Jump to content
Sign in to follow this  
TOMASZ

jaki ekstrakt słodowy?

Recommended Posts

Witam,

Posiadam brewkit IPA oraz ekstrakt słodowy jasny i ciemny. Który mam użyć jako zamiennik sacharozy? Różnica polega tylko na kolorze gotowego piwa czy czymś jeszcze?

 

I drugi temat: nabyłem chmiel aromatyczny lubelski 30g - czy i jak go mogę wykorzystać do piwa powyżej.

 

Dzieki za podpowiedzi.

Tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do ekstraktu, jeśli producent przewidział dodawanie do brzeczki cukru, a Ty chcesz go zastąpić ekstraktem to logicznym jest żeby użyć jasnego.

Lubelskim możesz sobie podnieść smak lub aromat, czyli możesz pogotować go w brzeczce przez ok 1 - 15 min. Ewentualnie można go też użyć chmieląc na zimno w trakcie cichej fermentacji .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dodam jasnego.

Jeżeli chodzi o chmiel to w obu przypadkach w jaki sposób go dodać:

poprostu wsypać granulat?

Czy granulat rozpuści się?

Share this post


Link to post
Share on other sites

poprostu wsypać granulat?

 

Czy granulat rozpuści się?

 

Tak, wsypać i się rozpuści.

Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bardziej rozpadnie niż rozpuści :) jak by rozpuścił to by śladu po nim nie było,a tak chmieliny zostaną

Share this post


Link to post
Share on other sites

bardziej rozpadnie niż rozpuści

oczywiście :):okey:

zasugerowałem się pierwotnym stwierdzeniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jeszcze dodam, że jeśli będziesz chmielił na zimno, to możliwe że będziesz musiał podczas zlewania z cichej użyć rajstopy/pończochy nylonowej, żeby odfiltrować chmieliny. Niedawno chmieliłem na zimno Lubelskim właśnie i nie chciał skubaniec opaść ładnie na dno :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielu możesz dodać śmielej . Ja pierwszego chmielonego brewkita z St. Petersa potraktowałem 30 g fuggles do gotowania i goryczki było za mało ( ale ja lubię dużo , więc może to jest subiektywne ) Warto dodać na zimną też trochę , ew. hop aroma tabs bo z samego brekita nie będzie jej wyraźnie czuć , będzie raczej płaska .

Jeśli lubisz dobrze chmielone piwo daj 50 g do gotowania i 50 na cichą . Chmiel jakiś typowy dla angielskich IPA , włąśnie np. Fuggles , lub to co tam masz ( może coś polskiego ) - zdecydowanie poprawi to nachmielenie "fabryczne "

 

Jeśli chodzi o filtrację chmielin ostatnio wymyśliłem patent , który mi się świetnie sprawdził . Ponieważ w poprzedniej warce przy butelkowaniu chmieliny jakoś się dostawały do rurki z zaworkiem i zmniejszały mi prędkość butelkowania , wziąłem średniej wielkości lejek , w wąską część wcisnąłem wąż ( pasował idealnie :) ) , na szeroką naciągnąłem gazę jałową i zrobiłem coś w rodzaju ssaka . Zassałem i poszło pięknie , grube chmieliny odfiltrowało w 100% . Sam bylem zaskoczony efektem . Chmiel na cichej pływał swobodnie . Wstępnie zdekantowałem ze zbiornika "cichego" do "kadzi rozlewowej" w której miałem rozcieńczony cukier . Ale i tak zawsze się coś dostanie . Lejek pomógł ochronić zaworek przed zapchaniem .

Edited by Quentin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.