Jump to content
Sign in to follow this  
pan_czarny

American Stout po mojemu

Recommended Posts

Widzi mi sie taki przepis, moze ktos moglby wspomoc radą?

 

4.5 kg Pale Ale

0.4 kg Carafa II

0.4 kg jęczmień palony

0.3 kg płatków owsianych

 

chmielenie: 30 g Simcoe podczas gotowania, 20 g podczas zimnej, a jak fantazja poniesie to moze nawet dodam resztek z poprzedniego sezonu :o).

drożdże S-04.

 

Calosc kalkulowana w Brewer's Friend. Wątpliwości: nie za duzo tej Carafy i palonego jęczmienia (15%)? Płatki owsiane obecne w zasypie celem poprawy pienistości i nadania piwu aksamitnosci, slusznie?

 

Moze warto cos zmienic w recepturze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

no jęczmienia to sporo,myślę że 0,25 by starczyło ,a płatków możesz spokojnie 0,4 - 0,5kg dołożyć

ewentualnie jeszcze jęczmienia na końcu dla koloru może dosypać że by za "jasne"nie było

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz dorzucić czekoladowego. Bardzo dobry przepis podawał Scooby_brew, skopiowałem i było super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ile polecasz dac czekoladowego, zeby byl wyczuwalny w smaku?

 

Przejrzalem zapasy przed zamowieniem (ktore juz niestety zostalo zlozone) i lekko zmodyfikowalem przepis: 4 kg German - Pale Ale 0.35 kg German - Carafa II 0.25 kg United Kingdom - Roasted Barley 0.2 kg American - Chocolate

 

Malo tego czekoladowego, ale po prostu tyle mialem w zapasie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

moja twórczość - w mojej ocenie bardzo dobre, ale Piwowar Battle nie wygrało: )

 

American stout - interpretacja Back in Black scooby_brew - warzone na Piwowar Battle w sierpniu.

4,6 pale ale;

0,45 kg crystal;

0,45 kg płatków owsianych;

0,45 czekoladowy;

0,1 jęczmień palony.

Zacieranie: 65-66 st. C - 100 min. Słód czekoladowy i palony jęczmień dodane 12 min przed końcem zacierania. Płatki zacierane następująco: podgrzewanie 40-80 st. C; 80 st. C - 10 min.

 

Czas gotowania: 70 min.

Chmielenie:

Chinook - 30 gr - 60 min;

Cascade - 40 gr. - 45 min;

Cascade - 30 gr. - 20 min;

Cascade - 30 gr. - 5 min.

Drożdże - US 05.

Otrzymałem 23 litry, 14, 5 Blg. Fermentacja 14 dni, zeszło do 4,5 Blg. Po zabutelkowaniu wyszło 35 jednostek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.