Jump to content
gigo

filtrowanie piwa

Recommended Posts

czy może ktoś z kolegów tak jak na filmiku filtruje piwo i czy ma jakieś doświadczenie w takiej filtracji ?

 

[media]

[/media]

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak, mam bardzo duże doświadczenie w filtracji piwa domowego.

Dla czego chcesz filtrować piwo ? większość ludzi na tym forum uważa to za zbrodnię, że pozbawia smaku itp...

Share this post


Link to post
Share on other sites

takie filtrowanie raczej nie pozbawi piwa smaku ale na pewno można się pozbyć resztek chmielin i innych osadów pozostałych w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszyscy co negowali filtrację piwa domowego twierdzili inaczej ( choć nie pili takiego piwa ) :smilies:

 

tak na poważnie, to kto pił piwo filtrowane i to samo piwo nie filtrowane orzekli, iż bardziej im smakuje piwo FILTROWANE

 

Amerykanie nie mogą się mylić ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam nie widzę przeciwwskazań. Sam kiedyś planowałem użycie czegoś takiego- obudowa filtra 10 cali to ok. 30-40zł, 5 cali- ok. 20zł. Tylko ciężko znaleźć filtry 0,5 mikrona...

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie przefiltrujesz piwa takim wkładem, nawet jak znajdziesz 0,2 mikrona. Taki wkład jest tylko przegrodą filtracyjną. właściwym medium filtracyjnym jest ziemia okrzemkowa lub perlit o odpowiednim uziarnieniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtracja to kastracja :D Każdy to wie kto pił piwo z tanka nie filtrowane i filtrowane. W obojętnie jakim browarze. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

czyli stwierdzasz jednoznacznie że piwo filtrowane będzie zawsze gorzej smakowało ? czyli weizen zawsze będzie lepiej smakował od kristalweizena ?

Powtarzasz hasło choć nie piłeś domowego piwa filtrowanego ( porównanie z przemysłowym to nie jest dobrym przykładem)

Może jeszcze napisz : nie lubię filtrowanego piwa z browarów restauracyjnych :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że piwo niefiltrowane jest dużo lepsze od filtrowanego.

Oczywiście piwo niefiltrowane różnież może być klarowne, tylko potrzeba czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście piwo niefiltrowane różnież może być klarowne, tylko potrzeba czasu.

No właśnie, bo w tym urządzeniu na filmiku chodzi bardziej o klarowanie, a nie filtrację. a tak BTW jest to zwykły filtr wstępny używany często przed układami RO - dość tanie i łatwe do dostania.

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

jedna sprawa

 

kto odpowie mi na pytanie :

czy to samo piwo domowe filtrowane jest gorsze czy lepsze ?

 

rozmowa jest na temat filtracji piwa domowego a nie komercyjnego, to że komercyjne jest gorsze od niefiltra to juz sprawdzone ...

 

ja nie bronię filtracji piwa komercyjnego tylko piszę o filtracji piwa domowego które w ślepych testach bardziej ludziom smakowało a Ty swoje ...

 

leszcz007

filtracja to co innego niz klarowanie, filtracja to zatrzymywanie zawiesiny na przegrodzie filtracyjnej a klarowanie to usuwanie zawiesiny za pomocą adsorpcji, absorpcji, okluzji i inkluzji, przez zmianę ładunku cząstki zawiesiny lub miceli ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście piwo niefiltrowane różnież może być klarowne, tylko potrzeba czasu.

No właśnie, bo w tym urządzeniu na filmiku chodzi bardziej o klarowanie, a nie filtrację. a tak BTW jest to zwykły filtr wstępny używany często przed układami RO - dość tanie i łatwe do dostania.

 

 

jak pisałem, takim filtrem się nie przefiltruje mętnego piwa, już tu ktoś próbował i się dziwił że nie działa :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

filtracja to co innego niz klarowanie, filtracja to zatrzymywanie zawiesiny na przegrodzie filtracyjnej a klarowanie to usuwanie zawiesiny za pomocą adsorpcji, absorpcji, okluzji i inkluzji, przez zmianę ładunku cząstki zawiesiny lub miceli ...

 

pod względem definicji zachodzącego procesu zgadzam się całkowicie :D chodziło mi bardziej o efekt jaki się osiągnie, bo to nie będzie filtracja "przemysłowa" czyli na ziemi okrzemkowej, ale zebranie "z grubsza" osadów, jak przy zwykłym klarowaniu się piwa w butelkach czy kegach. Przynajmniej ja mam takie skojarzenia. Co nie zmienia faktu, że definicja jest inna i o klarowaniu powinno się mówić w odniesieniu np do żelatyny :)

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przetestuję na już zużytym filterku DAFI 1 litr piwa (2 butelki, opisane), wsypię do butelek to co trzeba, ciekawe co wyjdzie. Akurat mam zmieniać filtr w dzbanku. Włączę obserwację i za kilka dni dam tu trąbkę. Pozdro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

filtracja to co innego niz klarowanie, filtracja to zatrzymywanie zawiesiny na przegrodzie filtracyjnej a klarowanie to usuwanie zawiesiny za pomocą adsorpcji, absorpcji, okluzji i inkluzji, przez zmianę ładunku cząstki zawiesiny lub miceli ...

