Jump to content
MiR88

Kolejna warka i dylematy na cichej.

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Robię właśnie kolejną warkę (9ta) coś ala AIPA z zacieraniem .

Ekstrakt chyba 17 BLG ( nie wiem na pewno ponieważ pomiar był wykonany już późnym wieczorem a ,że warzyłem z kolegą to do warzenia raczyliśmy się alkoholowymi trunkami typu Piwo) burzliwa 7 dni przestało bulkać więc przelałem na cichą ekstrakt około 6,5 Blg więc pomyślałem, że ok.

Dodałem 60 gram chmielu cichą. Piwo zaczęło z powrotem "bulkać" i tak sobie "bulka" już 7 dzień. Dzisiaj nie dawało mi to już spokoju pobrałem próbkę BLG spadło może góra o 0,5. Na wierzchu gruba warstwa chmielu. Piwo w smaku bardzo dobre chciałem coś mocno chmielowego coś w deseń Rowing Jack i się można powiedzieć udało. Ale piwo jakby trochę nagazowane. Zamieszałem delikatnie tą warstwę chmielu i ładnie teraz opadła na dno.

Mam pytanie czy piwo nadal fermentuje czy jakimś cudem piwo się nagazowało. Wiem, że może to głupie ale pomyślałem ,że może przez tą grubą warstwę chmielu piwo się nagazowało ?? Nie wiem co teraz robić teoretycznie powinienem teraz butelkować ale co z refermentacją skoro już piwo jakby lekko gazowane. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. I pozdrawiam.

Edited by MiR88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierz teraz gęstość i po 2 dniach, jak się nie zmieni to do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

skoro drożdże przerabiają cukier to w piwie jest CO2 ,normalnie spierdziela sobie wszystko przez rurkę,tu faktycznie gruba warstwa chmielu mogła zatrzymać większą ilość CO2 w piwie jak za zwyczaj ,ja bym jeszcze poczekał z tydzien dla spokoju sumienia

Share this post


Link to post
Share on other sites

skoro drożdże przerabiają cukier to w piwie jest CO2 ,normalnie spierdziela sobie wszystko przez rurkę,tu faktycznie gruba warstwa chmielu mogła zatrzymać większą ilość CO2 w piwie jak za zwyczaj ,ja bym jeszcze poczekał z tydzien dla spokoju sumienia

 

Eh... To nie jest raczej możliwe, ta warstwa chmielu i tak przepuści ci gaz wrzucałem większe ilości chmielu na cichą i nie miałem mocno nagazowanego młodego piwa. Zdarza się tak że młode piwo może być lekko musujące, ale nie jest tak nagazowanie jak po refermentacji w butelkach, jakaś część CO2 zawsze się rozpuści w piwie. Przy przelewaniu i tak do pojemnika do rozlewu większość gazu ucieknie ci wtedy z młodego piwa zwłaszcza jak będziesz przepuszczał przez pończochę. Refermentuj normalnie i nie bierz poprawki na ten gaz.

 

Piwo zaczęło z powrotem "bulkać" i tak sobie "bulka" już 7 dzień.

 

Po raz kolejny setny, bulkanie rurki nie jest wyznacznikiem fermentacji! To że sobie na cichej bulknęła parę razy mogło być wynikiem zmiany temperatury tam gdzie fermentowałeś (rozprężanie gazu CO2) i z tego powodu wydawało ci się że wznowiła się fermentacja. Swoją drogą jakoś wysokie masz końcowe blg z 17 na 6 to jakoś dużo... czy odgazowałeś próbkę przed pomiarem? Bo jak wspomniałeś jest lekko gazowane i trzeba to zrobić przed każdym pomiarem, potrząsając próbką lub podnosząc jej temperaturę tak by z gaz z niej wyleciał, bo możesz otrzymać fałszywy wynik. W sumie mogłeś też zatrzeć na słodko ;)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dr2, Gawon i Undeath wielkie dzięki za pomoc. Zacieranie 55 stopni 10 minut, potem 62 i 72 po 30 minut i po negatywnej próbie jodowej do 76.

Tak jak mówię co do BLG pewności nie mam czy dobrze zmierzyłem (promile we krwi)mogło mieć równie dobrze około 19 blg. Zasypu było około 7kg. A druga sprawa mam w domu kilka balingomierzy i każdy pokazuje co innego mimo że w wodzie jest zero.

Poczekam jeszcze z ze 4 dni dla spokoju i będę butelkował. Jedno dziwne co do tego CO2 to ,że w tym samym czasie robiłem z ekstraktu WES też warkę stoją obok siebie i tamta nie gazuje. Ta sama ilość chmielu i w tej z ekstraktem wszystko na dnie a z zacieraniem na powierzchni ale to pewnie zbieg okoliczności.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam wszystkich.

 

PS. Undeath piwko nie jest mocno gazowane jest właśnie lekko musujące ale to wystarczy żeby się uwalniało i bulka co minutę przez rurkę. Wiem ,że to wcale nie znaczy ,że fermentuje no ale wolałem dopytać. Pozdrawiam.

Edited by MiR88

Share this post


Link to post
Share on other sites

odgazowywanie próbki lekko musującego piwa w probówce: wprowadzić areometr w cylindrze w ruch wirowy jak "bączek", jak bąbelki gazu uciekną wykonać pomiar (zapewne nie do końca się odgazuje ale zawsze trochę)

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może Ci bulkać z powodu chmielenia na zimno - cząsteczki chmielu zawieszone w piwie mogą ułatwiać formowanie się bąbelków CO2 i szybsze odgazowywanie się piwa.

 

Druga opcja - zwiększyła się temperatura i rozpuszczalność CO2 spadła, a dodatkowo gaz nad piwem się rozpręża.

 

Albo zbieg obu okoliczności :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim jeszcze raz. Poczekam jeszcze kilka dni zrobię pomiary BLG i jak nie będzie spadać to normalna ilość cukru i do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cząsteczki chmielu zawieszone w piwie mogą ułatwiać formowanie się bąbelków CO2

nie mogą ułatwiać, a wręcz ułatwiają jak wszystkie "zaniczyszczenia" stanowiące coś co się nazywa "ośrodkami krystalizacji".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.