Skocz do zawartości
Kilus

Mangrove Jack's BELGIAN ALE M27

Rekomendowane odpowiedzi

Belgian Ale Yeast is an exceptional top-fermenting yeast creating highly characterful beers with spicy, fruity and peppery notes ideal for Belgian Saison or farmhouse style beer.

 

Suited for brewing all Belgian ales, including Quadruples of up to 14% ABV.

 

Attenuation: Very High

 

Flocculation: Medium

 

Usage Directions: Sprinkle contents directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 26-32 degrees C (79-90 degrees F)

 

 

 

 

Belgijske drożdże ale to wyjątkowy szczep górnej fermentacji tworzący piwa o wyjątkowym charakerze z charakterystycznymi nutkami pikanterii, owoców i pieprzu, do belgijskiego Saison lub piw w stylu wiejskim.

 

Polecane do piw wszystkich belgijskich ale. Poradzą sobie również przy piwie w stylu Quadrupel o wysokiej zawartości alkoholu - do 14%.

 

Atenuacja: Bardzo wysoka

 

Flokulacja: Średnia

 

Użycie: Zawartość rozsypać bezpośrednio na 23L brzeczki (6US GAL). Aby uzyskać najlepsze wyniki, fermentować 26-32C (79-90F).

Edytowane przez Kilus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przed chwilą zadałem je do mojego Belgian India Pale Ale 14BLG ciekaw jestem efektów ich pracy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szatany nie drożdże! ;) Belgian Pale Ale zeżarły z 13 do 1 przy zacieraniu 62* - 20 min, 72* - 45min, 72* - 45 min

Gęstwa zadana do Christmass Ale zeżarły z 17 do 1 ;) przy zacieraniu 66-67*

Od razu zaznaczę, że termometr działa poprawnie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie posiałem je na ok 20blg... :P dam wam znac w ile mi zeżarły

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Szatany nie drożdże! ;) Belgian Pale Ale zeżarły z 13 do 1 przy zacieraniu 62* - 20 min, 72* - 45min, 72* - 45 min

Gęstwa zadana do Christmass Ale zeżarły z 17 do 1 ;) przy zacieraniu 66-67*

Od razu zaznaczę, że termometr działa poprawnie :)

A czapa z drożdży jest duża ? Lubią wyjść z fermentora?

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Szatany nie drożdże! ;) Belgian Pale Ale zeżarły z 13 do 1 przy zacieraniu 62* - 20 min, 72* - 45min, 72* - 45 min

Gęstwa zadana do Christmass Ale zeżarły z 17 do 1 ;) przy zacieraniu 66-67*

Od razu zaznaczę, że termometr działa poprawnie :)

A czapa z drożdży jest duża ? Lubią wyjść z fermentora?

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Żadnych wielkich ekscesów nie zaobserwowałem ;) Przy warkach 20-22l do dekla było bardzo daleko w temp. ok. 21-22 stopnie. Fermentacja burzliwa i intensywna, ale do spacerów nie są zbyt chętne ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żadnych wielkich ekscesów nie zaobserwowałem ;) Przy warkach 20-22l do dekla było bardzo daleko w temp. ok. 21-22 stopnie. Fermentacja burzliwa i intensywna, ale do spacerów nie są zbyt chętne

 

Jeśli są tak dobre jak mówisz to trzeba je będzie wykorzystać do Blond Ale które jest w planach bo zasmakowało mojej LP tyle że wersja pierwsza była Lajtowa zaledwie 12BLG a wersja po tuningu będzie miała ok 16BLG takie mam plany

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żadnych wielkich ekscesów nie zaobserwowałem ;) Przy warkach 20-22l do dekla było bardzo daleko w temp. ok. 21-22 stopnie. Fermentacja burzliwa i intensywna, ale do spacerów nie są zbyt chętne

 

Jeśli są tak dobre jak mówisz to trzeba je będzie wykorzystać do Blond Ale które jest w planach bo zasmakowało mojej LP tyle że wersja pierwsza była Lajtowa zaledwie 12BLG a wersja po tuningu będzie miała ok 16BLG takie mam plany

Dobre jak dobre ;) Na pewno są ultrażarłoczne ;) nie wszędzie jest to pożądane ;) Właśnie piję BPA 13Blg. Jak dla mnie jest zbyt wytrawne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy, jak zdadzą egzamin w moim świąteczniaku... zacierany 50' w 65-67C, 20' 72-73C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie piję BPA 13Blg. Jak dla mnie jest zbyt wytrawne.