 

pod względem definicji zachodzącego procesu zgadzam się całkowicie :D chodziło mi bardziej o efekt jaki się osiągnie, bo to nie będzie filtracja "przemysłowa" czyli na ziemi okrzemkowej, ale zebranie "z grubsza" osadów, jak przy zwykłym klarowaniu się piwa w butelkach czy kegach. Przynajmniej ja mam takie skojarzenia. Co nie zmienia faktu, że definicja jest inna i o klarowaniu powinno się mówić w odniesieniu np do żelatyny :)

 

 

czyżbyś dzielił filtrację na złą i dobrą ?

 

ta dobra to do ilu mikronów?

 

Przepraszam za to zdanie ale Ty wiesz co jest grane. Jacer o filtracji piwa o którym ja piszę myśli w sposób potoczny tzn filtracja mu się zaraz kojarzy z mikrofiltracją wyjaławiającą stosowaną przez borowany przemysłowe. Nie zna tematu ale zaparte twierdzi jak inni ortodoksi że filtracja to kastracja choc nie miał okazji wypic piwa DOMOWEGO filtrowanego.

Ja także nie osiągnę takiej ostrości filtracji jak w przemysle ale jestem w stanie przefiltrowac piwo z większości drożdzy i innego badziewia...

 

jak kiedyś pisałem chcę pic piwo a nie jeść drożdżówkę :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przetestuję na już zużytym filterku DAFI 1 litr piwa (2 butelki, opisane), wsypię do butelek to co trzeba, ciekawe co wyjdzie. Akurat mam zmieniać filtr w dzbanku. Włączę obserwację i za kilka dni dam tu trąbkę. Pozdro.

 

przepraszam po raz kolejny za słowa krytyki ale Kolego za przeproszeniem nie znasz się w temacie to nie wymyślaj

 

chcesz przefiltrować piwo przez złoże kationitu sodowego wymieszanego z węglem aktywowanym piwo ? :roll:

 

co to ma wspólnego z filtracją o której my rozmawiamy ?

taki filtr- filtr to nawet złe słowo bo to nie jest filtr, działa na zasadzie wymiany jonów wapnia na jony sodu z wody a nie na mechanicznym zatrzymywaniu zawiesiny ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie manipuluj, nie manipuluj. Wkładasz mi w usta cos czego nigdy nie twierdziłem. Powtarzam, budujesz sobie słomianego luda i z nim walczysz.

 

Mówię o filtracji jakie mają małe browary w Niemczech.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co filtrować piwo domowe?

 

Czy filtrowane tak mocno na plus (o ile w ogóle) jest lepsze od niefiltrowanego, że tyle pary jest to warte? Skoro względne wyklarowanie można uzyskać za pomocą tradycyjnych metod.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przetestuję na już zużytym filterku DAFI 1 litr piwa (2 butelki, opisane), wsypię do butelek to co trzeba, ciekawe co wyjdzie. Akurat mam zmieniać filtr w dzbanku. Włączę obserwację i za kilka dni dam tu trąbkę. Pozdro.

 

 

przepraszam po raz kolejny za słowa krytyki ale Kolego za przeproszeniem nie znasz się w temacie to nie wymyślaj

chcesz przefiltrować piwo przez złoże kationitu sodowego wymieszanego z węglem aktywowanym piwo ? :roll:

 

co to ma wspólnego z filtracją o której my rozmawiamy ?

taki filtr- filtr to nawet złe słowo bo to nie jest filtr, działa na zasadzie wymiany jonów wapnia na jony sodu z wody a nie na mechanicznym zatrzymywaniu zawiesiny ...

Chcesz fotkę? Mam taką kolumnę w kotłowni, na wodociągu (system 3filtrowy). Wiem co piszę. Zrobię test jako czystą ciekawostkę na wypłukanym dafiku w kuchni, co mi zależy. Dodam, że do domu można nawet i 6 fitrów zmontować.

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie manipuluj, nie manipuluj. Wkładasz mi w usta cos czego nigdy nie twierdziłem. Powtarzam, budujesz sobie słomianego luda i z nim walczysz.

 

Mówię o filtracji jakie mają małe browary w Niemczech.

a czym ja manipuluję ? proszę o przykład

stwierdziłeś jednoznacznie cytuję "Filtracja to kastracja :D Każdy to wie kto pił piwo z tanka nie filtrowane i filtrowane. W obojętnie jakim browarze. :) "

 

tym samym zanegowałeś nie mając podstaw, iż filtracja domowego piwa jest kastracją (czyli czymś złym), NIE PIŁEŚ a TWIERDZISZ że TO KASTRACJA

 

powtarzam NIE PIŁEŚ

...

Mówię o filtracji jakie mają małe browary w Niemczech.

