Jump to content
Sign in to follow this  
yemu

obciążenie chmielu przy chmieleniu na zimno

Recommended Posts

będę chmielił na zimno bittera, który mi teraz fermentuje i zastanawiam się czym obciążyć siateczkę z chmielem żeby się zatopił,

chyba użyję cieżkiej szklanki.

macie jakieś ciekawe pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites
będę chmielił na zimno bittera, który mi teraz fermentuje i zastanawiam się czym obciążyć siateczkę z chmielem żeby się zatopił,

chyba użyję cieżkiej szklanki.

macie jakieś ciekawe pomysły?

A ile chcesz dać chmielu?

Ciężka szklana może być ciekawym pomysłem. Ale zważ ją najpierw, bo w moim przypadku 150g kulek szklanych nie wystarczyło do zatopienia 20g chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://www.piwo.org/forum/p14485-22-03-2009-20-53-27.html#p14485

 

Używałem wygotowanego kamienia. Tak się wydaje, ale te siatki trzeba porządnie obciążyć. Można też użyć dwóch siateczek i trochę lżejszych kamieni.

mam kamień, który był w akwarium więc trochę się boję go wkładać, nawet po wygotowaniu ;-)

 

chmielu będę dawał gdzieś 30g szyszek.

 

śruby z nierdzewki nie posiadam niestety.

 

dam w takim razie dwie siateczki i dwie szklanki.

 

@Stasiek, a skąd miałeś szklane kulki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
@Stasiek, a skąd miałeś szklane kulki?

Od córki. :)

Zauważyłem pudełko z kulkami wśród jej zabawek i wspaniałomyślnie zgodziła się mi je pożyczyć na 2 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też miałem ten problem. Potrzebowałem trzech odważników. Kombinowałem jak koń pod górkę. Znalazłbym u siebie coś z nierdzewki ale wymagało wyszorowania i miało gwinty więc się trochę obawiałem. W końcu wpadłem na pomysł. W domu była lampka nocna ze szklaną kulą średnicy ok. 10 cm. To był udany eksperyment. W dwóch pozostałych przypadkach zastosowałem kilka łyżek. Nie pamiętam w tym momencie ilości chmielu i łyżek (kilkanaście g i z 6-8 łyżek?), pamiętam jedynie, że chlupnęło, poszło na dno ale po chwili wypłynęło.

Share this post


Link to post
Share on other sites
a tak z ciekawości - dlaczego nie nasypiecie po prostu chmielu na powierzchnię?

Bo (przynajmniej w moim przypadku) to był chmiel w szyszkach. Wysypany na powierzchnię by pływał i raczej niewiele aromatu by przeszło do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
a tak z ciekawości - dlaczego nie nasypiecie po prostu chmielu na powierzchnię?

Bo (przynajmniej w moim przypadku) to był chmiel w szyszkach. Wysypany na powierzchnię by pływał i raczej niewiele aromatu by przeszło do piwa.

mam dokladnie te same obawy i dlatego planuję obciążyć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.