Skocz do zawartości

V Poznański Konkurs Piw Domowych 16.11.2013


wogosz

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj wysłałem paczki z nagrodami dla zwycięzców. Proszę o informacje od nagrodzonych, czy dotarły szczęśliwie, czyli w całości.

Za metryczki postaram się zabrać w łikend, ale oglądałem kilka arkuszy sędziowskich i jestem przerażony pismem klinowych niektórych sędziów. Cóż, pisane po pijaku, to przeczytać tego na trzeźwo się też chyba nie da. ;)

Idzie jak burza:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na zmiłowanie może nie, ale przed świętami mało kto ma czas.

W szczególności, że od konkursu upłynął pełny miesiąc z czego wynika, że wystarczyło wysłać aż 3 metryczki/dzień aby każdy otrzymał przed świętami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Opublikujecie zwycięskie receptury?

Dzięki za przypomnienie. ;)

AIPA Jacka Stachowskego

Zasyp:

- słód pilzneński - 3,5kg

- słód pale ale - 1,0kg

- słód monachijski - 0,5kg

- słód carahell - 0,3kg

- słód karmelowy 150EBC - 0,3kg

- słód special B - 0,1kg

Zacieranie:

62oC - przerwa 30'

68oC - przerwa 30'

74oC - przerwa 10'

Chmielenie:

- do zacieru (od początku) - 20g Amarillo gran.

- do brzeczki przedniej - 20g Cascade gran.

- 60' - 15g Amarillo gran.

- 15' - 40g Amarillo gran.

- 5' - 20g Cascade gran.

- 0' - 10g Cascade gran. + 100g Cascade szyszki zerwane dzień wcześniej bez suszenia

Cicha fermentacja: 25g Citra, 25g Amarillo, 10g Cascade, 20g Cascade szyszki.

Fermentacja:

- Burzliwa 8 dni, cicha 8 dni, temp. 19-20oC, drożdże US-05 w ilości 11,5g, warka 20l

- Ekstrakt nastawny: 16,5 Blg

 

Analiza laboratoryjna:

- Ekstrakt nastawny: 16,22 Blg

- Alkohol: 7,27%v/v

- Jednostki goryczki: 39,6

- barwa: 36,83

- pH: 4,58

 

PILS Piotra Kowalskiego

Zasyp:

- słód pilzneński - 4,0kg

- słód monachijski - 1,0kg

- słód melanoidowy - 0,3kg

Zacieranie:

66oC - przerwa 70'

72oC - przerwa 30'

Chmielenie:

- 60' - 25g Junga.

- 45' - 40g Saaz

- 10' - 20g Saaz

- 0' - 30g Lubelski

Fermentacja:

- Burzliwa 14 dni, temp. 10oC, leżakowanie 14 dni, temp. 2oC, drożdże W-34/70 starter 1l, warka 25l

- Ekstrakt nastawny: 12,5 Blg

 

Analiza laboratoryjna:

- Ekstrakt nastawny: 12,80 Blg

- Alkohol: 5,50%v/v

- Jednostki goryczki: 42,1

- barwa: 17,37

- pH: 4,78

 

Weizen Radosława Wiecha

Zasyp:

- słód pilzneński - 1,9kg

- słód pszeniczny - 2,1kg

Zacieranie:

1. połowa zasypu

44oC - przerwa 60' i podgrzanie do 72oC

2. druga połowa zasypu

68oC - zasyp

71oC - przerwa 40' - podczas tej przerwy dekokcja (myślę że chodzi o połączenie zacierów)

78oC - kilka minut

Chmielenie:

- 60' - 15g Lubelski

Fermentacja:

- 14 dni, temp. 21-22oC, drożdże WB-06 jedna saszetka - warka 20l

- Ekstrakt nastawny: 11,5 Blg

 

Analiza laboratoryjna:

- Ekstrakt nastawny: 13,23 Blg

- Alkohol: 5,97%v/v

- Jednostki goryczki: 13,5

- barwa: 8,86

- pH: 4,26

Edytowane przez wogosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i proszę - Pils bardziej gorzki od AIPY. Do czego ta rewolucja doprowadzi ;)

 

Pozdr i jeszcze raz gratulaje

 

Lukasz

 

Od razu zwróciłem na to uwagę. Widocznie najbardziej liczy się aromat chmielu, a zbyt wysoka goryczka pewnie raczej jest niezbyt dobrze przyjmowana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekaw jak sie ma wyliczone IBU do zmierzonego.

Moja AIPA wg laboratorium miała:

- Jednostki goryczki: 39,6

A wg arkusza 44IBU (Tinseth) lub 60IBU (Rager), ale arkusz nie ma opcji FWH i wpisałem to jako zwykłe chmielenie 90 minut, a przypuszczam że przy FHW jest jednak trochę mniejsze wykorzystanie chmielu. Tak czy inaczej w moim przypadku zdecydowanie bliżej jest Tinseth niż Rager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i dobrze - lepiej niedochmielić niż przechmielić. :)

W metodzie Tinsetha z kolei nie podoba mi się to że przy wrzuceniu chmielu na 0 minut wylicza 0 IBU. Może tak i jest, ale przy założeniu błyskawicznego schłodzenia, a to przecież niewykonalne i zawsze jakaś tam goryczka przejdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.