Skocz do zawartości

Sweet stout waniliowy


..::maniek::..

Rekomendowane odpowiedzi

Ile trzeba by było dodać lasek wanili do warki ok. 22l, żeby smak i aromat był wyczuwalny w piwie ?

Jak długo trzeba by było ją gotować ? Może ktoś z Was ma doświadczenie z takim piwkiem i poda jakieś cenne wskazówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja robiłem stout z wanilią i dawałem 3 laski na 40l - 7 dni na cichej. Aromat był dość intensywny i długo się układał, ale efekt finalny (po 9 miesiącach) był super.

 

Czy jakoś dezynfekowałeś te laski? np w alkoholu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do stouta czekoladowego osobiście dawałem poprostu rozciętą prosto z opakowania (nóż był zdezynfekowany).

 

Sugerowałem się wypowiedzią A. Sadownika w FAQ Browamatora: "Oryginalnie zapakowana laska waniliowa zapewne jest wolna od groźnych skażeń mikrobiologicznych (wanilina jest związkiem z klasy fenoli, które ogólnie mają właściwości bakteriobójcze)."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale dodawaliście tylko na cichą czy do chmielenia też?

A i czy nie będzie ta wanilia w laskach szkodziła pianie bo raz sobie robiłem wódkę waniliową i w tym celu wrzuciłem laskę do butelki a po jakimś czasie zaczęły mi pływać takie oleiste czarne oczka w butelce a jak wiadomo tłuszcz działa destrukcyjnie na pianę (no chyba, że ta wydzielina z wanilli nie jest tłusta)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja dawałem tylko na cichą, nie wiem, czy jest sens dawania do gotowania, bo tego nie sprawdzałem. Co do piany, to była nie za wysoka, ale też z powodu niskiego wysycenia. Wydaje mi się, że ekstraktywność tłuszczy w niskiej temperaturze oraz przy niskim % alkoholu będzie niewielka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.