Jump to content
wogosz

V Poznański Konkurs Piw Domowych 16.11.2013

Recommended Posts

Po raz kolejny chciałbym zaprosić piwowarów domowych do wzięcia udziału w V Konkursie Piw Domowych w Poznaniu w dniu 16 listopada 2013r. Mam wielką nadzieję, że konkurs ten odbędzie się w ramach większej imprezy, ale na szczegóły jeszcze jest za wcześnie. Sędziów, którzy chcieliby wziąć udział w konkursie w Poznaniu, proszę o kontakt na PW. Od razu zaznaczam, że ponieważ nie pobieramy opłaty za zgłoszenie piwa do konkursu, nie możemy refundować sędziom kosztów dojazdu i pobytu w Poznaniu.

 

Regulamin konkursu

 

1. W V Poznańskim Konkursie Piw Domowych udział mogą brać jedynie osoby pełnoletnie.

 

2. W Konkursie ustalono trzy kategorie - Weizen 15A, Bohemian Pilsner 2B oraz American India Pale Ale 14B (wg BJCP).

 

3. Aby wziąć udział w Konkursie należy poprawnie wypełnić Formularz Zgłoszenia i załączyć go do zgłaszanego piwa. Do każdej kategorii należy wypełnić osobny Formularz.

 

4. Termin dostarczenia piwa Organizatorom upływa z dniem 8 listopada 2013.

 

5. Do konkursu należy dostarczyć piwo w butelkach o pojemności 0,5 litra w ilości 4 sztuki lub 0,33 litra w ilości 5 sztuk. Butelki nie mogą mieć trwale naklejonych etykiet. Dopuszcza się etykiety zamocowane na butelce np. gumką - recepturką lub oznaczenie na kapslu.

 

6. Uczestnicy konkursu mogą wystawić po jednym piwie z każdej kategorii.

 

7. W przypadku zgłoszenia więcej niż 15 piw w danej kategorii, Organizator zastrzega sobie prawo do wstępnej eliminacji, której celem będzie wyłonienie nie więcej niż 15 piw. Do przeprowadzenia eliminacji, powołana zostanie odrębna komisja sędziowska, która będzie oceniać piwa w ustalonym terminie poprzedzającym Konkurs.

 

8. Piwa Konkursowe oceniać będzie Komisja, skład której będzie ogłoszony zostanie przed rozpoczęciem konkursu. Decyzja Komisji i końcowa ocena jest ostateczna i niepodważalna.

 

9. W wypadku dwóch (lub więcej) miejsc ex aequo - decydujący głos należy do Przewodniczącego Komisji.

 

10. Piwa w Konkursie oceniane będą przez Jury anonimowo.

 

11. Udział w Konkursie jest bezpłatny.

 

12. Piwo na Konkurs należy nadesłać/dostarczyć pod adres: "Setka Pub", ul. Św. Marcin 8, 61-803 Poznań z dopiskiem "KONKURS".

 

13. Uczestnik konkursu w wypełnionym Formularzu oświadcza, że wyraża zgodę na przetwarzanie jego danych osobowych oraz na ujawnienie i publikację receptury.

 

14. W Formularzu Zgłoszenia należy bezwzględnie podać: datę warzenia warki, rodzaj użytego surowca: ziarno/ekstrakt oraz stężenie brzeczki nastawnej.

 

15. Każdy piwowar, którego piwo weźmie udział w Konkursie, otrzyma metryczkę z oceną

swojego piwa i ewentualnymi uwagami jurorów konkursu.

 

16. Organizatorzy konkursu zastrzegają sobie prawo do częściowej lub całkowitej zmiany powyższego regulaminu bez uprzedniego powiadomienia.

Edited by wogosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

A takie pytanko, czy żytnie AIPA podejdzie pod kategorie AIPA?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A takie pytanko, czy żytnie AIPA podejdzie pod kategorie AIPA?

 

 

Cytuję za BJCP:

"Surowce

Słód Pale ale (dobrze zmodyfikowany i odpowiedni do zacierania jednotemperaturowego), amerykańskie chmiele, amerykańskie drożdże, które mogą nadać czysty lekko owocowy profil. Generalnie pełno słodowe, ale zacierane w niższych temperaturach dla wyższego odfermentowania. Woda od miękkiej do umiarkowanie siarczanowej. Wersje z zauważalnych żytnim charakterem („RyePA”) powinny być ujęte w kategorii specjalnej."

