Jump to content
Dak

Brak klarowności

Recommended Posts

Witam.

Niedawno zacząłem przygodę z piwowarstwem i natknąłem się na pewien problem. Zrobiłem 2 piwa ze słodów i oba wyszły całkowicie mętne o nieapetycznym wyglądzie.

Czy ktoś podejrzewa gdzie mogłem popełnić błąd?

Niedługo zamierzam wziąć się za kolejną warkę lecz tym razem chciałbym wyeliminować moją gafę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

filtrowanie było?

temperatura fermentacji była ok?

drożdży nie wlałeś do szklanki?

 

Może najpierw jakieś konkrety napisz zanim będziesz oczekiwać na odpowiedź? :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura fermentacji 18-19

Przerwy białkowej nie robiłem.

Drożdże wsypałem do szklanki by je uwodnić (US-05)

Do filtracji użyłem rurki z oplotu a pierwsze 4l wróciłem do fermentora ze słodem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem ten sam problem przy ostatniej warce na tych drożdżach, w fermentorze piwo wyglądało jak błoto nawet po tygodniu cichej. Żelatyna załatwiła problem w butelce teraz mam klarowne piwo, więc polecam klarowanie przy użyciu żelatyny spożywczej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzuc butelki do lodowki na co najmniej tydzien na jakies 0-4C (cold crash). Powinienes zrobic tak po ok tygodniu fermentacji, czyli po burzliwej - a jeszcze przed zabutelkowaniem.

 

+1 z zelatyna. Tez pomaga, wraz z niska temp, powinienes miec klarowne.

Edited by mirogster

Share this post


Link to post
Share on other sites

oba wyszły całkowicie mętne o nieapetycznym wyglądzie.

Tu się kłania picie koncerniaków przez całe życie. Ktoś, kto nie miał styczności z piwem domowym uważa, że mętność jest nie apetyczna. Przyzwyczaj się, nie raz jeszcze będziesz miał pięknie mętne piwko ;)

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże wsypałem do szklanki by je uwodnić (US-05)

:)

Chodzi o osad drożdżowy który się robi w butelce - jeśli go wlejesz razem z piwem do szklanki to piwo będzie znacznie bardziej mętne.

 

O jakim poziomie mętności w ogóle mówimy? Jak w piwach pszenicznych czy totalna brązowa breja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miało to być Amber ale.

Zrobiłem 7 dni burzliwej i 10 dni cichej.

W butelkach siedzi już miesiąc a klarowności nie zyskało ani trochę przez ten czas.

post-7028-0-28064600-1377883477_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlałeś osad czy nie?

Moje ostatnie Pale Ale robiłem jak bylo ponad 20* i po zabutelkowaniu centymetr drożdży mam w butelce a piwo nadal mętne :D no ale u Ciebie temperatura wydaje się ok.

Jak wysładzałeś? Może później też powinieneś zwracać pierwsze parę litrów.

Może przed rozlewem za bardzo wzruszyłeś i się drożdże podniosły.

Dość dużo możliwości jest :) wypisujemy na chybił trafił, może coś dopasujesz do swojego procesu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co w przypadku piwa które od kwietnia tego roku jest w butelce i cały czas jest mętne.

W zamyśle miał to być Stout z zasypem:

4 kg Pilzneński 0,3 jęczmień palony 0,2kg czekoladowy ciemny 0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne

 

zacierany metodą BIAB w 68 oC przez 90 minut. drożdże S-04.

Ni pamiętam czy był przełom w czasie chmielenia.

 

Popełniłem wcześnie 3 stouty zacierane w ten sposób, z podobnym zasypem i napój pięknie się klarował w butelce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yyy stout chyba ma być czarny jak węgiel i nieprzejrzysty w ogóle? Chyba że masz jakieś zawiesiny na myśli?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żelatyny dodawał nie będę bo to unikanie problemu a ja chcę naprawić błąd.

W niedziele będę warzył z uwzględnieniem waszych podpowiedzi. Zobaczymy co wyjdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale jakiejś drastycznej poprawy nie oczekuj

piwa domowe super-klarowne nie są

 

można jeszcze polecić mech irlandzki - jest w sklepach dla piwowarów i pomaga

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tego co mój rozum podpowiada to nie uzyskasz idealnej klarowności bez specjalnie wymuszanych procedur (mech lub filtracja) a dodatkowo o ile się nie mylę to piwa górnej fermentacji mają taką cechę iż są mętne ale moim zdaniem to tylko ich plus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerwa białkowa, mech, koniec fermetacji w niskiej temperaturze najmniej 3 dni przed butelkowaniem mysle ze załatwi sprawe

Share this post


Link to post
Share on other sites

No lekka opalizacja występuje (mi to odpowiada). Przynajmniej na US-05 ale one mistrzowsko nie flokulują z tego co czytałem.

Dobrze jest kilka dni przechłodzić piwo przed rozlewem. U mnie znaczna poprawa wystąpiła jak 3 dni w 7°C potrzymałem. Teraz będę się starał zejść do 0 i zobaczymy czy będzie lepiej, ale też z ogromną precyzją piwa nie zlewam z nad osadów przed rozlewem i zawsze coś zaciągnę niepożądanego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zależy mi na idealnie klarownym piwie ale na choć trochę przejrzystym. Na zdjęciu nie wygląda to źle ale tylko z powodu latarki led. Bez tego jest ciemne i nieprzejrzyste.

Piwo jest dobre ale gdyby było przejrzyste byłoby miło. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

o ile się nie mylę to piwa górnej fermentacji mają taką cechę iż są mętne

Zdecydowanie się mylisz. Piwa górnej fermentacji również mogą być klarowne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yyy stout chyba ma być czarny jak węgiel i nieprzejrzysty w ogóle? Chyba że masz jakieś zawiesiny na myśli?

Poprzednie Stouty po światło są klarowne. Ta akurat nie. Wygląda jak świeżo nalana do butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.