Jump to content
mat

Browar Czarna Łapa

Recommended Posts

Share this post


Link to post
Share on other sites

2# Terminator - Ocean India Pale Ale 15 blg

 

Skład:

- Słód Pale Ale 5 kg

- Słód Melanoidynowy 0,4 kg

- Słód Carapils 0,3 kg

- Chmiel Amarillo (szyszka) 50 g

- Chmiel Pacifica 50 g

- Chmiel Galaxy 45 g

- Drożdże S-04

 

Zacieranie:

Użyłem 3 litry wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało 17 litrów wody do zasypu.

67C -> 60 min.

 

Wysładzanie:

Około 15 litrów o temperaturze 67C

 

Chmielenie:

60' -> Galaxy 45g

15' -> Pacifica 20g

1' -> Pacifica 30g

Chmielenie na zimno 10dni -> Amarillo 50 g

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 40 min.). Po ostudzeniu brzeczki dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 15,5 blg. Wyszło 20 litrów o IBU 70.

 

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 25C.

Zrehydratyzowane drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.

Fermentacja burzliwa:

19C - 21C -> 7 dni (pierwsze 24 godziny fermentacji w 26 - 28C)

Fermentacja cicha z dodatkiem chmielu:

19C - 21C -> 7 dni

 

Butelkowanie:

Butelkowanie z dodatkiem 160 g glukozy uprzednio rozpuszczonej we wrzątku i ostudzonej do temp. pokojowej.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

3# Stevie - American Wheat 11 blg

 

Skład:

- Słód Pszeniczny 2 kg

- Słód Pilzneński 1,7 kg

- Słód Monachijski I 0,3 kg

- Słód Carahell 0,2 kg

- Chmiel Belma (szyszka) 50 g

- Drożdże US-05

 

Zacieranie:

Użyłem 3,5 litry wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało 15,4 litrów wody do zasypu.

67C -> 60 min.

77C -> 1 min (wygrzew)

 

Wysładzanie:

Około 15 litrów o temperaturze 67C

 

Chmielenie:

60' -> Belma 10 g

15' -> Belma 15 g

1' -> Belma 25 g

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 40 min.). Po ostudzeniu brzeczki dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 11 blg. Wyszło 20 litrów o IBU 27.

 

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 25C.

Zrehydratyzowane drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.

Fermentacja burzliwa:

19C - 21C -> 10 dni (tym razem od samego początku w skrzyni z zamarzniętymi butelkami PET :))

 

Butelkowanie:

Butelkowanie z dodatkiem 180 g glukozy uprzednio rozpuszczonej we wrzątku i ostudzonej do temp. pokojowej.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

4# Pszeniczka - Pszeniczne 12,5 blg

 

Skład:

- Słód Pszeniczny 2,6 kg

- Słód Pilzneński 1,6 kg

- Słód Carahell 0,2 kg

- Chmiel Hellertau Hersbrucker 20 g

- Drożdże Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat

 

Zacieranie:

Użyłem 3,5 litry wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało 15,4 litrów wody do zasypu.

45C -> 20 min. (przerwa ferulikowa)

55C -> 15 min. (przerwa białkowa)

63C -> 30 min.

72C -> 40 min.

78C -> 1 min.

 

Wysładzanie:

Około 15 litrów o temperaturze 67C

 

Chmielenie:

60' -> Hellertau Hersbrucker 20 g

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 40 min.). Po ostudzeniu brzeczki dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 12 blg. Wyszło 20 litrów o IBU 10.

 

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 25C. Zrehydratyzowane drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.

Fermentacja burzliwa:

19C - 21C -> 11 dni

 

Po 9 dniach burzliwej sprawdziłem poziom blg. Pomiar wskazał 5. Postanowiłem lekko wzburzyć drożdże z dna fermentora poprzez kołysanie. Po 11 dniach pomiar ponownie wskazał 5 blg, postanowiłem butelkować.