 

Według mnie użycie słodu żytniego nie przekreśla piwa (szczególnie domowego) w tej kategorii. Jednak tak jak napisano w ostatnim cytowanym zdaniu, silny żytni charakter piwa raczej nie wpłynie dodatnio na uzyskane noty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A takie pytanko, czy żytnie AIPA podejdzie pod kategorie AIPA?

 

 

Cytuję za BJCP:

"Surowce

Słód Pale ale (dobrze zmodyfikowany i odpowiedni do zacierania jednotemperaturowego), amerykańskie chmiele, amerykańskie drożdże, które mogą nadać czysty lekko owocowy profil. Generalnie pełno słodowe, ale zacierane w niższych temperaturach dla wyższego odfermentowania. Woda od miękkiej do umiarkowanie siarczanowej. Wersje z zauważalnych żytnim charakterem („RyePA”) powinny być ujęte w kategorii specjalnej."

 

Według mnie użycie słodu żytniego nie przekreśla piwa (szczególnie domowego) w tej kategorii. Jednak tak jak napisano w ostatnim cytowanym zdaniu, silny żytni charakter piwa raczej nie wpłynie dodatnio na uzyskane noty.

Ok. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Słód pale ale?

Jak podobno aipa warzona jest na 2-row, któremu bliżej do pilzneńskiego...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chciałem tylko zapytać, kiedy będą metryczki? ;)

Drogi Krzysztofie, najpierw musisz wysłać piwo na konkurs, później jak organizator będzie miał dobry humor i jak go nie wkur..... to dostaniesz metryczkę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Metryczki przecież zostały już rozesłane... nie dostałeś?

Andrzeju - skleroza w moim wieku to chyba normalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem wcześniej dodać następującą informację:

konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie z wymogami określonymi w "Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych" według Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

 

Formularz zgłoszeniowy postaram się zamieścić do końca tygodnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód pale ale?

Jak podobno aipa warzona jest na 2-row, któremu bliżej do pilzneńskiego...

 

Byłem na urlopie i nie miałem dostępu do forum dlatego wracam dopiero teraz do Twojego postu. Nie bardzo wiem w czym problem. Co to jest słód "2-row" i w czym jest mu bliżej do pilzneńskiego a dalej do pale ale?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem wcześniej dodać następującą informację:

konkurs zostanie przeprowadzony zgodnie z wymogami określonymi w "Przewodniku dla organizatorów konkursów piw domowych" według Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

To bardzo ważna informacja. Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy może ktoś będzie jechał w terminie "składania piw" na trasie Wawa-Poznań? Zawsze to większa szansa, że dojedzie całe niż kurierem wysyłać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

14. W Formularzu Zgłoszenia należy bezwzględnie podać: datę warzenia warki, rodzaj użytego surowca: ziarno/ekstrakt oraz stężenie brzeczki nastawnej.

To jedyne obowiązkowo-obowiązkowe pola z częsci "receptura" - dobrze rozumiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cały ten konkurs opiera się tylko i wyłącznie na dobrej woli uczestników. Jeżeli mamy zamieścić recepturę zwycięskiego piwa, to dobrze byłoby ją znać. I tak w żaden sposób nie sprawdzę czy podany przez uczestnika szczep drożdży był rzeczywiście użyty, albo jaki był sposób zacierania. Ma to być zabawa połączona ze zdobywaniem wiedzy o swoim wyrobie, a także ma służyć jako wskazówka dla innych piwowarów jak zrobić dobre piwo. Dlatego jeżeli nic nie stoi na przeszkodzie, proszę o możliwie jak najpełniejsze wypełnienie formularza zgłoszeniowego. Jeżeli ktoś sobie czegoś nie zapisał podczas warzenia i już tego nie pamięta, wolę żeby nic nie pisał niż podawał bzdury.

Mimo pewnego formalizmu konkursu, który przecież jest konieczny, jeszcze nigdy nie zdyskwalifikowaliśmy żadnego piwa ze względów formalnych jak np. pomyłkowe wpisanie złej kategorii na formularzu. Jeżeli taki fakt miał miejsce, to na preselekcji natychmiast został dostrzeżony (oceniają przecież sędziowie-fachowcy) i poprawiałem kategorię na formularzu. To prosta operacja, ale znam konkurs na którym pomyłka w zaznaczeniu kategorii dyskwalifikuje piwo.

Oczekuję więc dobrej woli i rzetelności przy wypełnianiu formularzy od piwowarów i sam będę starał się okazać jej maksimum, podczas przygotowania piwa do konkursu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście że tak. Wszystkie paczki mam w chłodni i jutro planuję zacząć je kodować. Jeżeli nic nie stanie na przeszkodzie, jutro wieczorem powinienem zamieścić listę piwowarów którzy nadesłali już piwo. Proszę jeszcze o chwilę cierpliwości. Dla uspokojenia dodam, że z pośród paczek które już nadeszły nie zauważyłem aby coś wyciekało lub grzechotało coś w nich. Bądźcie więc dobrej myśli!

