Jump to content
Sign in to follow this  
Maszat

Wyciek piany z fermentora

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie :)

Aktualnie warzę 3 warkę jest to ESB, którego fermentacja burzliwa przepływa bardzo gwałtownie i właściwie cały dzień schodzę i zbieram piane z fermentora. Fermentacja przepływa z pokrywą i rurką (bez wody), cała sytuacja została już opanowana jednak wieko od wewnątrz jest całe "brudne" i teraz mam pytanie, założyć nowe sterylne czy mogę je zostawić i nie otwierać przez 14 dni ? :). Pytam o 14 dni ponieważ chce przeprowadzić tylko fermentacje burzliwą ale przedłużoną :)

 

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i odp. :)

Edited by Maszat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz zostawić. Możesz też umyć, lub wymienić na nowe. Jeśli zachowasz ostrożność, to nic złego się nie stanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie raz wyłaziły drożdże rurką. Trwało to dwa dni, ale wolałem nie zaglądać do fermentatora. Zastosowałem taki patent: nowa ścierka nasączona CLO, owinięta wokół rurki ( przepłukiwana co kilka godzin), na rurkę nałożony worek foliowy ( coby jacyś "spadachroniarze" nie wylądowali na pianie i nie przeprowadzili desantu w głąb fermentatora), a jak przestały drożdże uciekać - świeża rurka. Piwo było dobre. Było - bo już go nie ma :(

A cóż z Twoim piwem chcesz zrobić po owych czternastu dniach? Mam nadzieję, że z góry nie założyłeś butelkowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Maszat,​ Krzysztoń Też mi drożdże wyłaziły, piwa się skaziły bo pokrywy się otwierało czyściło itd. i wpadłem na taki pomysł:

 

Dołożyłem do góry nogami z otwartym kranikiem drugi fermentor.

Okleiłem taśmą (nie dla szczelności tylko żeby piana na zewnątrz nie wychodziła).

Po dwu dniach jak się uspokaja przecieram rant szmatką odkażoną i zamykam deklem.

Górny fermentor myję i jest do następnego razu. :)

Nic nie wycieka muchy nie wlatują do piwa. Jest OK. :D

 

ps.

nie mam na to patentu - można wykorzystać. ;)

post-958-0-73973800-1377893737_thumb.jpg

Edited by Z_bychu

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie myślałem o butelkowaniu :). Sporo wątków o tym czytałem i opinie są podzielone jednak na swojej skórze chciałem sprawdzić jak to wyjdzie i ocenić walory smakowe ;p. Ogólnie fermentacje planowałem 2-3 tyg żeby odfermentowało a potem do butelek. Powiem tak szczerze że moja pierwsza warka była z cichą (pale ale) i wyszła znakomita druga (dry stout) no już taki średni ale jeszcze młode piwo bo ma 3 tyg więc czekam nadal aż się ułoży :). Dodam że gdybym robił lagera to cicha byłaby obowiązkowym punktem na mojej liście jednak z tą górną fermentacją troszkę eksperymentuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Z_bychu Bardzo ciekawy pomysł na to nie wpadłem :), szkoda tylko że piwa się skaziły. U mnie w kulminacyjnym momencie robiło się z niego "jajo" kołysał się a wieko wydęte ;p bałem się żeby nie eksplodował, więc gdy wyjąłem rurkę sufit znacznie ucierpiał :(. :)

Edited by Maszat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następnym razem załóż zamiast rurki blowoff tube i po problemie.

 

Co do dekla, to po 14 dniach możesz miec problem z umyciem go. Najlepiej wtedy jest go przelac wrzątkiem. Szybko odchodzi bez szorowania i rysowania powierzchni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się że przy bardzo burzliwej fermentacji (a takie miałem),

nawet rurka "blow off tube" może się przytkać i pokrywę otworzy.

(No ale nie wiem na pewno bo takiej rurki jeszcze nie stosowałem).

O kilku takich przypadkach było pisane na forum..(oczywiście ze zwykłą rurką i zamkniętą pokrywą).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się że przy bardzo burzliwej fermentacji (a takie miałem),

 

nawet rurka "blow off tube" może się przytkać i pokrywę otworzy.

 

(No ale nie wiem na pewno bo takiej rurki jeszcze nie stosowałem).

Zapewniam Cię, że nie. Fermentujące piwo nie ma części stałych (np. części owoców) i nie zatka rurki. Ja fermentowałem 27-28 litrów w standardowym fermentorze. Pokrywa z dziurką i gumową uszczelką do rurki fermentacyjnej w to wkładasz rurkę igielitową, uprzednio zdezynfekowaną. Drugą końcówkę rurki wsadzałem do 1,5 litrowego baniaczka po winie z nalaną wodą, żeby końcówka była pod wodą. Wlot rurki do baniaczka (można też stosować duże butelki np. 1 litr) owijałem ciasno folią aluminiową. Działa bez pudła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dołożyłem do góry nogami z otwartym kranikiem drugi fermentor.

Prymitywne ale ciekawe :okey: . Pewnie kiedyś skorzystam. W ten sposób można lać piwo pod krawędź.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapewniam Cię, że nie. Fermentujące piwo nie ma części stałych (np. części owoców) i nie zatka rurki. Ja fermentowałem 27-28 litrów w standardowym fermentorze. Pokrywa z dziurką i gumową uszczelką do rurki fermentacyjnej w to wkładasz rurkę igielitową, uprzednio zdezynfekowaną. Drugą końcówkę rurki wsadzałem do 1,5 litrowego baniaczka po winie z nalaną wodą, żeby końcówka była pod wodą. Wlot rurki do baniaczka (można też stosować duże butelki np. 1 litr) owijałem ciasno folią aluminiową. Działa bez pudła.

 

Zatem następny pszeniczniak bo głównie te piwa mi uciekają tak zrobię.

Mniej kłopotliwe jak mój patent. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a mi blow off a zakleiły drożdże ,wyjeżdżałem na tydzień ,zaniosłem do piwnicy wstawiłem do pudła ze styropianu ,rurkę do PETa 1,5 po coli ,jak przyjechałem to całe wiadro uje.... a rurka wypchnięta i cała na 10-15cm od początku zaklejona drożdżami była ,też może był mój błąd bo za dużo wody do PET wlałem i nie miało może siły wypchnąć,ale to moje domysły

jedno jest pewne,nie ma po co otwierać i gmerać tam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej do dużych nastawów mieć beczkę, taka z 50ltr np do kiszenia kapusty. Po kłopocie. Dodam, że w specyfikacji wielu drożdży pisze ile potrzebują przestrzeni do swojej działalności, ciekawa lektura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.