 

Butelkowanie:

Z racji dość płytkiego odfermentowania (jak się okazało, drożdże których użyłem charakteryzują się średnim odfermentowaniem, więc wynik pewnie mieści się w górnej granicy), do butelkowania postanowiłem użyć 180 g glukozy.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

5# Whisky Extra Stout 16 blg

 

Skład:

- Słód Pale Ale 3,5 kg

- Słód Whisky 1,7 kg

- Słód Pszeniczny Czekoladowy 0,4 kg

- Palone ziarno jęczmienia 0,3 kg

- Słód Carapils 0.2 kg

- Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg

- Chmiel Challenger 40 g

- Chmiel Fuggles 40 g

- Drożdże Mangrove Jack's Newcastle Dark M03

 

Zacieranie:

Użyłem 3,2 litry wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało 21 litrów wody do zasypu.

62C -> 40 min.

Próba jodowa negatywna. Dodałem słody ciemne i zacząłem podgrzewać zacier do 72C.

72C -> 30 min.

78C -> 1 min.

 

Wysładzanie:

15 litrów o temperaturze 72C.

Z wysładzaniem nie miałem najmniejszego problemu. Zawróciłem pierwsze 1,5 litra brzeczki, potem poleciał klarowny filtrat. Czas wysładzanie to jakieś 1,5 godziny.

 

Chmielenie:

60' -> Challenger 40 g

30' -> Fuggles 30 g

10' -> Fuggles 10g

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki, dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 16 blg. Uzyskałem 22 litry o IBU 42.

 

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 25C. Zrehydratyzowane drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.

Fermentacja burzliwa:

19C - 21C -> 9 dni

Fermentacja cicha:

19C - 21C -> 7 dni

 

Butelkowanie:

Butelkowanie z dodatkiem 150 g glukozy uprzednio rozpuszczonej we wrzątku i ostudzonej do temp. pokojowej.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

6# Belgian Pale Ale 13 blg

 

Skład:

- Słód Pilzneński 4 kg

- Słód Monachijski 1 kg

- Słód Biscuit 300 g

- Słód Carabelge 200 g

- Chmiel Citra 75 g

- Chmiel Mosaic75 g

- Drożdże Mangrove Jack's Belgian Ale M27

- Mech irlandzki 5 g

 

Zacieranie:

Użyłem 3,5 litra wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało 19,25 litra wody do zasypu.

63C -> 20 min.

72C -> 40 min.

78C -> 1 min.

 

Wysładzanie:

15 litrów wody (5L + 5L + 5L) o temperaturze 72C.

Pierwszy raz postanowiłem wysładzać na raty. Po przelaniu zacieru do kadzi filtracyjnej odczekałem ok. 30 minut aż złoże filtracyjne się ułoży. Następnie zawróciłem pierwsze dwa litry filtratu i zacząłem właściwe wysładzanie. Zlałem brzeczkę do samego końca, następnie dodałem 5 litrów wody o temp. 72C, delikatnie wymieszałem całość i odczekałem ok. 15 minut, aż złoże się ułoży. I tak trzy razy, aż w końcu uzyskałem 23 litry brzeczki.

 

Chmielenie:

60' -> Cita 15 g i Mosaic 15 g

30' -> Cita 10 g i Mosaic 10 g

15' -> Cita 10 g, Mosaic 10 g i mech irlandzki 5 g

5' -> Cita 10 g, Mosaic 10 g

0' -> Cita 10 g, Mosaic 10 g

5 dni cichej fermentacji -> Cita 20 g, Mosaic 20 g

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki, dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 13 blg. Wyszło jakieś 23L.

 

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 25C. Zrehydratyzowane drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.

Fermentacja burzliwa:

19C - 21C -> 8

Fermentacja cicha:

19C - 21C -> 10

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

7# Witbier IPA 14,7 blg

 

Skład:

- Słód Pilzneński 2 kg

- Słód Pszeniczny 1 kg

- Słód Biscuit 0,1 kg

- Płatki pszenne błyskawiczne 2 kg

- płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg

- płatki owsiane błyskiwczne 0,4 kg

- Chmiel Amarillo 50 (szyszka) g

- Chmiel Warrior 25 g

- Drożdże Brewferm Blanche

Dodatki:

- kolendra 15 g

- skórka z pomarańczy 50 g

- Curacao 20g

 

Zacieranie:

Użyłem 3,5 litra wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało 22 litry wody do zasypu.