 

Ja swoję BIPa 14BLG zacierałem na słodko 66-68st.C - 80minut, 78stC. 5 minut więc powinno być troszkę lepiej, na pewno dam znać jaki efekt na tych drożdżach udało się osiągnąć

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To tak, 20blg bulgocze już sobie wesoło. Przewidywany start też około 6-9h. Użyłem 14g rehydratowanych na 22L ok.20blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dubbel po 10dniach z 15-16,5blg (dokładnie nie wiem :P), zjechał do 2,5blg.

Zebrana gęstwa daje bananami (O.o).

Edytowane przez Kilus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy to możliwe żeby po 10dniach burzliwej z 14BLG Baling pokazywał 0 ? przy temp. 25stC piwa czyli jakieś 0,5BLG czy coś się niedobrego stało z piwem ???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A w smaku jest coś nie tak? Masz możliwość poboru ma kranik?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale belgi chyba dają trochę kwasku, czy się mylę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Specjalistą w tym stylu nie jestem ale tak mi się wydaje że Belgijskie piwa mają to do siebie że może być w nich lekka kwaskowosc. Ale niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jesli sypałeś cukier/glukoze to całkiem możliwe że tak zeszło. Jeden z moich belgów odfermentował do 0,5 i też panikowałem że coś sie dostało. Były to inne drożdże ale myśle, że może być to podobny przypadek. Jeśli w smaku i zapachu jest ok to nie denerwuj się i nie sugeruj wysokim odfermentowaniem - chyba, że chciałeś żeby było mniej wytrawne, no ale to inna sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jesli sypałeś cukier/glukoze to całkiem możliwe że tak zeszło. Jeden z moich belgów odfermentował do 0,5 i też panikowałem że coś sie dostało. Były to inne drożdże ale myśle, że może być to podobny przypadek. Jeśli w smaku i zapachu jest ok to nie denerwuj się i nie sugeruj wysokim odfermentowaniem - chyba, że chciałeś żeby było mniej wytrawne, no ale to inna sprawa.

Tak dałem 200g cukru kandyzowanego. W sumie w smaku nie jest złe zobaczymy jak po chmieleniu na zimno będzie smakować

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym nie panikował. Patrząc tutaj: http://www.sklepzinnejbeczki.pl/mangrove-jacks-nowe-drozdze-dla-piwowarow-domowych/#more-2287 a konkretnie na:

Belgian Ale Yeast jest długo i wolnofermentującym szczepem, zwłaszcza w przypadku wysoce ekstraktywnych piw, tworzącym dość niski poziom piany, który nigdy nie wydobędzie się z fermentora. Dość długi lag jest typowy i może wydłużyć się do pełnej doby od zadania drożdży. Fermentacja początkowa będzie się intensyfikować. Brzeczka 1.050 (12,5 Blg), może odfermentować do 1.010 (2,5 Blg) w ciągu 7 dni ale szczep ten będzie fermentował do pomiędzy 1.002 i 1.005, (0,5-1,5Blg), więc należy zachować ostrożność przy butelkowaniu. Szczep ten cechuje się ekstremalnie wysoką tolerancją na alkohol (do 14%), chociaż fermentacja może wówczas trwać nawet do miesiąca. Zaleca się fermentowanie z tym szczepem w wyższych temperaturach (26-32 stopni C.), w celu uniknięcia niemrawej (sluggish) fermentacji lub jej zatrzymania, co zaowocuje bardziej wyrazistym piwem.
można stwierdzić że to normalne, przy tych drożdżach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Okaże się w butelce

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poniżej tłumaczenie karty charakterystyki tego szczepu:

 

Belgian Ale Yeast

 

 

Głęboko odfermentujące, suche drożdże piwne odpowiednie do zastosowania w większości belgijskich piw typu Ale.

