Skocz do zawartości

Angielskie Pale Ale


domin-w

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Planuję pierwszą warkę z zacieraniem.

 

20L; 11,5oBLG

 

Skład:

1. Pale Ale Muntons Pearl Blend - 3,4 kg

2. Caraaroma Weyermann - 0,2 kg

3. Crystal 150 Muntons - 0,2 kg

4. Pszeniczny jasny Weyermann - 0,2 kg

5. Challenger 7,2% - 30 g

6. East Kent Goldings 5,6 % - 20 g

7. Mech Irlandzki

8. Drożdże Danster Nottingham lub Safale S-04

 

Warzenie:

 

67oC - 90 minut - wszystkie słody

 

Gotowanie:

60 min - Challenger

10 min - East Kent Goldings

10 min - mech irlandzki

 

 

W związku z powyższym kilka pytań.

 

1. Czy ogólny skład jest OK ?

2. Słód pszeniczny dla polepszenia piany - jest sens ?

3. Czy wystarczy 60 min warzenia ?

4. Fermentacja możliwa w temperaturze 22/23 oC - czy to nie jest za wysoka temperatura jak na Danster Nottingham ? Może bezpieczniej S-04 ?

 

to chyba tyle

z góry dziękuję za podpowiedzi

Edytowane przez domin-w
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli 23 to temperatura otoczenia, to lepiej jednak troszeczkę niżej, jeżeli temperatura w wiadrze to ujdzie, ale też sugerowałbym odrobinę mniej. W wiadrze jest zawsze ze dwa stopnie więcej w trakcie fermentacji. Taki dodatek pszenicznego wiele nie zmieni, ale i na pewno nic nie popsuje. Coś tam sympatycznego z tego wyjdzie... Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.