63C -> 60 min.

72C -> 20 min.

78C -> 5 min.

 

Wysładzanie:

15 litrów wody (5L + 5L + 5L) o temperaturze 72C.

 

Chmielenie:

60' -> Warrior 25 g

10' -> Curacao 10 g + 25 g skorki z pomoarańczy + kolendra 8 g

5' -> Amarillo 25 g + Curacao 10 g + 25 g skorki z pomoarańczy + kolendra 7 g

1' -> Amarillo 25 g

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki, dolałem wody aby otrzymać 14,7 blg. Wyszło jakieś 25L.

 

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 25C. Zrehydratyzowane drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.

Fermentacja burzliwa:

19C - 21C -> 11

Fermentacja cicha:

19C - 21C -> w trakcie

 

 

Uwagi: To co zaniepokoiło mnie podczas fermentacji, to nieprzyjemny siarkowy aromat wydostający się z fermentora. Ponoć te drożdże tak mają, a aromat zanika po jakimś czasie.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

8# Cascadian Dark Ale 15 blg

 

Skład:

- Słód Pale Ale 4 kg

- Słód Monachijski 1,7 kg

- Słód Pszeniczny Czekoladowy 0.2 kg

- Słód Carail 0,2 kg

- Palone ziarno jęczmienia 0,1 kg

- Chmiel Falconer's Flight 7 C's 65 g

- Chmiel Simcoe 65 g

- Chmiel Warrior 23 g

- Chmiel Millenium 5 g

- Drożdże Mangrove Jack's US West Coast M44

 

Zacieranie:

Użyłem 3,5 litra wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało ok. 21 litra wody do zasypu.

63C -> 50 min.

72C -> 20 min. -> dodane słody ciemne

78C -> 5 min.

 

Wysładzanie:

15 litrów wody (5L + 5L + 5L) o temperaturze 72C.

 

Chmielenie:

60' -> Warrior 23 g + Millenium 5 g

15' -> Simcoe 15 g + Falconer's Flight 7 C's 15 g

5' -> Simcoe 10 g + Falconer's Flight 7 C's 10 g

0' -> Simcoe 15 g + Falconer's Flight 7 C's 15 g podczas chłodzenia w 65C przez 45 min

5 dni cichej fermentacji -> Falconer's Flight 7 C's 50 g

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki, dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 15 blg. Wyszło jakieś 25L.

 

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temp. 20C. Uwodnione drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora.

Fermentacja burzliwa:

18C - 20C -> w trakce

Fermentacja cicha:

18C - 20C -> ?

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

9# American India Pale Ale 16 blg

 

Skład:

- Słód Pilzneński 5 kg

- Słód Wiedeński 1 kg

- Słód Red X 0,4 kg 15 SRM

- Słód Pszeniczny 0,3 kg

- Słód Carapils 0,2 kg

- Słód Biscuit 0,13 kg

- Chmiel Centennial 150 g

- Chmiel Simcoe 40 g

- Chmiel Millenium 30 g

- Drożdże Mangrove Jack's US West Coast M44

 

Zacieranie:

Użyłem ok. 3,5 litra wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało ok. 24 litra wody do zasypu. Słody wsypałem do wody o temperaturze 55C. Następnie podgrzewałem do 64C przez 13 min.

 

64 - 63 -> 60 min.

72C -> 15 min.

78C -> 5 min.

 

Wysładzanie:

10 litrów wody o temperaturze 78C - 75C.

 

Chmielenie:

Gotowanie brzeczki przez 70 min.:

60' -> Millenium 30 g

15' -> Centennial 25 g + 5g mchu irlandzkiego, uwodniony godzinę przed dodaniem do gotowania

5' -> Centennial 25 g

1' -> Centennial 25 g

 

Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok. 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki, dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 16 blg. Wyszło 25L.

 

Fermentacja:

Drożdże uprzednio poddałem rehydratyzacji w 100 ml wody o temperaturze ok. 30C. Uwodnione drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora uprzednio napowietrzając brzeczkę.

Fermentacja burzliwa:

18C - 20C -> w trakcie

Fermentacja cicha:

18C - 20C -> ?

