Jump to content
Sign in to follow this  
domin-w

Angielskie Pale Ale

Recommended Posts

Witam,

 

Planuję pierwszą warkę z zacieraniem.

 

20L; 11,5oBLG

 

Skład:

1. Pale Ale Muntons Pearl Blend - 3,4 kg

2. Caraaroma Weyermann - 0,2 kg

3. Crystal 150 Muntons - 0,2 kg

4. Pszeniczny jasny Weyermann - 0,2 kg

5. Challenger 7,2% - 30 g

6. East Kent Goldings 5,6 % - 20 g

7. Mech Irlandzki

8. Drożdże Danster Nottingham lub Safale S-04

 

Warzenie:

 

67oC - 90 minut - wszystkie słody

 

Gotowanie:

60 min - Challenger

10 min - East Kent Goldings

10 min - mech irlandzki

 

 

W związku z powyższym kilka pytań.

 

1. Czy ogólny skład jest OK ?

2. Słód pszeniczny dla polepszenia piany - jest sens ?

3. Czy wystarczy 60 min warzenia ?

4. Fermentacja możliwa w temperaturze 22/23 oC - czy to nie jest za wysoka temperatura jak na Danster Nottingham ? Może bezpieczniej S-04 ?

 

to chyba tyle

z góry dziękuję za podpowiedzi

Edited by domin-w

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli 23 to temperatura otoczenia, to lepiej jednak troszeczkę niżej, jeżeli temperatura w wiadrze to ujdzie, ale też sugerowałbym odrobinę mniej. W wiadrze jest zawsze ze dwa stopnie więcej w trakcie fermentacji. Taki dodatek pszenicznego wiele nie zmieni, ale i na pewno nic nie popsuje. Coś tam sympatycznego z tego wyjdzie... Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz polepszyć pianę, to ten słód pszeniczny zastąp 0,2kg błyskawicznych płatków owsianych lub jęczmiennych ;) powodzedzia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.