Przy okazji chciałbym dodać, że skompletowałem już listę 12 sędziów do oceny konkursowego piwa. Z jej ogłoszeniem wstrzymam się na razie, bo mamy jeszcze dwa tygodnie do konkursu, a przecież byle katar może wyeliminować nawet najlepszego sędziego w ostatniej chwili.

Zapraszam wszystkich na Targi Piwne i

do zobaczenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lista piwowarów którzy nadesłali już swoje piwa:

 

Kategoria Weizen:

1. Andrzej Miler i Roman Zając - praca zbiorowa

2. Piotr Musielak

3. Waldemar Pitala

 

Kategoria Bohemian Pils

1. Paweł Czerwiński - jeden kapsel był prawdopodobnie nieszczelny bo butelka była lekko mokra od piwa choć "na oko" nie było widać że brakuje piwa w butelce.

2. Waldemar Pitala

 

Kategoria AIPA

1. Jakub Chmiel

2. Szymon Kierszniowski

3. Piotr Machowicz

4. Andrzej Miler

5. Jakub Piesio

6. Waldemar Pitala

7. Stanisław Szeliga

8. Bartłomiej Urban

9. Jakub Wierus

 

Fajnie byłoby założyć osobny wątek pt: "Pakerzy" czyli ci co pakują paczki. Myślę, że nie od rzeczy byłby osobny konkurs w tej kategorii. W tym roku jak na razie na pierwszym miejscu jest kolega który spakował butelki po wodzie mineralnej a nawet po płynie do mycia naczyń, opakowania po chipsach, ciasteczkach, wafelkach, kilka pustych reklamówek i mnóstwo pokruszonego styropianu. Szkoda że nie został ani jeden wafelek - też bardzo lubię ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie byłoby założyć osobny wątek pt: "Pakerzy" czyli ci co pakują paczki. Myślę, że nie od rzeczy byłby osobny konkurs w tej kategorii. W tym roku jak na razie na pierwszym miejscu jest kolega który spakował butelki po wodzie mineralnej a nawet po płynie do mycia naczyń, opakowania po chipsach, ciasteczkach, wafelkach, kilka pustych reklamówek i mnóstwo pokruszonego styropianu. Szkoda że nie został ani jeden wafelek - też bardzo lubię ;)

 

Następnym razem zmontuję paczkę z jakimiś słodyczami dodatkowo :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buteleczki wysłane.

Z roztargnienia najprawdopodobniej zapomniałem podpisać formularz, dosłać skan na mail czy pocztą wydrukowany?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzupełnienie listy piwowarów którzy nadesłali kolejne piwa:

 

Kategoria Weizen:

 

1. Bartłomiej Dach

2. Karol Drzazga

3. Grzegorz Janka, Artur Puszkarczuk, Michał Puszkarczuk

4. Krzysztof Lewandowski, Michał Śniegowski

5. Andrzej Miler i Roman Zając - praca zbiorowa

6. Piotr Musielak

7. Waldemar Pitala

8. Andrzej Smyk

 

Kategoria Bohemian Pils

1. Paweł Czerwiński - jeden kapsel był prawdopodobnie nieszczelny bo butelka była lekko mokra od piwa choć "na oko" nie było widać że brakuje piwa w butelce.

2. Waldemar Pitala

 

Kategoria AIPA

1. Jakub Chmiel

2. Krzysztof Gref, Michał Gref

3. Grzegorz Janka, Artur Puszkarczuk, Michał Puszkarczuk

4. Mariusz Karpiński

5. Szymon Kierszniowski

6. Adam Kleszcz

7. Łukasz Mazurczak

8. Piotr Machowicz

9. Andrzej Miler

10. Jakub Piesio

11. Waldemar Pitala

12. Andrzej Smyk

13. Stanisław Szeliga

14. Tomasz Turski, Olga Paluchowska

15. Bartłomiej Urban

16. Jakub Wierus

17. Bartosz Wojtyra, Grzegorz Zagłoba

 

Jak na razie wszystkie piwa dostarczono nieuszkodzone i nie brakuje żadnych formularzy

Edited by wogosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mojego pilsa jeszcze nie ma ? Jako, że piwowarstwo uczy cierpliwości jeszcze czekam.

Cieszy mnie to, że może będzie nr 3. To już sukces.

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.