Jump to content
Sign in to follow this  
mariuszt

Budzenie gęstwy

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym użyć do pobudzenia gestwy brzeczki, którą odzyskałem po chmieleniu. Filtrowałem chmieliny przez pieluche potem zawekowałem. Czytałem kiedyś na forum, że białko, które napewno zostało w tej brzeczce plus chmiel mogą przeszkadzać w rozwoju drożdży. Co sądzicie na ten temat?

Edited by mariuszt

Share this post


Link to post
Share on other sites

spokojnie możesz użyć, chcesz je tylko pobudzić czy będziesz z tego robił starter? Jak boisz się wpływu chmielin i białek, to przepuść brzeczkę przez filtr do kawy i jeszcze raz zagotuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Che je tylko pobudzić. Mam jeszcze jedno pytanko. Jak drożdże zaczną pracować, to mam dodać cała zawartość do brzeczki, czy tylko same drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak stara jest gęstwa? jeżeli jest w miarę świeża, to dodaj całość, a jeżeli gęstwa jest stara, to dodaj tylko płyn z nad gęstwy, ale przydało by się w tedy zrobić starter.

Jeżeli wlejesz świeżą brzeczkę do gęstwy, to drożdże, które będą w płynie, to będą te najbardziej pobudzone, także szkoda je wylewać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwa ma jeden tydzień, więc jest całkiem świeża :) Tak sobie pomyślałem teraz, może nie będę się bawić w "budzenie" drożdżaków, tyko ogrzeje gęstwe do temperatury pokojowej, i dodam do gotowej warki. Wysatrtują ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak stara jest gęstwa? jeżeli jest w miarę świeża, to dodaj całość, a jeżeli gęstwa jest stara, to dodaj tylko płyn z nad gęstwy, ale przydało by się w tedy zrobić starter.

Jeżeli wlejesz świeżą brzeczkę do gęstwy, to drożdże, które będą w płynie, to będą te najbardziej pobudzone, także szkoda je wylewać :D

stara gęstwa, to np. 2,3-tygodniowa? Edited by mariuszt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo dwóch ;)

 

A tak na poważnie - to jeśli gęstwa jest dobrze przechowywana, szczelna itd to dobrze przygotowany starter powinien ją obudzić.

 

BR

Przemek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odswieże troszkę temat. Sprawa wyglada tak. Mam zamiar warzyć w sobote. Mam gęstwe która ma miesiąc i chce z niej zrobić mały starter. Problem jest taki, nie jestem pewny na 100 procent czy dostarczą mi słody, i czy ten starter mogę przetrzymać tydzień w lodówce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Wczoraj zrobiłem piwko na starej gęstwie 1,5 miesiąca bez płukania US-05 o 20.00 do brzeczki dodałem pięć łyżek stołowych a w nocy obudziła mnie burzliwa bombluje strasznie intensywnie pytanie moje czy nie za dużo dodałem drożdży pierwszy raz zastosowałem gęstwę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.