 

Opis szczepu

Dzięki bogatej kompozycji smaków i aromatów powstałych za sprawą mistrzów piwowarskich z całej Belgii, szczep ten został specjalnie stworzony w celu dostarczenia piwowarom domowym kwintesencji tych smaków. Drożdże to piw belgijskich typu Ale są wyjątkowym szczepem górnej fermentacji, tworzącymi wyraźne piwa o smaku o nutach przyprawowych, owocowych i pieprzowych. Idealne do fermentacji Belgian Saison lub piw w stylu wiejskim (farmhouse), są także odpowiednie dla innych stylów belgijskich. Ten szczep jest głęboko odfermentujący, ma również wysoką tolerancję na etanol, co czyni je niezastąpionymi do produkcji większości piw w stylu belgijskim, w tym Quadrupli o zawartości do 14% alkoholu. Fermentacja mocniejszych piw może zabrać nieco więcej czasu ale szczep ten jest na tyle silny, żeby poradzić sobie z niemal wszystkim. Drożdże te z powodzeniem dostarczają piwowarstwu domowemu i małym browarom finezji klasycznego stylu belgijskiego ale.

 

Parametry:

Klasyfikacja szczepu: Saccharomyces cerevisiae

Rekomendowany zakres temperatur pracy: 26-32°C

Odfermentowanie: 5

Flokulacja: 3

Zbijanie/sedymentacja (compaction): 3

 

Obserwacje z przebiegu fermentacji.

Belgian Ale Yeast jest długo i wolnofermentującym szczepem, zwłaszcza w przypadku wysoce ekstraktywnych piw, tworzącym dość niski poziom piany, który nigdy nie wydobędzie się z fermentora. Dość długi lag jest typowy i może wydłużyć się do pełnej doby od zadania drożdży. Fermentacja początkowa będzie się intensyfikować. Brzeczka 1.050 (12,5 Blg), może odfermentować do 1.010 (2,5 Blg) w ciągu 7 dni ale szczep ten będzie fermentował do pomiędzy 1.002 i 1.005, (0,5-1,5Blg), więc należy zachować ostrożność przy butelkowaniu. Szczep ten cechuje się ekstremalnie wysoką tolerancją na alkohol (do 14%), chociaż fermentacja może wówczas trwać nawet do miesiąca. Zaleca się fermentowanie z tym szczepem w wyższych temperaturach (26-32 stopni C.), w celu uniknięcia niemrawej (sluggish) fermentacji lub jej zatrzymania, co zaowocuje bardziej wyrazistym piwem.

 

Zaobserwowane cechy

 

Charakterystyka aromatu

Szczep drożdży belgijskich dostarcza piwowarom domowym i małym browarom wyrafinowania i kompleksowości charakterystycznych dla klasycznego Belgijskiego piwa ale. Wiodące są przyprawowe i pieprzowe cechy z lekką nutą wszechobecnej owocowości typowej dla piw belgijskich.

 

Charakterystyka smaku

Szczep o bogatym charakterze, który będzie niezmiennie dominował we wszystkich piwach poza tymi najmocniej chmielonymi i z kompleksowym (bogatym i różnorodnym) zasypem słodowym. Piwa fermentowane na tych drożdżach będą miały tendencję do wytrawnego finiszu, któremu często będą towarzyszyły delikatne nuty przyprawowe i kwaskowe, które zwiększą pijalność, w piwach o większej zawartości alkoholu. Piwa mocniejsze, mogą cechować się zwiększoną produkcją estrów i cieplejszymi nutami alkoholu.

 

Piwa o większej zawartości alkoholu

Szczep ten będzie zachowywał się wyjątkowo dobrze w piwach do 14% alkoholu i będzie odpowiedni do zastosowania w wielu stylach belgijskich, m.in. Quadrupel.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×