za pół roku a nawet rok? Czy zistanie coś z tych chmieli po tym czasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mocne piwa mocniej się chmieli, aby skontrowały tą słodowość :) Po połowie roku na pewno aromat zostanie, może nie aż tak intensywny jak na początku, ale z pewnością nie wyparuje :) ( np. imperium atakuje )

Edited by piwosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na wielki aromat z chmielu to bym w takim piwie nie liczył. Jak dla mnie - pieniądze wyrzucone w błoto, co oczywiście nie oznacza, żeby je nachmielić byle czym.

 

Co to za piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

IIPA jakieś mi chodzi po głowie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może nie od tej strony zaczołem. Co uważyć w najbliższym czasie by było w sam raz na wiosnę i lato. Jestem z tych co raczej piwa zimą nie piją...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś mocne belgi, weizenbock, może jakieś mocniejsze stouty, jeszcze trochę się pewnie tego znajdzie, wszystko zależy co lubisz.

A może uwarzyć coś zupełnie lekkiego - jakiś mild, czy lekki bitter, który będzie robił za piwo obiadowe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.