Jump to content
pershi

Co się stanie, kiedy długo moczymy słód?

Recommended Posts

Mam taki pomysł.

Rano wsypuję do kadzi zaciernej słód razem z wodą, o temperaturze ok 20 stopni.

Około godz 14, żona włącza sterownik i rozpoczyna się zacieranie, załóżmy jednotemperaturowe w 65 stopniach.

Wracam z pracy, i po obiedzie ruszam z filtracją.

 

Czy są jakieś przeciwwskazania przetrzymywania śruty w wodzie przez około 6 godzin?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam taki pomysł.

Rano wsypuję do kadzi zaciernej słód razem z wodą, o temperaturze ok 20 stopni.

Około godz 14, żona włącza sterownik i rozpoczyna się zacieranie, załóżmy jednotemperaturowe w 65 stopniach.

Wracam z pracy, i po obiedzie ruszam z filtracją.

 

Czy są jakieś przeciwwskazania przetrzymywania śruty w wodzie przez około 6 godzin?

Oszczędność czasu marna, niedopilnowanie zacierania ryzykowne.

Nie lepiej by zobaczyć ustawiła grzanie wody na 75C i zaczynasz zacieraniem po powrocie do domu.

Ja bym się obawiał zostawiać zacier bez nadzoru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie możesz zostawić żonie słodu w garze, odmierzonej ilości wody, tak, żeby o 14 wlała wodę i włączyła sterownik? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomińmy kwestię nadzoru, bo jak na razie zacieram bez kontroli procesu.

Niestety jedyna opcja, że ktoś włączy zasilanie w sterowniku.

Czy jedyny problem to zakwaszenie brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pamiętam z książki "Piwo warzone w domu" Vogla, aby zwiększyć wydajność można zostawić słód na kilka godzin (tzw. moczenie słodu) i nic złego nie powinno się stać. Jak będę w domu to poszukam o tym.

Edited by Kamilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co pamiętam z książki "Piwo warzone w domu" Vogla, aby zwiększyć wydajność można zostawić słód na kilka godzin (tzw. moczenie słodu) i nic złego nie powinno się stać. Jak będę w domu to poszukam o tym.

Vogel pisze: "(...) Szczególną formą przygotowania zacieru jest zacieranie wstępne. Zacier nastawia się jakiś czas - do 12 h - przed rozpoczęciem zasadniczego zacierania. W tym czasie mogą się rozpuścić wszystkie rozpuszczalne składniki słodu. jednak wymaga to ostrożności: przy ogrzaniu zacieru powyżej 18 °C uaktywniają się mikroorganizmy, które mogą doprowadzić do zakwaszenia zacieru. Należy zawsze mieszać słód z zimną wodą i tzrzymać zacier w chłodnym miejscu. Ponieważ zacieranie wstępne zwykle odbywa się nocą, to warto otworzyć okno i pozwolić wpływać chłodnemu powietrzu." Sam mówisz zadecydować, patrząc jakie będą u Ciebie warunki.

Edited by Rafek00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.