Jump to content
pawodzu

Piwo bożonarodzeniowe z ekstraktu

Recommended Posts

Witam

 

Dzisiaj nastawaiłem piwo bożonarodzeniowe z ekstraktów. Poniżej przedstawiam recepturę:

 

3x ekstrakt słodowy bursztynowy z wes-a

 

Na goryczkę marynka szyszki 30g - 60'

Na aromat cascade szyszki 15g - 15'

styrian goldings 15g -15'

 

Przyprawy

Curacao 20g - 15'

Gałka muszktołowa 5g - 10'

Cynamon 7g - 10'

Kolendra 10g - 10'

Gożdźiki 12 sztuk - 10'

 

Blg 14 (poszedłem trochę na ilość 27l ;) )

 

Drożdźe śafbrew t-58

 

Na razie jest super, bo nie chcialem żeby nuty piernikowe dominowaly, ale czas pokaże co dalej z tego wyjdzie.

 

Pozdrawiam

Edited by pawodzu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie tego sie obawiam! No ale jak tak chcą to niech sie rozglądaja :smilies: ! (Przesadziłem z wodą)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zawczasu zrób blow off tube czy jak to tam się pisze. Zamiast rurki fermentacyjnej daj wężyk, a jego drugi koniec do większego naczynia z wodą np. słoik 2 litrowy napełniony do połowy wodą.

 

http://i118.photobucket.com/albums/o102/memorex88_2006/DPP_0086-1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobilem jak mówileś Biniu. bambo-5 na forum znalazłem recepturę na bożonarodzeniowe i tam było 16 goździków. Bardziej bałem sie o gałke

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.