Jump to content
Sign in to follow this  
..::maniek::..

Sweet stout waniliowy

Recommended Posts

Ile trzeba by było dodać lasek wanili do warki ok. 22l, żeby smak i aromat był wyczuwalny w piwie ?

Jak długo trzeba by było ją gotować ? Może ktoś z Was ma doświadczenie z takim piwkiem i poda jakieś cenne wskazówki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja robiłem stout z wanilią i dawałem 3 laski na 40l - 7 dni na cichej. Aromat był dość intensywny i długo się układał, ale efekt finalny (po 9 miesiącach) był super.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja robiłem stout z wanilią i dawałem 3 laski na 40l - 7 dni na cichej. Aromat był dość intensywny i długo się układał, ale efekt finalny (po 9 miesiącach) był super.

 

Czy jakoś dezynfekowałeś te laski? np w alkoholu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie tylko rozkroiłem zalałem wrzątkiem i wrzuciłem do fermentorów. W prawdzie nie miałem infekcji, ale myślę, że lepsza dezynfekcja wanilii była by wskazana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do stouta czekoladowego osobiście dawałem poprostu rozciętą prosto z opakowania (nóż był zdezynfekowany).

 

Sugerowałem się wypowiedzią A. Sadownika w FAQ Browamatora: "Oryginalnie zapakowana laska waniliowa zapewne jest wolna od groźnych skażeń mikrobiologicznych (wanilina jest związkiem z klasy fenoli, które ogólnie mają właściwości bakteriobójcze)."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale dodawaliście tylko na cichą czy do chmielenia też?

A i czy nie będzie ta wanilia w laskach szkodziła pianie bo raz sobie robiłem wódkę waniliową i w tym celu wrzuciłem laskę do butelki a po jakimś czasie zaczęły mi pływać takie oleiste czarne oczka w butelce a jak wiadomo tłuszcz działa destrukcyjnie na pianę (no chyba, że ta wydzielina z wanilli nie jest tłusta)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja dawałem tylko na cichą, nie wiem, czy jest sens dawania do gotowania, bo tego nie sprawdzałem. Co do piany, to była nie za wysoka, ale też z powodu niskiego wysycenia. Wydaje mi się, że ekstraktywność tłuszczy w niskiej temperaturze oraz przy niskim % alkoholu będzie niewielka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.