Jump to content
domin-w

Imbirowe na ekstrakcie - do weryfiakcji

Recommended Posts

Witam,

 

Poniżej mój pomysł na piwo imbirowe:

 

1,7 kg - ekstrakt niechmielony jasny

25 g - świeżo startego imbiru

4 skórki z cytryny - świeżo starte

10 g - suszone skórki słodkiej pomarańczy

15 g - Cascade 7,2 %

10 g - Amarillo 8,9 %

 

10 g - mchu irlandzkiwego

Drożdże standardowe z Coopersa

 

12 L wody + Ekstrakt - gotowanie 60 minut

 

Chmielenie:

Amarillo - 60 min

Cascade - 15 min

 

Dodatki:

imbir - 15 min

skórki z cytryny - 15 min

skórki słodkiej pomarańczy - 15 min

mech (herbata) - 15 min

 

Chcę otrzymać około 11L o Blg = 10

 

Robione z resztek. Chcę się pozbyć wszystkiego co mam i zacząć zacierać.

 

Cel: piwo dla żony :)

 

Co o tym myślicie ?

 

sorry za błąd w tytule

Edited by domin-w

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaję się ok.

Imbir będzie dominujący ale chyba o to chodzi :) i przy takim chmieleniu (+ostrość imbiru) i niskim blg balans będzie dość mocno w stronę goryczki, mnie to nie przeszkadza, ale nie wiem jakie Twoja żona lubi.

Może zmniejszył bym gotowanie przypraw do 5-10min.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie chciałbym mieć goryczkę raczej średnią do słabej.

 

W takim razie imbir dam na ostatnie 10 min.

 

Zastanawiałem się nad zmniejszeniem Amarillo do 5 g. Ale nie wiem czy taka ilość będzie w ogóle wyczuwalna ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tydzień temu warzyłem imbirowe. Dzisiaj wieczorem planuję zrobić test i pomiar Blg, więc będę mógł powiedzieć coś więcej.

Ale z tego co się zorientowałem, bardzo ważne jest to, czy obierzesz imbir czy nie. Jeśli tak, to daj go trochę więcej. Ja dałem 30g obranego na 5 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie chciałbym mieć goryczkę raczej średnią do słabej.

Zastanawiałem się nad zmniejszeniem Amarillo do 5 g. Ale nie wiem czy taka ilość będzie w ogóle wyczuwalna ?

Ja bym zmniejszył, Cascade też swoje da.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dałem 30g obranego na 5 litrów

 

Czytałem, że 70 g obranego na 23 L - to już był silnie dominujący imbir.

 

Poczekam jeszcze na wpisy. Boją się takiej ilość a chciałbym aby piwo było dobre za jakieś 2 miesiące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z mojego doświadczenia przy 30g/10l imbir jest dominujący ale nie przykrywający reszty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłem kiedyś imbirowe i dałem 100 g imbir, ale ważony był przed obraniem, więc pewnie z połowa wagi została w skórce i imbirowość była w sam raz. Dodam, że warka była 20 l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie robiłem pomiary mojego Rudego . Imbir czuć wyraźnie ale nie jest przytłaczający. Została też lekka ostrość, ale nie przykryła goryczki, więc nie jest źle.

Dzisiaj przeleję na cichą. Następne pomiary - za tydzień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imbirowe i 15 Blg początkowe ? co o tym myślicie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dawałem 150 g (obrany i pokrojony drobno) na 28 L warkę. 15 min przed końcem gotowania. I było OK. Tak na mój smak to imbir bardziej wnosi ostry, przyprawowy, pikantny smak, a nie goryczkę. Takie piwo dość dobrze smakuje lekko słodkie, dodatek ksylitolu by pomógł. Chmielu chyba za dużo, bo skórki są dość gorzkie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszło na cichą. Niestety temperatura podczas fermentacji spadała z 24oC na 21oC co według mnie dało efekt dużej ilości trupów i niskiego od fermentowania do 4oBlg po 10 dniach.

Imbir dominujący, nienachalny :) Plan: cicha 10 dni i butelkowanie. Słody już zamówione więc potrzebuję wolny sprzęt na Angielskie Pale Ale :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było tak:

Warka #4 – Корневая Распутина 11,5oBlg – 10l (Piwo Imbirowe)

Składniki:

Ekstrakt niechmielony jasny - 1,7 kg

Chmiel Cascade 2012 (USA) 7,2 % A-A – 15 g

Chmiel Amarillo 2012 (USA) 7,2 % A-A – 6 g

Suszone skórka słodkiej pomarańczy – 10 g

Starta świeża skórka cytryny – 46 g (3 cytryny)

Starty świeży, obrany imbir – 35 g

Drożdże: Coopers Brewing Yeast - 7 g

Gotowanie:

11l wody gorącej + 1,1l ekstraktu = 12,2l

6 g - Amarillo – 60 minut

16 g – Cascade – 10 minut

10 g – Skórki pomarańczy – 15 minut

46 g – Skórki cytryny – 10 minut

35 g – Imbiru – 10 min

Po gotowaniu 8l o zawartości 14oBlg

Chłodzenie na balkonie

Dodane 2l zimnej wody co dało 10l o zawartości 11,5oBlg

Warzone: 30/08/2013

Fermentacja burzliwa: 10 dni – 9l - 4oBlg – 22oC

Fermentacja cicha: ……. dni – ………oBlg

Butelkowane: ………/09/2013

Refermentacja: roztwór …….. g cukru na litr wody

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zerknąłem w swoje zapiski - robiłem ostatnio spicy belgian ale z imbirem.

 

I teraz tak: ja dałem aż 60 g startego imbiru, co prawda na 10'. Ale nie dawałem praktycznie w ogóle aromatycznego chmielu, Ty dodałeś cascade. Wg mnie ten imbir będzie bardzo czuć na początku, ale potem, w miarę układania się piwa będzie zanikał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.