Jump to content
Sign in to follow this  
Cernel

Dry stout - duża goryczka

Recommended Posts

Witajcie

 

Ostatnio uwarzyłem dry stout-a, zabutelkowałem go miesiąc temu. Dzisiaj otworzyłem butelkę, piwko dobre, tylko troszkę za bardzo czuć chmiel. W związku z tym mam pytanie czy jak piwko poleży jeszcze z 1-2 miesiące to goryczka troszkę się zrównoważy ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak goryczka chmielowa z czasem się układa i łagodnieje. Miesiąc to może być trochę za krótko. Poczekaj jeszcze ze 2 miesiące i na pewno się ułoży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale czuć chmiel, tzn. w smaku czy aromacie?

Chmiel czuć w aromacie. W smaku goryczka przebija się ponad wszystko inne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musiałeś popełnić jakiś błąd. W tym piwie ani w smaku, ani w zapachu nie może dominować chmiel. Najlepiej opisz proces warzenia, to wszystko się wyjaśni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

40 g Marynki, a Ty twierdzisz, że goryczka jest dominująca? Moim zdaniem mylisz goryczkę z chmielu ze smakiem słodów palonych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Być może. Nie mam wielkiego doświadczenia. Poczekam jeszcze z 2 miesiące i dam znać jakie to piwko wyszło.

Wszystkim dziękuję za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.