Jump to content
Sign in to follow this  
romanoff

Słaby aromat chmielowy

Recommended Posts

W ostatnio popełnionym piwie - http://www.piwo.org/topic/7322-richterstrasse-brauerei/page__st__40?do=findComment&comment=216107 mam bardzo znikomy aromat i smak chmielowy. Robiłem podobne piwo jakiś czas temu - http://www.piwo.org/topic/7322-richterstrasse-brauerei/?do=findComment&comment=166363, o trochę większym IBU, ale o mniejszej ilości chmieli na smak i aromat (chmiele na smak i aromat takie same) i było nieporównywalnie bardziej nachmielone.

 

Zmianie uległy:

  • Zacieranie - to było zacierane bardziej na słodko
  • IBU - teraz jest mniejsze, ale w sumie nie o gorzkość tutaj chodzi
  • Drożdże - WLP036 (Alt) - wcześniej US-05
  • W obecnym brak chmielenia na zimno

 

Z moich obserwacji wynika, że to raczej nie wpływ braku chmielenia na zimno, bo aromat z tego chmielenia zaniknął po jakimś czasie. Podejrzane są: sposób zacierania i drożdże.

 

Macie pomysł co może być przyczyną słabego aromatu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podałeś do porównania piwo, które robiłeś w październiku, a to obecne robiłeś w lipcu.

Moim zdaniem pora roku jest tu dużą podpowiedzią.. Tegoroczny chmiel będzie lada dzień, więc w sumie robiłeś "na starym" (powiedział ten, który przed dwoma tygodniami zabutelkował IPA chmieloną 50 g Cascade)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację, że chmiel już prawie roczny, ale nie chce mi się wierzyć, żeby różnica była tak kolosalna. Poprzednie było jeśli chodzi o aromat bardziej jak IPA, natomiast obecne to przeciętny jasny ale. Gdybym nie wiedział co w nim jest, to chyba nie doszukałbym się w nim amerykańskich chmieli. Swoją drogą z tego co pamiętam to przy warzeniu chmiele pachniały z normalną intensywnością.

 

Możliwe, że poprostu nie doceniam wpływu chmielenia na zimno, bo nigdy nie robiłem testu porównawczego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie kilka spraw się złożyło.

 

Przede wszystkim pierwsze piwo wcale nie miało "mniejszej ilości chmieli na smak i aromat". Pierwsze miało 77g, drugie 60g.

W pierwszym na koniec sypnąłeś Centennial który moim zdaniem daje bardziej intensywny aromat niż Cascade.

Chmielenie na zimno zdecydowanie wzmacnia aromat.

Nie znam drożdży WLP036, ale możliwe że słabiej eksponują aromat chmielu niż US-05.

 

Jak się to wszystko poskładało to musiało wpłynąć na aromat.

Zacieranie na słodko też mogło niby wpłynąć na zamaskowanie chmielu, ale z drugiej strony miałeś blg niższe o 1 więc powinno się to wyrównać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W obecnym brak chmielenia na zimno

Chmielenie na zimno ma na celu wzmocnienie aromatów. Nie ma nic dziwnego w tym, że piwo chmielone na zimno intensywniej pachnie niż to bez chmielenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdaję sobie sprawę, że poprawia aromat, ale nie wiem w jakim stopniu. Mój staż jeśli chodzi o warzenie piwa jest niewielki, więc trudno mi powiedzieć dokładnie czy aromat w danym piwie pochodzi od chmielenia w 10, czy może 5 minucie przed końcem, czy może z chmielenia na zimno.

 

Nigdy nie robiłem testu porównawczego tego samego piwa chmielonego i niechmielonego na zimno. Przy następnej okazji podzielę warkę na dwie części i się przekonam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie no 22 warki to już trochę jest doświadczenia :)

chmielenie na zimno jest bardzo fajne tylko są dwa warunki ,dobry (odpowiedni) gatunek chmielu i porządna ilość ,a nie 5,10 czy 15 g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo rozlane prosto z kranika bez żadnych węży po 2,5 miesiącach od butelkowania bardzo dobre. Nie wiem w sumie po co to stosować tylko dodatkowy trudny w umyciu i dezynfekcji element.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie na zimno za główny cel ma właśnie zwiększenie aromatu. Nie ma wpływu na goryczkę, ale kolosalny wpływ na aromat - to jest Twoja odpowiedź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak długo utrzymuje się w piwie aromat z chmielenia na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.