Jump to content
Sign in to follow this  
Maciu

Refermentacja bez dodawania cukru?

Recommended Posts

Obliczając na kalkulatorze(http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html) ilość składnika do refermentacji wychodzi mi 0g lub jemu bliskie 3g.

Zakładam zawartość CO2 na poziomie 0,8 - 1,0

Czy jest to możliwe, że nie muszę dodawać żadnego cukru, czy nagazowanie będzie wtedy dobre? Uwarzyłem ESB (widełki 0,75-1,3 CO2) i jest to moja druga warka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakąś ilość cukru musisz wrzucić, z takiego powodu, aby drożdże mogły zjeść powietrze, które zostało w szyjce butelki.

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo rozlej niedofermentowane piwo w butelki. Tylko jak to policzyc:-)

 

Ogolnie jesli piwo jest po fermentacji to raczej bez dodatkowego żarcia sie nie obejdzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakładając, że drożdże przeżarły wszystko w piwie, bez dodatku cukru nie ma mowy o jakiejkolwiek refermentacji. Kalkulator wskazuje zerową ilość surowca gdyż bierze pod uwagę CO2 już rozpuszczone w piwie (dlatego też pyta o temperaturę piwa). Napełnij jedną butelkę piwem, weź szklankę i przelej - zobaczysz, czy takie piwo Ci odpowiada...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę sypnij z 30-40 g na 20 L. Spora część CO2 rozpuszczonego już w piwie (którą kalkulator bierze pod uwagę) uwolni się przy rozlewie (co akurat jest pozytywne - chroni piwo przed utlenieniem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maciu tym kalkulatorom nie można wierzyć bezrefleksyjnie. Warzysz ESB a więc styl brytyjski - tradycyjnie podawany w pubach nienagazowany. Na twoim miejscu bym jednak sypnął trochę surowca bo zakładam, że masz polskie gardło i polski gust. Jeśli piwo fermentuje w 19C ( i jest go 20l ) sypnąłbym nawet z 70 - 80 gram cukru. O ile w przypadku ESB dawki cukru są zaniżone to pamiętaj, że w niektórych przypadkach ( np. w niemieckim piwie pszenicznym ) są znacznie przesadzone. Nienagazowany bitter można wypić ze smakiem, moim skromnym zdaniem katastrofa by cię nie spotkała. Pamiętaj jednak, że przesadzenie w drugą stronę i dodanie zbyt dużo surowca ( nawet wg wskazówek kalkulatorów ) może skończyć się granatami a w najlepszym przypadku sporym przegazowaniem. Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi. Fakt, że zapytałem świadczy o tym, że skłoniły mnie obliczenia kalkulatora do refleksji :) Sypnę zatem conieco.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obliczając na kalkulatorze(http://hbd.org/cgi-b...arbonation.html) ilość składnika do refermentacji wychodzi mi 0g lub jemu bliskie 3g.

Zakładam zawartość CO2 na poziomie 0,8 - 1,0

Czy jest to możliwe, że nie muszę dodawać żadnego cukru, czy nagazowanie będzie wtedy dobre? Uwarzyłem ESB (widełki 0,75-1,3 CO2) i jest to moja druga warka.

 

Oczywiście wpisujesz z kropkami zamiast przecinków i w miejscu temperatura i objętość dodajesz literki c i l po wartości?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jest to możliwe, że nie muszę dodawać żadnego cukru, czy nagazowanie będzie wtedy dobre?

Ten temat był kiedyś poruszany na browar.biz

cyt z tematu:

[...]Założenie jest takie, że to co pozostało do przefermentowania nagazowuje piwo w butelkach. To jest wyższa szkoła jazdy.

Czytałem kiedyś artykuł pewnego Czecha w internecie - on tak robi, ale nie opisuje szczegółów, np. przy jakim Blg rozlewa [...]

 

Jak dla mnie temat nie do ogarnięcia, zbyt dużo zmiennych i brak możliwości dokładnego określenia wyniku. Test FFT nie jest dla mnie wystarczającym określeniem głębokości odfermentowania, bo na dużą skalę (w fermentorze) może się wydarzyć coś zupełnie innego i szlag trafi założenie, a pamiętaj że 1°Blg to 10g/l cukru do refermentacji.

Wole mieć pewność całkowitego przerobienia wszystkiego przy fermentacji, a do nagazowania dodać tyle cukru do butelek ile wyszło z wyliczeń

Share this post


Link to post
Share on other sites

Praktycznie ten sam efekt można uzyskać zostawiając sobie nieco rezerwy i po przegotowaniu dodać na dno pojemnika z kranikiem i przelewać tam młode piwo do rozlewu. Od 2 warki tak robię i jestem zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście wpisujesz z kropkami zamiast przecinków i w miejscu temperatura i objętość dodajesz literki c i l po wartości?

No chyba się obrażę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście wpisujesz z kropkami zamiast przecinków i w miejscu temperatura i objętość dodajesz literki c i l po wartości?

No chyba się obrażę.

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.