Jump to content
copytko

Dyniowe piwo

Recommended Posts

Coby poczuć powiew świeżości w jesienne szarobure dni, pomyślałem, że fajnie by było zrobić pumpkin ale. Znalazłem ciekawe przepisy walające się po Internecie, połączyłem to, co uważałem w nich za najlepsze i zmodyfikowałem lekko po swojemu.

 

Widziałem też sugestie na forum, żeby dynię pokroić na kawałki, zapiekać i dodać podczas gotowania, ale wydaje mi się, że korzystając z przecieru więcej dyni zostanie w piwie.

 

Moje wątpliwości obejmują:

 

1. Czy nie za dużo słodu bazowego? 4,5 kg Pale Ale to sporo, szczególnie, że dyni masowo również będzie dużo.

2. Czy nie za dużo cukru trzcinowego?

3. Czy S-04 będą na tyle zdolne, żeby podkreślić dyniowe i przyprawowe smaki/aromaty? Z tego co wiem, są one raczej neutralne.

4. Czy w takiej proporcji Biscuit będzie wystarczający, by piwo było odpowiednio "ciasteczkowe" i dobrze komponowało się z taką masą dyni, czy dać go więcej (np. 0,7 kg)?

 

Poniżej receptura.

 

Zacieranie

Caramunich II (124 EBC) - 0,5 kg

Chateau Biscuit (45 EBC) - 0,5 kg

Pale Ale (5,5 EBC) - 4,5 kg

Puree/przecier z dyni - 1,5 kg

 

Całość zacierana przez 60' w temperaturze 67 °C.

 

Gotowanie

60' - Hallertau Hersbrucker, szyszka - 33 g

15' - mieszanka cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i goździków - 2 łyżki

15' - cukier trzcinowy - 0,5 kg

5' - Hallertau Hersbrucker, szyszka - 20 g

 

Fermentacja

Z pomocą drożdży Safale S-04 Safbrew T-58.

 

Fermentacja burzliwa - 1 tydzień, 19 °C.

Fermentacja cicha - 2 tygodnie, 19 °C.

Edited by copytko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Małe zmiany w recepturze po sugestiach z chatu, lecz doszło jedno pytanie. Naprawdę nikogo nie interesuje trochę inna wersja dyniowego piwa? :)

Edited by copytko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Małe zmiany w recepturze po sugestiach z chatu, lecz doszło jedno pytanie. Naprawdę nikogo nie interesuje trochę inna wersja dyniowego piwa? :)

Co do samego piwa dyniowego to możesz zajrzeć tutaj http://www.piwo.org/...we-pumpkin-ale/

W odpowiedzi na pyt. 1 - to zależy jaki chcesz mieć Blg początkowe, bo chyba tego nie znalazłem w tym poście.

pyt. 2 - zależy kto co lubi. Jak dla mnie wystarczy.

Poza tym:

Widziałem też sugestie na forum, żeby dynię pokroić na kawałki, zapiekać i dodać podczas gotowania, ale wydaje mi się, że korzystając z przecieru więcej dyni zostanie w piwie.

Nie lepiej będzie dodać dynię do zacieru, by jej skrobia się scukrzyła ?

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

W odpowiedzi na pyt. 1 - to zależy jaki chcesz mieć Blg początkowe, bo chyba tego nie znalazłem w tym poście.

 

Faktycznie, zapomniałem o tym napisać - mam nadzieję, że będzie jak policzył BeerSmith, czyli około 14 - 16.

 

Nie lepiej będzie dodać dynię do zacieru, by jej skrobia się scukrzyła?

 

Tak właśnie chcę zrobić, puree z dyni jest wpisane we fragmencie dotyczącym zacierania. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja swoją dynię piekłem z cukrem, aż się lekko skarmelizowało. Dodałem ją do zacieru. Jeżeli chodzi o przyprawy to po 1 trzeba uważać z goździami - max 2 szt na 20l, 2. cynamon świetnie pachnie ale daje nieprzyjemną goryczkę - trzeba dodawać z umiarem - 1łyżeczka max. Imbir dodawać tylko świeży daje super efekty, warto też dać skórki pomarańczy - super się komponują. Aha całość warto fermentować drożdżami belgijskimi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

andy, dzięki za podpowiedzi. Tak sobie czytając tu i tam, zacząłem brać pod uwagę opcję z zapiekaniem dyni i coraz bardziej się ku temu skłaniam. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.