 

 

a przepraszam że się nie domyśliłem :smilies: ( jestem mało inteligentny bo nigdzie nie wyczytałem o tym że mówisz o filtracji w małych niemieckich browarach) :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przetestuję na już zużytym filterku DAFI 1 litr piwa (2 butelki, opisane), wsypię do butelek to co trzeba, ciekawe co wyjdzie. Akurat mam zmieniać filtr w dzbanku. Włączę obserwację i za kilka dni dam tu trąbkę. Pozdro.

 

 

przepraszam po raz kolejny za słowa krytyki ale Kolego za przeproszeniem nie znasz się w temacie to nie wymyślaj

chcesz przefiltrować piwo przez złoże kationitu sodowego wymieszanego z węglem aktywowanym piwo ? :roll:

 

co to ma wspólnego z filtracją o której my rozmawiamy ?

taki filtr- filtr to nawet złe słowo bo to nie jest filtr, działa na zasadzie wymiany jonów wapnia na jony sodu z wody a nie na mechanicznym zatrzymywaniu zawiesiny ...

Chcesz fotkę? Mam taką kolumnę w kotłowni, na wodociągu (system 3filtrowy). Wiem co piszę. Zrobię test jako czystą ciekawostkę na wypłukanym dafiku w kuchni, co mi zależy. Dodam, że do domu można nawet i 6 fitrów zmontować.

 

ok, ja Ci wierzę że masz wspaniały system odwapniania i odżelaziania wody ale do piwa to się nie na da ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czym ja manipuluję ? proszę o przykład

 

 

Jacer o filtracji piwa o którym ja piszę myśli w sposób potoczny tzn filtracja mu się zaraz kojarzy z mikrofiltracją wyjaławiającą stosowaną przez borowany przemysłowe.

 

wmawiasz mi, że mam na myśli mikrofiltrację.

 

 

Mówię o filtracji jakie mają małe browary w Niemczech.

 

 

a przepraszam że się nie domyśliłem :smilies: ( jestem mało inteligentny bo nigdzie nie wyczytałem o tym że mówisz o filtracji w małych niemieckich browarach) :smilies:

 

A to jest nie trudno skumać, bo tanki, o których pisałem mają tylko małe browary. Duże, które mikrofiltrują maja tankofermentory i w tych browarach nikt nie poczęstuje cię piwem z niego. Więc można sie domyślec, że chodzi o te małe.

 

Przyjedź do Cieszyna to spróbujesz Brackie z tanka i po filtracji na kartonach. Różnica jest spora. Jeżeli nie kolosalna. Piwa z tanka leżakowego smakuje jak domowe, po kartonach .... no to już każdy może sam sprawdzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

drogi kolego Jacer nic Ci nie wmawiam odniosłem się tylko do Twych jakże rozległych i uzasadnionych postów :

 

Filtracja to kastracja :D Każdy to wie kto pił piwo z tanka nie filtrowane i filtrowane. W obojętnie jakim browarze. :)

 

oraz

 

buduj, buduj słomianego stwora i walcz. Walcz do ostatniej kropli krwi :D :D

 

Po ich uważnym przeczytaniu stwierdziłem,

Jacer o filtracji piwa o którym ja piszę myśli w sposób potoczny tzn filtracja mu się zaraz kojarzy z mikrofiltracją wyjaławiającą stosowaną przez borowany przemysłowe.

 

 

jak łatwo zauważyć w podanych przez Ciebie w tych postach nie ma wzmianki o Niemieckich browarach i chyba nikt o tym nawet nie pomyślał :smilies:

 

 

 

A to jest nie trudno skumać, bo tanki, o których pisałem mają tylko małe browary. Duże, które mikrofiltrują maja tankofermentory i w tych browarach nikt nie poczęstuje cię piwem z niego. Więc można sie domyślec, że chodzi o te małe.

 

 

 

Przyjedź do Cieszyna to spróbujesz Brackie z tanka i po filtracji na kartonach. Różnica jest spora. Jeżeli nie kolosalna. Piwa z tanka leżakowego smakuje jak domowe, po kartonach .... no to już każdy może sam sprawdzić.

 

 

 

 

 

Zobacz jak Tobie trudno zrozumieć jedną podstawową rzecz.

 

Ja cały czas piszę o filtracji DOMOWEDO PIWA a Ty stwierdzasz że filtrowane komercyjne piwo jest złe i przenosisz to na piwo domowe.

 

kolejna brzydka sprawa to że

Zakładasz swą postawą iz wszystkim ma smakować piwo niefiltrowane bo Ty takie lubisz. Nie liczysz się ze smakiem innych ludzi .

Jeżeli na youtube w USA jest kilkanaście filmików ludzi którzy filtrują piwo domowe, w Polsce jest kilka osób co filtruje piwo domowe i pozostali ludzie którzy się tematem interesują to coś musi być na rzeczy

 

człowiek założył temat o filtracji a dowiedział się od Ciebie że filtracja domowego piwa jest kastracją a nigdy go nie piłeś :smilies:

 

 

 

Tak więc już nie wymyślaj i nie brnij bo zaczynasz się gubić w swym przekazie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak po co filtrować piwo domowe, skoro wpływ na smak jest kwestią dyskusyjną? Co poza idealną klarownością zyskuję w takim piwie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.