Jump to content
karczmarz

Karczmarz warzy DB Goldbach

Recommended Posts

Powoli kończę remont browaru więc postanowiłem założyć swój wątek, w którym będę zamieszczał informacje o warkach, sprzęcie i innych wydarzeniach z mojego podwórka ;) Z racji małego mieszkania warzę poza Jelenią Górą u dziadków, gdzie w żaden sposób nie muszę się ograniczać :beer: . Obecnie skończyłem adaptację jednego z pomieszczeń, gdzie będę przeprowadzał fermentację, rozlew i inne zabiegi łącznie z degustacją.

 

P.S. Nazwa browaru wywodzi się od nazwy rzeki (obecnie Złotna. przed 1939 r. Goldbach) nad którą znajduje się browar - to częste pytanie ;)

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Crankandstein 3D już obudowany, zabójczo szybki jest ten hamerykaniec :D Zasobnik na ~25kg ziarna. Napędzany wiertarką. Śruta piękna, ciekawi mnie tylko jak poradzi sobie z surowcem niesłodowanym.

 

srutownik.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

warzę poza Jelenią Górą u dziadków, gdzie w żaden sposób nie muszę się ograniczać

Czyli browar dziadkowy :)

Fajny masz ten zasypnik, jakie wybicie planujesz i jeśli to nie tajemnica ile w sumie kosztowało sprowadzenie śrutownika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli browar dziadkowy :)

Fajny masz ten zasypnik, jakie wybicie planujesz i jeśli to nie tajemnica ile w sumie kosztowało sprowadzenie śrutownika?

Wybicie w zależności od stylu będzie w granicach 60-90l. Śrutownik o ile się nie mylę w sumie kosztował 800zł - w tej mega fajnej wersji z 3 wałkami, więc mega drogo nie było, a różnica w śrucie spora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś przyszły zawory ze śrubami i gary, już się obawiałem, czy dotrą do mnie do czwartku :D W poniedziałek jadę wywiercić dziury i zakupić profile na stelaż, może jednak uda się wszystko ogarnąć do końca września.

Całość połącze w poniższy sposób. Jedynie w garze zaciernym nypel wyprowadze w bocznej ściane, bo nie chcę wiercić w podwójnym dni garnka.

 

srubunek

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gary nawiercone, głównie dzięki pomocy kolegi Korzen16 :beer: Poniżej widać jaką mam koncepcję montażu nypla, oczywiście pomiędzy dojdzie uszczelka sylikonowa. W przyszłym tygodniu powinien dotrzeć wymiennik ciepła 30 kw i palnik 15 kw.

DSC 0015[1]

DSC 0014[1]

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kegerator na wykończeniu. Do tego celu wykorzystaliśmy starą zamrażarkę wyposażoną w sterownik chłodzenia. Kegerator będzie mieścił 2 kegi, butlę co2 6kg, a w przyszłości zmieści się tam jeszcze 5l wymiennik glikolu do chłodzenia kolumny. Kolumna, to standardowa kobra w złotym wariancie. Jeśli kiedyś uda mi się oszczędzić trochę funduszy, to wykonam stylowe obicie drewniane i dodam ładną klamkę.

 

DSC8217-199x300.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Remont oficjalnie skończony! :) Uprzedzając uwagi znajomych, zdjęcie zostało wykonane przed wstawienim stołu i krzeseł :beer: Kegerator działa jak należy, choć jest bez piwa. Czekam teraz tylko na fałszywe dno i 12 Października dziewicza warka na nowej instalacji.

 

 

1292162_623066801050186_614845049_o.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja jutro lecę kupić czerwoną wstęgę do przecięcia ;), na część oficjalną

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites
To ja jutro lecę kupić czerwoną wstęgę do przecięcia ;), na część oficjalną

A ja zajmę się nieoficjalną :beer: :beer: :beer:

 

No ładnie, ale gdzie ta instalacja ?? :)

Jeszcze czekam na sito do FD i kilka drobnych poprawek mam do ogarnięcia w mocowaniu wymiennika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko, że ja chciałbym już KO na całej instalacji i trochę jest to bardziej problematyczne, bo orurowanie jest na 1". U mnie pompy nie będzie, bo cały stelaż jest tak skonstruowany, aby brzeczka spływała grawitacyjnie, może kiedyś pompę kupię, ale wiem, że mocno natlenia brzeczkę, a nie widziałem małych odpowiedników z wirnikiem ślimakowym. Ostatnimi czasy w winnicach używa się takich do tłoczenia moszczu z najbardziej cennych szczepów. Ale to mocowanie to jest myśl! Dzięki Korzeń :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest instalacja CO z miedzi w wymiennikiem zdaje się też z miedzi, więc całośc chyba niespecjalnie nadawałaby się do transferu gorącej brzeczki. Pokazałem Ci jedynie sposób zamocownia mojego wymiennika do ściany. Ocieplenia raczej też nie potrzebujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Połączenie bananów i czekolady jest dosyć znane, więc czemu nie połączyć tych aromatów w piwie? :roll:

 

#55 Czekoladowy Dunkelweizen 13oblg

 

5kg Ciemny Słód pszeniczny

1 kg Pilzneński

Macerat ze 100g Carafa III dodany do kadzi filtracyjnej (bez ziarna).

2 tabliczki gorzkiej czekolady 80%

 

62oC - 2 h

72oC - 45 min

75oC - przelanie do filtracji

 

Hallertauer Tradition 20g - 60 min

Hallertauer Tradition 20g - 30 min

Czekolady dodane 10min przed końcem gotowania (rozpuszczone w osobnym naczyniu we wrzącej brzeczce)

 

Drożdże WB-06 zadane w temp 25oC. Temperatura fermentacji 22-23oC - najbardziej mi zależy na bananach.

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie; coś mi za małe wybicie wyszło z wyliczeń ilości słodu - jak na ćwierć gara, ale ja początkujący jestem, to się nie wymądrzałem :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

#56 Amber Witbier 13 blg

 

5kg Wiedeński

3kg Monachijski II

2 kg pszeniczny

300g karmelowy 300

 

20 g Curacao

15 g Kolendra

10 g Melisa suszona

 

30g Hallertauer Tradition 60'

 

Wyeast Belgian Witbier (gęstwa dzięki uprzejmości kolegi Korzen16 :beer:)

 

38l zadane starterem w temp 26oC

 

Pierwsza warka chłodzona wymiennikiem, niestety przepływ puściłem na maksa i ostatecznie brzeczka w fermentorze miała około 35oC. Musiałem wstawić go jeszcze na 2h do wanny. Na szczęście mam jeszcze zawór z redukcją przepływu, myślę, że uda się zejść poniżej 30oC. Dziś dostałem info, że FB jest gotowe, mam tylko nadzieję, że dotrze przed weekendem i będzie można uwarzyć ESB już na całości sprzętu.

Czekoladowy dunkelweizen poszedł do kega 3 strzały 30psi i po 10 min turlania piwo nagazowane :beer: Ale pić się tego jeszcze nie dało. Póki co wychodzi na to, że 2 tabliczki czekolady, to za mało, bo nie czuć jej zupełnie.

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.