Jump to content
Sign in to follow this  
tomala80

Odfermentowanie Belgian Pale Ale

Recommended Posts

Witajcie, Mam na imię Tomek i jestem z okolic Warszawy:) Mam pytanie odnośnie piwa Belgian Pale Ale z zestawu HB drożdże S-33. W instrukcji napisano, że burzliwa trwa około 5 dni. Moje piwo po 9 dniach zeszło narazie do 5,5°Blg w temp 20°C i dość opornie drożdże pracują (piana, która była na początku zniknęła). Z uwagi na to, że muszę wyjechać w środę na 9 dni mam pytanie czy można na tyle czasu zostawić na burzliwej to piwo (łącznie będzie to 19 dni burzliwej w temp 20°C), czy może lepiej w środę zlać na cichą i niech sobie tam pomału pracuje? Póki co z piwem w fermentorze nic sie nie dzieje, tzn smakuje i pachnie jak piwo, jest słodkawe nie ma sie do czego przyczepić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelej na cichą. Lepiej żeby piwo tak długo nie leżało na burzliwej. Zawsze na cichej jeszcze trochę odfermentuje,

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm w takim razie poczekam do środy. Jeśli nie zejdzie już nic, to nie bedzie sensu trzymać na burzliwej.

Edited by tomala80

Share this post


Link to post
Share on other sites

moja pierwsza warka to tez było BPA fermentowane na S-33. Zeszło mi po 2 tyg do 4,5Blg. Z tym że było bardziej na słodko zacierane, ale to z racji pierwszego warzenia i błędów popełnionych. W każdym razie te S-33 zbyt nisko nie odfermentowują chyba. Ja zakończyłem na 4,5 i było to naprawdę smaczne piwo. Pewnie temu że to pierwsze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gęstwa (1 pokolenie) po s-33 też tak schodzi, wczoraj mieszańca psz-jęcz zlałem do butelek, z 13blg do 5blg. Dałem 3gr glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W każdym razie te S-33 zbyt nisko nie odfermentowują chyba

BPA u mnie schodzi do 3 Blg. 2 Blg przy S-33 w innych piwach, to też nic nadzwyczajnego.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

No idealny temat dla mnie, więc się podłączę. Moje BPA na tych samych drożdzach po tygodniu burzliwej zeszło z 15(wiem wiem trochę za bogato ale popelniłem błąd przy filtracji i za mało odebrałem) do 5blg i przestało bulkać, zlałem na cichą i po tygodniu dalej ma 5blg. Troche boję się jeszcze butelkować, ale nie wiem czy jest sens dalej je trzymać w fermentorze

Edited by Tom Kos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Troche boję się jeszcze butelkować,

Zupełnie niepotrzebnie się obawiasz. Nie o to chodzi żeby zeszło jak najniżej, a o to żeby przestało pracować. Jeżeli przez tydzień nic się nie zmieniło, to spokojnie możesz butelkować.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.