Jump to content
MateuszO.

Pierwszy cydr

Recommended Posts

Postanowiłem od jakiegoś juz czasu wziąć się za cydr i doszło do tego wczoraj. Drożdże http://allegro.pl/drozdze-aktywne-do-cydru-cider-piwo-winiarskie-i3432309783.html sok z jabłek 5l http://www.slonecznatlocznia.pl/?nasze_soki oraz 7 l kartoników 1l soku marki tesco (nie koncentrat tylko wyciskany niby). W składzie teego z tesco 100% soku i przeciwutleniacz-kwas askorbinowy. Wyszło 12l nastawu z 11blg. Po 12 godzinach drożdże nie ruszyły chociaż kilka razy coś bulgotało po kilku godz i ustało. Dodałem pożywkę po 15 godz biowin i czekam na efekty. Czy myślicie że kwas askorbinowy mógł coś zepsuć lub czy ktoś korzystał z tych drożdży? Temp nastawu 21stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten szczep to zwykłe drożdże winne. Jeszcze poczekaj 12h, może dostałeś starszą partię. Kwas askorbinowy nieraz wręcz świadomie się dodaje aby ograniczyć utlenianie piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

datę miały do 2014 wiec dziwne. W razie czego mam us05 do dodania...

Share this post


Link to post
Share on other sites

widać baaardzo delikatną i porozrywaną pianę a pod nią kilkumilimetrowa warstwa drożdży a na samym dole osad z soku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro drożdże nie opadły na dno, tylko utrzymują się w płynie, to wydaje mi się, że powinny ruszyć. Uważaj na ten osad z dołu, jak fermentacje ruszy, to będzie on się mocno wzbijał do góry i napęcznieje od CO2, mi przez to pękła butla - tak skutecznie zapchało rurkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a nie da się go jakoś odfiltrować lub nie zlewać go do butelek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz już nie filtruj. Przelej jeśli masz możliwość do większego pojemnika, 30l fermentor byłby idealny. Jak przelejesz na cichą to zdecydowanie Ci się sklaruje cydr, ale pewnie będziesz musiał jeszcze raz ściągnąć znad osadu, aby był klarowny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam w 30 przeźroczystej wiec miejsca wolnego ma dużo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy do cydru można dodawać jakieś "przyprawy" typu imbir? Jesli tak to kiedy to dodać? Na burzliwej, czy cichej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tu się podepnę, dobry temat ;-)

 

Do ilu Wam schodzą cydry z soku naturalnego?

Mój pierwszy cydr nastawiony 31.10.2013 dzielnie pracuje w zimnym wychowie, na strychu w nieogrzewanym budynku. Dziś go sprawdziłem i ma 2,8°Blg, piana na powierzchni cały czas się utrzymuje, więc coś tam jeszcze drożdże jedzą (Tokay), Może za parę dni skończą, w beczce obok Bayanusy wpierdzielają jabłka w pulpie i idzie im lepiej- 0,6°Blg, smak jednego i drugiego trudno oceniać, tak jak trudno oceniać niedofermentowane wino.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym roku ja również spróbowałem sił w temacie cydru. Zrobiłem go z wyciśniętego soku z jabłek, użyłem matki drożdzowej tokaj.

Cydr pięknię przerobił, zakapslowałem go z dodatkiem 4g. cukru na butelkę.

Po 8 tygodniach jest lekko nagazowany, jednak smakowo wyszedł bardzo mocno wytrawny, zastanawiam się czy spróbować go dosłodzić i

zakapslować od nowa.

Co najlepiej użyć do dosłodzenia i ile ?, myślałem o tym słodziku z lidla lub cukrze brzozowym jednak ten drugi jest dość drogi.

Czekam na wasze rady bo roboty było od groma a efekt końcowy kiepski :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słodzik to dobry pomysł. Tanio. Ale niektórzy nie lubią tego smaku. Ja swój cydr dosładzam ksylitolem (cukrem brzozowym) - nie jest tani, ale efekt jest świetny. Polecam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.