Jump to content
Mscigniew

RIS prośba o weryfikację receptury

Recommended Posts

Witam

 

Przymierzam sie do uwarzenia RiS-a plan jest taki:

 

nastaw ok: 20l

 

Pale Ale 5kg

Monachijski II 3kg

jęczmień palony 0,5kg

carafa 0,2 kg

czekoladowy ciemny 0,1kg

caraaroma 0,5kg

caramunich 0,5kg

płatki jęszmienne 0,5kg

płatki pszenne 0,5kg

platki owsiane 0,5kg

 

Chmiele

 

Marynka 50g

 

Lubelski 40g

 

 

Drożdże właśnie co polecacie?

 

 

 

bedzie coś z tego? z gory dzieki za uwagi

Share this post


Link to post
Share on other sites

zdecydowanie za dużo palonych w zasypie. Jęczmień palony zmniejsz do 0,2. Mam nadzieję, że masz jakiś większy gar do zacierania. Drożdże wlp022 Essex Ale, wlp002 English Ale, wlp099 Super High Gravity albo 1084 irish ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście uważam, że palonych jest idealnie - RIS powinien być wyrazisty. Z drożdży dodałbym jeszcze Wyeast 1450 Denny`s Favorite :)

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

gar to gar ale przefiltrować to na kiblowym wężu to też nie takie hop siup będzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

gar to gar ale przefiltrować to na kiblowym wężu to też nie takie hop siup będzie

o to akurat bym się nie martwił, ja filtruję zasypy po 30kg słodu i nie mam problemu. Ale zacieranie 11kg w garze <30l to już będzie lekkie wyzwanie :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w swoim RIS-ie dałem 100 g Marynki (szyszka) na goryczkę

Wyszło 12,5 litra piwa i goryczka jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

myśmy robli risa na Wyeast XL 1028 London Ale i wyszło przyzwoicie

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie suche drożdże do RISa polecacie? Planuje użyć gęstwę Danstar Nottingham (fermentowały piwo 16 BLG jako drugie z kolei), nada się?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zatem podsumowując temat drożdży co lepsze - Danstary, US-05 czy T-58? (pod uwagę biorę tylko suche).

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja się podepne pod temat. Wymyśliłem taką recepturę na 15l 23blg:

 

Pilzneński - 4,7kg

Aromatic 100ebc - 600g

Wędzony pszeniczny - 500g

płatki owsiane - 400g

Brown - 300g

Palony jęczmień - 250g

Czekoladowy 500ebc - 200g

Black 1500ebc - 150g

 

Apollo 25g - chmielenie brzeczki przedniej

Cascade 20g - 5min

Cascade 30g - 6dni na zimno

płatki sherry - 50g

 

drożdże: Danstar Nottingham gęstwa

 

Zacieranie w 67°C

 

Co sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do składu się nie wypowiadam, ale 15l o 23blg gęstości to trudno będzie uzyskać z tej ilości słodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak mi wyliczył brewtarget (wydajność 70%). Zasyp 7,1kg nie da rady?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ris to piwo, które z rok dojrzewa. Cascade na aromat i chmielnie na zimno możesz sobie darować, to co dobre w nim uleci. Lepiej zastosować go do innego piwa a do Ris zastosować inny chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ris to piwo, które z rok dojrzewa. Cascade na aromat i chmielnie na zimno możesz sobie darować, to co dobre w nim uleci. Lepiej zastosować go do innego piwa a do Ris zastosować inny chmiel.

W sumie racja. Zostawie tylko apollo. Płatki jak długo trzymać? Słód brown dodawać na początku zacierania?

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli płatki błyskawiczne wrzuć razem ze słodem. Brown i palone możesz wrzucić od początku jeśli nie robisz próby jodowej. Ris to wyraziste piwo i śmiało palone słody można zacierać od początku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak doda palone na początku zacierania i będzie miał miękką wodę i nie zastosuje np węglanu wapnia to będzie kwasik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli płatki błyskawiczne wrzuć razem ze słodem. Brown i palone możesz wrzucić od początku jeśli nie robisz próby jodowej. Ris to wyraziste piwo i śmiało palone słody można zacierać od początku.

Nie dopowiedziałem, chodziło mi o płatki sherry na cichą.

 

jak doda palone na początku zacierania i będzie miał miękką wodę i nie zastosuje np węglanu wapnia to będzie kwasik

Palone dodam po próbie jodowej, węglan wpania posiadam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

smaku narobiliście :) mam trochę "odpadów" albo nie trafionych słodów i coś a'la RIS bym z tego zrobił

pomożecie :)

1kg coffee light 250EBC

0,25kg pszenicy czekoladowej 900EBC

0,25kg specjal B350EBC

0,7kg czekoladowego 900EBC

0,5kg zakwaszającego

0,73kg aroma 100EBC

2kg wiedeński

wiadomo że podstawowego trzeba dokupić,ale mam jeszcze puszkę 1,7kg ekstraktu pszenicznego który chcę tam władować na 100%

co myślicie o miodzie? 1,3kg słoiczek jak bym dodał ?

i na gęstwie z US-05 po AIPA 16blg

chce że by było naprawdę mocno palone,kawowe i czekoladowe ,myślałem o dodaniu świeżo mielonej kawy tak ze 100-150g na koniec chmielenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.