Jump to content

Recommended Posts

Witam

 

Nastawiłem swoją pierwszą warkę. Przed zadaniem drożdży chciałem zmierzyć blg. I tu konsternacja - balingometr który mam posiada 3 skale - żadna to nie blg:

- potential % alcohol

- approximate sugar grammes per litre

- specific gravity

 

Jak to przeliczyć na blg? Czy skorzystać z ilości gram cukru na litr i podzielić przez 10 czy obowiązują jakieś inne wzory?

 

Rav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odczytaj SG. Dzielisz ostatnie 2 cyfry przez 4. Czyli np masz 1.045 to dzielisz 45 na 4 i wyjdzie Ci około 11,3Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi, ale proszę o uściślenie:

Toolkit piwowara wymaga podania hasła, ale patrząc na przykład jest to mniej więcej metoda wg Elroy.

Na mojej skali jest 1,050 SG = 135 g/l - taki miałem odczyt startowy.

I teraz dzieląc 50/4 = 12,5 (wg Elroy)

dzieląc 135/10 = 13,5 (wg leszcz007)

To która metoda przeliczenia daje lepszy wynik?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za hasło, teraz mam trzeci wynik - 12,4 :). Czyli zakładam że jest to 12,4 - 12,5.

Jak zwykle dziękuję wszystkim za natychmiastowe odpowiedzi

 

Rav

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za odpowiedzi, ale proszę o uściślenie:

Toolkit piwowara wymaga podania hasła

Nie wymaga do otwarcia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do otwarcia nie, ale nie można podać własnych danych, są wpisane jakieś przykładowe i bez hasła są "read only".

Share this post


Link to post
Share on other sites
1g/l = 0,1blg ot cała tajemnica :D

To trochę pojechałeś. Nie na litr, tylko na kilogram. Przy więszych stężeniach cukru zaczyna się rozjeżdżać.

1Blg=10g/kg w temperaturze 20°C (kiedyś było 15).

 

Przeliczenia są proste, jeszcze raz wzory:

 

gęstość G w g/cm3 lub kg/dcm3 na stopnie Ballinga B

B = [(G - 1) * 266)] / G

 

w drugą stronę stopnie Ballinga B na gęstość G

G = 266 / (266 - Bllg)

 

stopnie Ballinga B na ilość cukru C w kg/litr roztworu

C = 2,66*B/(266-B)

 

potencjalny alkohol A w % objętościowych

A = 1000°C/17

Edited by cemik1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz przeliczanie w każdą stronę pasuje - dzięki wielkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam troche nie rozumię moja specific gravity wynosi 1032 poczatkowe jakie to bd Blg. Moze mi ktos to przeliczy na moim przykladzie. Jestem lewy z takich rzeczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bierzesz

gęstość G w g/cm3 lub kg/dcm3 na stopnie Ballinga B

B = [(G - 1) * 266)] / G

 

podstawiasz za G = 1,032 (przecinek jest ważny). I dostajesz wartość Blg (ok. 8,25 °Blg).

Albo jeżeli może być w przybliżeniu to po prostu dzielisz przez 4.

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziekuje za szybka odpowiedz. Czy to blg nie jest za niskie ?? Robie piwo z resztek i zazwyczaj slysze o blg poczatkowym 12 i wiecej.

Edited by El Patryko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malinowe? Na syropie?

Jeśli tak i to jest pomiar brzeczki przed dodaniem syropu to chyba ok. Syrop podbije Blg i dobrze odfermentuje. Dzięki temu będziesz lekkie malinowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To słabo :P

Ale przynajmniej będziesz miał piwko "kobiece", dla swojej 2 połówki. [jeśli masz, oczywiście]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale jesli to piwko juz ma w sobie procenty jakies ( ok. 5 ) przed dodaniem zyropu czy zawartosc alko nie bedzie wyzsza troche ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No z tego co pisał El Patryko to jest to piwo z resztek, czyli część piwa zlewa / butelkuje a część z osadem wykorzystuje do zrobienia malinowego. I tak trochę małe to blg, ale procentu alkoholu nie da się wyliczyć wprost ze wzoru, bo wstępnie jest już zawarty alkohol. W tym wątku http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/page__hl__%20kobiece%20%20zbyszek było to poruszane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.