Jump to content
bambo-5

Co uwarzyć z tych składników

Recommended Posts

Dziś po warzeniu przejrzałem zawartość "magazynu" i posiadam

 

Pale Ale 3,8 kg

Monachijski 1,5 kg

Pilzneński 1 kg

Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,5 kg

Czekoladowy ciemny 380 g

Carafa I 0,25 kg

 

Marynka 50 g

Spalt Select 50g

Cascade 40 g

Sybilla 42 g

chinook 10g

EKG 10 g

Saaz 10g

 

Z drożdzy mam S-04 i US-05

 

Chciałbym coś jeszcze uwarzyć przed rokiem akademickim ale nie mam pomysłu co za bardzo żeby jak najbardziej wykorzystać to co mam. preferował bym raczej coś z udziałem suchych drożdzy. Jakieś propozycje od braci piwowarskiej? Wiem że coś będę musiał dokupić szczególnie z chmieli. Chwilowo myśle może o English IPA?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Na Twoim miejscu poeksperymentował bym bez podpowiedzi ;) , ale skoro już pytasz to ja uwarzył bym coś takiego. Powinien wyjść fajny orzeźwiający bezstylowiec :P :

 

Pale Ale 3,8 kg

Monachijski 0,5 kg

Pilzneński 1 kg

Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,2 kg

 

Zacieranie:

Całość do 20 l wody o temp. 40C

- 61C- 10 minut

- 71C- 45 minut

- 76C- 10min

 

Warzenie: 90 minut

Chmiele:

marynka -50g- 90min

Spalt Select 50g- 45min

Saaz 10g - 5min

 

drożdże US-05

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites

American Pale Ale:

13 blg

35 IBU

Pale Ale 3,8 kg

Pilzneński 0.7 kg

Monachijski 0.25 kg

Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,25 kg

Marynka 25 g 60 min

Cascade 20 g 15 min

Cascade 20 g 5 min

US-05

 

IPA:

60 IBU

16 blg

Pale Ale 3,8 kg

Monachijski 0,2 kg

Pilzneński 1 kg

Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,25 kg

Marynka 35 g 60 min

Chinook 10g 20 min

EKG 10 g 10 min

Cascade 20g 0 min

Cascade 20g na zimno

US-05

 

American Brown Ale:

35 IBU

13 blg

Pale Ale 3,8 kg

Pilzneński 0.7 kg

Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0.45 kg

Czekoladowy ciemny 0.25 kg

Marynka 25 g 60 min

Cascade 25 g 10 min

EKG 10 g 0 min

US-05

 

ESB:

13 blg

35 IBU

Pale Ale 3,8 kg

Pilzneński 0.7 kg

Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,5 kg

Marynka 25 g 60 min

Sybilla 20 g 10 min

EKG 10 g 0 min

S-04

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porter:

- pale ale i pilzneński 4 kg

- monachijski 0,5 kg

- karmelowy 0,3 kg

- carafa 0,100

- czekoladowy 0,100

- Marynka 20 g/60 min

- Cascade 10 g/10 min

- Chinook 10 g/0 min

- drożdże S-04

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

- carafa 0,100

Też myślałem o porterze, ale on ma tylko Carafa I, czyli odpowiednik jasnego czekoladowego, a do portera potrzebujesz Black Malt albo zamiennik Weyermanna; Carafa III.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ESB:

 

13 blg

 

35 IBU

 

Pale Ale 3,8 kg

 

Pilzneński 0.7 kg

 

Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,5 kg

 

Marynka 25 g 60 min

 

Sybilla 20 g 10 min

 

EKG 10 g 0 min

 

S-04

 

Skłaniam się ku tej opji, zastepczo Brown Ale ale raczej ESB. I teraz pytanko jak to zacierać, standardowo na leniwca 60 min w 67°C? A co sądzicie o podniesieniu ekstraktu do 14 BLG przy użyciu miodu gryczanego/cukru trzcinowego? I dodaniu na 60 bądź 45 min pozostałe 10 g Chinooka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo podobne do Full Aroma Hops a to warzyłem dzis i chciałbym cos innego dla odmiany :)

 

Może trochę samo zacieranie....? Ale tu masz trochę ciemniejszych słodów no i karmelowy, i inne chmiele, i inne drożdże....więc kolor, goryczka i na pewno smak będzie znacznie inny niż przy FAH. Tak czy siak co byś nie uwarzył to na pewno zrobisz z tych surowców dobre piwko. Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skłaniam się ku tej opji, zastepczo Brown Ale ale raczej ESB. I teraz pytanko jak to zacierać, standardowo na leniwca 60 min w 67°C? A co sądzicie o podniesieniu ekstraktu do 14 BLG przy użyciu miodu gryczanego/cukru trzcinowego? I dodaniu na 60 bądź 45 min pozostałe 10 g Chinooka?

Jak chcesz mieć wyższe blg to ja bym po prostu dodał więcej słodów podstawowych:

3.8 Pale Malt

1 kg Pils

Do tego karamelowy tak jak wcześniej:

Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,5 kg

Chinook nie bardzo pasuje do ESB. Jak już chcesz więcej chmieli to dodaj więcej Sybilli, podobno jest podobna do chmieli brytyjskich.

Zacieraj 67-68°C przez 60 min.

ESB:

14 blg

35 IBU

3.8 Pale Malt

1 kg Pils

Litovel karmelowy jasny (120 ebc) 0,5 kg

Marynka 25 g 60 min

Sybilla 15 g 45 min

Sybilla 15 g 10 min

EKG 10 g 0 min

S-04

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.