Skocz do zawartości

ravrod

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Nastawiłem swoją pierwszą warkę. Przed zadaniem drożdży chciałem zmierzyć blg. I tu konsternacja - balingometr który mam posiada 3 skale - żadna to nie blg:

- potential % alcohol

- approximate sugar grammes per litre

- specific gravity

 

Jak to przeliczyć na blg? Czy skorzystać z ilości gram cukru na litr i podzielić przez 10 czy obowiązują jakieś inne wzory?

 

Rav

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi, ale proszę o uściślenie:

Toolkit piwowara wymaga podania hasła, ale patrząc na przykład jest to mniej więcej metoda wg Elroy.

Na mojej skali jest 1,050 SG = 135 g/l - taki miałem odczyt startowy.

I teraz dzieląc 50/4 = 12,5 (wg Elroy)

dzieląc 135/10 = 13,5 (wg leszcz007)

To która metoda przeliczenia daje lepszy wynik?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1g/l = 0,1blg ot cała tajemnica :D

To trochę pojechałeś. Nie na litr, tylko na kilogram. Przy więszych stężeniach cukru zaczyna się rozjeżdżać.

1Blg=10g/kg w temperaturze 20°C (kiedyś było 15).

 

Przeliczenia są proste, jeszcze raz wzory:

 

gęstość G w g/cm3 lub kg/dcm3 na stopnie Ballinga B

B = [(G - 1) * 266)] / G

 

w drugą stronę stopnie Ballinga B na gęstość G

G = 266 / (266 - Bllg)

 

stopnie Ballinga B na ilość cukru C w kg/litr roztworu

C = 2,66*B/(266-B)

 

potencjalny alkohol A w % objętościowych

A = 1000°C/17

Edytowane przez cemik1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

bierzesz

gęstość G w g/cm3 lub kg/dcm3 na stopnie Ballinga B

B = [(G - 1) * 266)] / G

 

podstawiasz za G = 1,032 (przecinek jest ważny). I dostajesz wartość Blg (ok. 8,25 °Blg).

Albo jeżeli może być w przybliżeniu to po prostu dzielisz przez 4.

Edytowane przez MichalW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No z tego co pisał El Patryko to jest to piwo z resztek, czyli część piwa zlewa / butelkuje a część z osadem wykorzystuje do zrobienia malinowego. I tak trochę małe to blg, ale procentu alkoholu nie da się wyliczyć wprost ze wzoru, bo wstępnie jest już zawarty alkohol. W tym wątku http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/page__hl__%20kobiece%20%20zbyszek było to poruszane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.