+ 70 g chmielu Centennial

+ 40 g chmielu Simcoe

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj przelałem AIPA na cichą. Zeszło do 3 BLG z 16. Całkiem nieźle. Dodałem 70g chmielu Centennial i 60g chmielu Simcoe. W sumie 130g chmielu na cichą :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cicha fermentacja 5 dni. Butelkowanie 21 litrów z dodatkiem 120g glukozy.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

15# American Oatmeal Brett Pale Ale

 

Kolejny eksperyment. Tym razem piwo ochrzczone jako American Oatmeal Brett Pale Ale, czyli klasyka gatunku na dzikich drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Co z tego wyjdzie? Zobaczymy.

 

Skład:

Zasyp:

- Słód Pale Ale Golden Promise 5 kg

- Płatki owsiane 0,6 kg

- Słód Crystal 160 EBC 0,3 kg

Chmiel:

- Chmiel Cascade DE 70 g

- Chmiel Galaxy 40 g

- Chmiel Chinook 40 g

- Drożdże WLP644 Brettanomyces Bruxellensis Trois. Uprzednio przygotowany starter 1,5 l na mieszadle.

 

Zacieranie:

68 - 66C -> 60 min

76C -> wygrzew 6 min

 

Gotowanie:

60 min -> 20 g Chinook

15 min -> 10 g Cascade DE i Galaxy

5 min -> 10 g Cascade DE i Galaxy

0 min -> 20 g Cascade DE i 10 g Chinook

 

Fermentacja:

Burzliwa: 22 - 26C, x dni. Pierwszy raz mam styczność z dzikusami.

Cicha: 7 dni plus 30 g Cascade DE i po 10 g Galaxy oraz Chinook.

 

Jak dla mnie zapowiada się mocno odjechane piwko. Co o tym sądzicie. Kombinował ktoś z was już tymi drożdżami?

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naprawdę nikt z forum nie fermentował piwka WLP644? Wierzyć mi się nie chce :) Tak pomyślałem, że jak eksperyment wypali to może i nowy styl stworzę. Żartuję oczywiście :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś mało chmielu na cichą ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powodzenia! Fajnie widzieć, że coraz więcej osób bierze się za Bretty. Sam planuję gdzieś w okolicach sierpnia/września rozpocząć eksperymenty w tym kierunku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś mało chmielu na cichą ;)

Zdążyłem już zmienić w BS. Spokojnie, będzie więcej:) To dopiero początek zabawy z brettami. Następne w kolejce American Brown Ale. Niezmiernie ciekawi mnie jak z czasem będzie zmieniać się profil smakowy piwa. Jak kolega Lodzermensh wspomniał w swoim najnowszym wpisie http://www.piwo.org/...100#entry286809 możliwe, że na początku bretty w ogóle nie będą wyczuwalne. Co poniekąd potwierdza zachodnia literatura.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie zapowiada się mocno odjechane piwko. Co o tym sądzicie. Kombinował ktoś z was już tymi drożdżami?

 

Brawo za odwagę :) i oczywiście zaklepuje sobie jedną buteleczkę. Ja też przymierzam się niebawem do uwarzenia IPA na tych drożdżach, więc tym bardziej jestem ciekaw rezultatu.

 

Musiałbyś podpytać osoby które warzą kwasiżurki ;) Jozefik może je używał :P

 

tutaj jest komentarz Jozefika dotyczący tych drożdzy

Share this post


Link to post
Share on other sites

i oczywiście zaklepuje sobie jedną buteleczkę. Ja też przymierzam się niebawem do uwarzenia IPA na tych drożdżach, więc tym bardziej jestem ciekaw rezultatu.

Zaklepane :) Właśnie mi się przypomniało, że moja skrzynia graci ci w garażu :)

Dzisiaj postanowiłem zmierzyć poziom odfermentowania. Z 14,2 zeszło do 4,5 blg. Zatem czekam dalej. Oczywiście nie obeszło się bez degustacji. W skrócie rewelacja! :) Mega owocowy aromat, bardziej morela, brzoskwinia może nawet dżem pomarańczowy. Póki co zero oznak dzikich drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się tylko wykuruję to się zgłoszę po skrzynię :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.