Jump to content
Sign in to follow this  
dege

ile glukozy do swiatecznego?

Recommended Posts

Uwarzylem -moja druga warka- piwo swiateczne, jutro butelkowanie i zastanawiam sie ile dac glukozy. myslalem o 120g... poprawcie mnie jezeli to za malo/duzo.

BLG 17, po burzliwej 6,5.

sklad: 3,7 kg pilzneński ; 1,3 kg pszeniczny; o,4 kg płatki owsiane; o,3 kg karmelowy jasny ; o,2 kg karmelowy ciemny; o,11 barwiacy.... drozdze T58. wyszlo okolo 20litrow [ tzn tyle bedzie po dodaniu glukozy ].

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałeś znaczącą ilość słodu pszenicznego, więc żeby skorzystać z jego dobrodziejstwa budowania ładnej piany, proponuję dodać 160g glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi na tych drożdżach świąteczny belg z wyższego pułapu zszedł niżej - wiadomo, zacieranie zacieraniu nierówne, ale jesteś pewien, że to juz koniec fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaras, dużo niżej Ci T58 odfermentowały?

Ja planuję koło środy zrobić świąteczne, celuję w BLG początkowe ~19.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@jaras: 9 dni burzliwej i 7 cichej wiec raczej dobrze odfermentowalo [ z tego co czytalem na forum T58 podobno tak maja ]... oczywiscie przed butelkowaniem zobacze czy cos sie zmienilo.

Dzieki za odpowiedz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.